Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo proste i szybkie do przygotowania kruche Ciasteczka Cukrowe, tym razem w walentynkowych kolorach. Jeśli lubicie takie wypieki najlepiej przygotować ciasteczka z podwójnej ilości składników bo ta ilość może okazać się zbyt mała dla domowych łasuchów 🙂
Do barwienia ciasta polecam barwnik spożywczy w żelu. Dzięki użyciu żelu otrzymany kolor będzie intensywny i jednolity a ciasto nie będzie rozrzedzone, jak w przypadku barwników w płynie.

Kruche Ciasteczka
Składniki na ok. 25 ciastek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 jajko (L)
- 120 gr masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki barwnika spożywczego w żelu (czerwonego)
- ok. 10 gr cukrowej posypki u mnie kolorowe serduszka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania kruchych ciasteczek:
Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
W misie miksera umieścić masło i na średnich obrotach zmiksować na lekką puszystą masę
(ok. 2 min). Dodać cukier i cukier waniliowy do masła i dalej miksować przez ok. 3 min.
Do masy dodać jajko, zmiksować do połączenia się składników.
Wyłączyć mikser i wsypać mąkę, na wolnych obrotach zmiksować do połączenia składników. Otrzymamy bardzo gęste ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, najłatwiej będzie zważyć
i podzielić je równo (otrzymacie ok. 500 gr ciasta).
Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Drugą połowę ponownie umieścić w misie miksera, dodać barwnik i na wolnych obrotach miksować do całkowitego i równego wymieszać go z ciastem, powinno być jednolicie czerwone.
Wyjąć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Ciasta schładzamy prze ok. 30 min.
Wyjmujemy obydwie części ciasta i kładziemy na stolnicy, najlepiej umieścić ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, w czasie wałkowania nie będzie lepiło się do stolnicy.
Każdy z kawałków ciasta wałkujemy tak, aby powstały placki o grubości ok. 5 mm. i możliwie jednakowym kształcie.
Gotowe placki układamy jeden na drugim i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, zwijamy dość ścisło, żeby nie powstawały dziury pomiędzy warstwami.
Z foli spożywczej odrywamy długi kawałek, wysypujemy na niego kolorową posypkę (im posypka drobniejsza, tym lepiej, bo łatwiej jest kroić ciasto na plasterki).
Na posypce układamy wałek ciasta, zawijamy folię, kilka razy rolujemy, żeby posypka połączyła
się z ciastem, zawijamy brzegi foli. Wkładamy ciasto do lodówki na ok. 1 godz., można pozostawić ciasto na noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia, 2 standardowe wystarczą.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z foli, ostrym nożem kroimy na plasterki o gr. ok. 1 cm. Układamy na blasze zostawiając odstępy bo ciastka rosną w trakcie pieczenia.
Można blachy z ciasteczkami wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub 20 min.
Ciastka pieczemy przez 8-9 min. Studzimy na kuchennej kratce.
Całkowicie wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku lub puszce.
Smacznego 🙂

Przepis na Tęczowe Kruche Ciastka znajdziecie tutaj:
Przepis na Walentynkowe Bezowe Serca znajdziecie tutaj:
3 komentarze Ukryj
Ale słodziutkie 🙂
Bardzo słodkie ☺️
urocze!:)