Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dzisiaj przepis specjalnie z myślą o najmłodszych, klasyczne klopsiki z indyka. Danie jest bardzo lekkie i delikatne. Niczego nie smażymy, a jedynie gotujemy.
Jeśli klopsiki będą jedli również dorośli można do sosu dodać kilka kropli Tabasko, świetnie zaostrzy smak potrawy.
Klopsiki doskonale się przechowują. Można je zamrozić i zawsze mieć w lodówce porcję na nagły wypadek.
Ja podaję takie klopsiki z ryżem i gotowaną marchewką, ale są równie smaczne z ziemniakami, makaronem lub kaszą. To uniwersalny obiad dla całej rodziny 🙂

Klopsiki z Indyka
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko (M)
- 2-3 gałązki szczypioru grubego od cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2-3 szklanki rosołu lub wody
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka umyć, pokroić w kostkę może być duża.
Do misy malaksera włożyć mięso, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz i grubo posiekany szczypior. Wszytko zmiksować, żeby powstała jednolita masa. Można mięso zmielić w maszynce
do mielenia, następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Mokrymi rękami formować niewielkie kulki, powinny być podobnej wielkości.
W średnim garnku rosół doprowadzić do wrzenia, wkładać po kolei klopsiki, płyn powinien przykrywać kulki.
Gotujemy klopsiki na małym ogniu i pod przykryciem przez 20 min.
Mąkę i mleko łączymy i dokładnie mieszamy, nie powinno być żadnych grudek.
Do garnka z klopsikami wlewamy mleko z mąką, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy. Zmniejszamy płomień i gotujemy całość jeszcze 5 min. Sos powinien zgęstnieć.
Klopsiki podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Smacznego 🙂