0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Creme Brulee

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Creme Brulee

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów jakie można sobie wymyślić. Creme Brulee robi się bardzo łatwo i szybko, jedynym problemem jest palnik, nie oszukujmy się trzeba go porostu mieć. Karmelizowanie cukru pod grillem w piekarniku to nie jest to, u mnie nigdy się nie sprawdziło. Palników jest na rynku całe mnóstwo, tanich i drogich, do wyboru do koloru. Ważne są również foremki,
najlepsze są te z niskim rantem, niezbyt duże. Moje są trochę za wysokie i dla tego, wlewam masę do połowy naczynka.

Crem Brule można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, ale kiedy rozpuścimy na budyniu cukier, deser trzeba natychmiast podać, bo po pewnym czasie cukrowa skorupka mięknie
i nie jest to już crem brulee a jedynie budyń z cukrem 😉 Wciąż pyszny, ale nie ma tego efektu i przyjemności kiedy musimy stłuc cieniusieńką cukrową ,,szybkę”.

Polecam 🙂

 

[mp_image id=”4127″ link=”#” target=”false” align=”left” margin=”15,50,none,none”]

 

Creme Brulee

Składniki:

  • 2 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 4 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej 
  • 4 łyżeczki brązowego cukru (do karmelizowania) 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 150 st.C. (termoobieg)

Przygotować foremki do creme brulle,  głęboką formy do pieczenia taką aby zmieściły się w niej wszystkie foremki. Na dnie formy położyć ścierkę lub ręcznik. Odstawić. Zagotować wodę, powinno być jej tyle aby się gała do połowy głębokiej formy.

Laskę wanilii przeciąć na pół, przy pomocy noża lub łyżeczki wyskrobać nasionka.

Do średniego garnka wlać śmietanę kremówkę,  laskę wanilii i ziarenka, zagotować.

Żółtka połączyć z cukrem (białym), przy pomocy rózgi kuchennej dokładnie wymieszać.

Do żółtek wlać trochę gorącej kremówki, dokładnie i energicznie wymieszać (zahartuje to jajka). Następnie wlać pozostałą kremówkę i wymieszać do całkowitego połączenia, ale delikatnie aby nie wprowadzać zbyt dużo pęcherzyków powietrza do masy.

Przecedzić masę przez sitko.

Przygotowane foremki napełnić masą, małe i płaskie – do pełna, większe i z wyższym rantem – do połowy. Ustawić jedną obok drugiej w formie, na ręczniku. Wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości foremki.

Wstawić do piekarnika i piec przez 35-40 min, jeśli zaczyna się rumienić można zmniejszyć grzanie do 120 st.C.

Wyjmujemy creme brulee z piekarnika kiedy jest całkowicie ścięty, ale ma galaretkowatą konsystencję i lekko drży przy poruszaniu foremką.

Odstawiamy do wystygnięcia, ja zostawiam w kąpieli wodnej do całkowitego wystygnięcia.

Zimne creme brulee wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężał.

Wyjmujemy na chwilę przed podaniem, wierzch posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem, aby cukier lekko się zrumienił. Nie palmy cukru na ciemno, bo będzie zbyt gorzki.

Podajemy natychmiast.

Smacznego.

 

[mp_image_slider ids=”4128,4129,4130″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”3″ control_nav=”true” margin=”25,25,none,none”]

 

[mp_social_buttons align=”motopress-text-align-left” mp_style_classes=”motopress-buttons-32×32 motopress-buttons-square” margin=”25,25,none,none”]

 

 

(Visited 1 196 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pyszna, aksamitna babka drożdżowa
next
Szarlotka z migdałową kruszonką
previous
Pyszna, aksamitna babka drożdżowa
next
Szarlotka z migdałową kruszonką

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię