Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Drożdżówka z dużą ilością bakalii. Przygotowanie jej, wymaga cierpliwości. Nie zniechęcajcie się kiedy ciasto opornie i długo rośnie, bo efekt końcowy wart jest czekania:)
Polecam.
Babka Aksamitna
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 8 żółtek
- ¾ szklanki cukru
- 100 g bardzo miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- 100 g bakalii (rodzynki, suszone morele)
- Skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Foremka z kominkiem, posmarowana masłem i wysypana tartą bułką.
Drożdże, mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru połączyć w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Mąkę przesiać do misy miksera, wlać wyrośnięty zaczyn, żółtka wymieszać z pozostałym cukrem i dodać do mąki, miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Partiami dodawać masło, cały czas miksować na średnich obrotach. Miksujemy długo, ok. 10-15 min. Do czasu kiedy całe masło rozpuści się i powstanie, bardzo gładka, lśniąca masa.
Po zakończeniu miksowania przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 3 godz., ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić mikserem ok. 5-7 min, na koniec dodać bakalie i skórkę cytrynową, zmiksować krotko. Przełożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania ok. 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 oC (termoobieg).
Babkę wstawić do gorącego piekarnika, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec 15 min. Ciasto jeszcze wyrośnie. Następnie zamknąć drzwiczki piekarnika i piec ciasto kolejne 20-25 min.
Studzić w otwartym piekarniku przez ok. 15 min, następnie wyjąć i studzić na kratce w formie. Zimną babkę wyjąć i polukrować.
12 komentarzy Ukryj
Śliczna!
piękna, oj tak..
Piękna babka !! 🙂
Cudnie Ci wyrosła 🙂
Wspaniale wygląda 🙂
czy mogłabyś mi powiedzieć jaki przekrój ma Twoja forma? bo ja będę piec u mamy i ona ma jakąś taką dużą, boję się czy mi ciasta starczy 😀
Asiu, tę babkę piekłam w silikonowej formie o wymiarach szer. 22 cm x wys. 11 cm. Jak widzisz wyrosła znacznie ponad formę, więc jeśli masz większą to nie powinno być problemu. Pozdrawiam 🙂
Nie mam funkcji termoobiegu, zatem czy mogę ją piec w 190 stopniach ? Przepis bardzo ciekawy, najbardziej zaskakujące jest chyba pieczenie tej babki 🙂
Bez termoobiegu – nagrzewasz piekarnik do 180 oC grzałka góra/dół, piekarnik musi być dobrze rozgrzany. wstawiasz wyrośnięte ciasto, zamykasz piekarnik i pieczesz 30-35 min. Ciasto musi dobrze urosnąć i być naprawdę rumiane.
Najlepiej jest piec ciasta bez termoobiegu, one znacznie bardziej to lubią niż dmuchanie ciepłym powietrzem, po prostu termoobieg przyśpiesz nagrzewanie piekarnika i o kilka minut skraca czas pieczenia. Dla odmiany pieczenie mięs to już znaczna oszczędność i czasu i energii. Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź tak własnie zrobię, dam znać jak wyszła.Pozdrawiam 🙂
Świetna babeczka,naprawdę smaczna,wilgotna,puszysta 🙂
Baba -Bajeczka !! tez sie do niej dobiore!!pozdrawiam Dorotko