0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pyszna, aksamitna babka drożdżowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pyszna, aksamitna babka drożdżowa

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Drożdżówka z dużą ilością bakalii. Przygotowanie jej, wymaga cierpliwości. Nie zniechęcajcie się kiedy ciasto opornie i długo rośnie, bo efekt końcowy wart jest czekania:) 

Polecam. 

Babka aksamitna 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 8 żółtek 
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g bakalii (rodzynki, suszone morele)
  • Skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:

Foremka z kominkiem, posmarowana masłem i wysypana tartą bułką.

  1. Drożdże, mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru połączyć w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. 
  2. Mąkę przesiać do misy miksera, wlać wyrośnięty zaczyn, żółtka wymieszać z pozostałym cukrem i dodać do mąki, miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Partiami dodawać masło, cały czas miksować na średnich obrotach. Miksujemy długo, ok. 10-15 min.  Do czasu kiedy całe masło rozpuści się i powstanie, bardzo gładka, lśniąca masa.
  3. Po zakończeniu miksowania przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 3 godz., ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić mikserem ok. 5-7 min, na koniec dodać bakalie i skórkę cytrynową, zmiksować krotko. Przełożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania ok. 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 oC (termoobieg).
  5. Babkę wstawić do gorącego piekarnika, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec 15min. Ciasto jeszcze wyrośnie. Następnie zamknąć drzwiczki piekarnika i piec ciasto kolejne 20-25 min.
  6. Studzić w otwartym piekarniku przez ok. 15 min, następnie wyjąć i studzić na kratce w formie. Zimną babkę wyjąć i polukrować.

Smacznego!

(Visited 566 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Brioszki z makiem
next
Creme Brulee
previous
Brioszki z makiem
next
Creme Brulee

12 komentarzy Ukryj

czy mogłabyś mi powiedzieć jaki przekrój ma Twoja forma? bo ja będę piec u mamy i ona ma jakąś taką dużą, boję się czy mi ciasta starczy 😀

Asiu, tę babkę piekłam w silikonowej formie o wymiarach szer. 22 cm x wys. 11 cm. Jak widzisz wyrosła znacznie ponad formę, więc jeśli masz większą to nie powinno być problemu. Pozdrawiam 🙂

Nie mam funkcji termoobiegu, zatem czy mogę ją piec w 190 stopniach ? Przepis bardzo ciekawy, najbardziej zaskakujące jest chyba pieczenie tej babki 🙂

Bez termoobiegu – nagrzewasz piekarnik do 180 oC grzałka góra/dół, piekarnik musi być dobrze rozgrzany. wstawiasz wyrośnięte ciasto, zamykasz piekarnik i pieczesz 30-35 min. Ciasto musi dobrze urosnąć i być naprawdę rumiane.
Najlepiej jest piec ciasta bez termoobiegu, one znacznie bardziej to lubią niż dmuchanie ciepłym powietrzem, po prostu termoobieg przyśpiesz nagrzewanie piekarnika i o kilka minut skraca czas pieczenia. Dla odmiany pieczenie mięs to już znaczna oszczędność i czasu i energii. Pozdrawiam.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię