Pyszna, aksamitna babka drożdżowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pyszna, aksamitna babka drożdżowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Drożdżówka z dużą ilością bakalii. Przygotowanie jej, wymaga cierpliwości. Nie zniechęcajcie się kiedy ciasto opornie i długo rośnie, bo efekt końcowy wart jest czekania:)

Polecam.

 

 

Babka Aksamitna

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 8 żółtek
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g bakalii (rodzynki, suszone morele)
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Foremka z kominkiem, posmarowana masłem i wysypana tartą bułką.

Drożdże, mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru połączyć w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Mąkę przesiać do misy miksera, wlać wyrośnięty zaczyn, żółtka wymieszać z pozostałym cukrem i dodać do mąki, miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Partiami dodawać masło, cały czas miksować na średnich obrotach. Miksujemy długo, ok. 10-15 min.  Do czasu kiedy całe masło rozpuści się i powstanie, bardzo gładka, lśniąca masa.

Po zakończeniu miksowania przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 3 godz., ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić mikserem ok. 5-7 min, na koniec dodać bakalie i skórkę cytrynową, zmiksować krotko. Przełożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania ok. 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 oC (termoobieg).

Babkę wstawić do gorącego piekarnika, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec 15 min. Ciasto jeszcze wyrośnie. Następnie zamknąć drzwiczki piekarnika i piec ciasto kolejne 20-25 min.

Studzić w otwartym piekarniku przez ok. 15 min, następnie wyjąć i studzić na kratce w formie. Zimną babkę wyjąć i polukrować.

 

Smacznego!

 

 

(Visited 987 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Brioszki z makiem
next
Creme Brulee
previous
Brioszki z makiem
next
Creme Brulee

12 komentarzy Ukryj

czy mogłabyś mi powiedzieć jaki przekrój ma Twoja forma? bo ja będę piec u mamy i ona ma jakąś taką dużą, boję się czy mi ciasta starczy 😀

Asiu, tę babkę piekłam w silikonowej formie o wymiarach szer. 22 cm x wys. 11 cm. Jak widzisz wyrosła znacznie ponad formę, więc jeśli masz większą to nie powinno być problemu. Pozdrawiam 🙂

Nie mam funkcji termoobiegu, zatem czy mogę ją piec w 190 stopniach ? Przepis bardzo ciekawy, najbardziej zaskakujące jest chyba pieczenie tej babki 🙂

Bez termoobiegu – nagrzewasz piekarnik do 180 oC grzałka góra/dół, piekarnik musi być dobrze rozgrzany. wstawiasz wyrośnięte ciasto, zamykasz piekarnik i pieczesz 30-35 min. Ciasto musi dobrze urosnąć i być naprawdę rumiane.
Najlepiej jest piec ciasta bez termoobiegu, one znacznie bardziej to lubią niż dmuchanie ciepłym powietrzem, po prostu termoobieg przyśpiesz nagrzewanie piekarnika i o kilka minut skraca czas pieczenia. Dla odmiany pieczenie mięs to już znaczna oszczędność i czasu i energii. Pozdrawiam.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię