0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Klopsiki z Indyka – bardzo lekkie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki z Indyka – bardzo lekkie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Dzisiaj przepis specjalnie z myślą o najmłodszych, klasyczne klopsiki z indyka. Danie jest bardzo lekkie i delikatne. Niczego nie smażymy, a jedynie gotujemy.

Jeśli klopsiki będą jedli również dorośli można do sosu dodać kilka kropli Tabasko, świetnie zaostrzy smak potrawy.

Klopsiki doskonale się przechowują. Można je zamrozić i zawsze mieć w lodówce porcję na nagły wypadek.

Ja podaję takie klopsiki z ryżem i gotowaną marchewką, ale są równie smaczne z ziemniakami, makaronem lub kaszą. To uniwersalny obiad dla całej rodziny 🙂

 

[mp_image id=”7308″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”25,50,none,none”]

 

 

Klopsiki z Indyka

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 1 jajko (M)
  • 2-3 gałązki szczypioru grubego od cebulki dymki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 szklanki rosołu lub wody
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka umyć, pokroić w kostkę może być duża.

Do misy malaksera włożyć mięso, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz i grubo posiekany szczypior. Wszytko zmiksować, żeby powstała jednolita masa. Można mięso zmielić w maszynce
do mielenia,  następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Mokrymi rękami formować niewielkie kulki, powinny być podobnej wielkości.

W średnim garnku rosół doprowadzić do wrzenia, wkładać po kolei klopsiki, płyn powinien przykrywać kulki.

Gotujemy klopsiki na małym ogniu i pod przykryciem przez 20 min.

Mąkę i mleko łączymy i dokładnie mieszamy, nie powinno być żadnych grudek.

Do garnka z klopsikami wlewamy mleko z mąką, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy. Zmniejszamy płomień i gotujemy całość jeszcze 5 min. Sos powinien zgęstnieć.

Klopsiki podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Smacznego 🙂

 

[mp_image_slider ids=”7309,7310,7311″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,25,none,none”]

(Visited 718 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto Wz-ka
previous
WZ-ka
Ciastka Domowe na Walentynki
next
Kruche Ciasteczka
Ciasto Wz-ka
previous
WZ-ka
Ciastka Domowe na Walentynki
next
Kruche Ciasteczka

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię