0 0
Makaron ze Szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makaron ze Szpinakiem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawicznie, lekko i zielono. Jedno z moich ulubionych dań i na szczęście można przygotować je bez względu na porę roku i na sezon na szpinak. Do makaronu możemy użyć zarówno świeżego
jak i mrożonego szpinaku. Mrożony trzeba najpierw rozmrozić i bardzo dokładnie odparować z niego wodę.

Spróbujcie, polecam gorąco!

Makaron ze szpiankiem

Makaron ze Szpinakiem

Składniki:

  • 500 g mrożonego lub świeżego szpinaku (waga po odparowaniu wody)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek dobrej jakości, oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • parmezan (opcjonalnie)
  • 500 gr ulubionego makaronu

Sposób przygotowania:

Mrożony szpinak włożyć do garnka i na średnim ogniu, odparować wodę. Świerzy, zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min, dokładnie odcisnąć, pokroić drobno.

Ugotować makaron.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy (powinna być ciepła, nie gorąca), wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażyć, do momentu kiedy poczujemy intensywny aromat.
Od razu wrzucić szpinak i dokładnie wymieszać. Całość, smażyć na średnim ogniu, przez ok 7-8 min.

Dolać 6 łyżek wody z gotowania makaronu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 min. Powinien powstać gęsty, ale nie zbity sos.

Ugotowany makaron wrzucić na patelnię ze szpinakiem, wymieszać dokładnie.

Przełożyć na talerze, udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem i (dla chętnych) posypać świeżo startym parmezanem. Podawać od razu.

Smacznego!

 

 

makaron, makaron z sosem przepis, makaron z sosem, makaron przepis, makaron w 10 min, obiad w 10 min, Makaron, makaron przepis, makaron z sosem, makaron z sosem przepis, pesto, pesto przepis, brokuły, brokuły przepis, warzywa, co z brokułami, obiad, szybki obiad, obiad w 30 min, obiad w pół godziny, łatwy obiad, makaron ze szpinakiem, makaron ze szpinakiem przepis

 

 

 

(Visited 2 043 times, 1 visits today)

Dorota

Ciastka Domowe na Walentynki
previous
Kruche Ciasteczka
next
Kapuśniak Wegetariański
Ciastka Domowe na Walentynki
previous
Kruche Ciasteczka
next
Kapuśniak Wegetariański

9 komentarzy Ukryj

makaron ze szpinakiem (dodatek czosnku rozumie się sam przez się) to jedno z moich ulubionych dań. pięknie wygląda na Twoim talerzu!

Ogólnie przepis w porządku. Właśnie według niego zrobiłam obiad, ale 500g makaronu na 500g świeżego szpinaku do zdecydowanie za dużo. Ja na 500g świeżego szpinaku użylam 250g makaronu i i tak okazało się, że szpinaku jest za mało. Pewnie 500g mrożonego jest ok. bo “obtoczy dokładnie makaron, ale świeżego musi być ok 700g-1000g, by makaron nie był “łysy”. Osobiście na patelnie dorzuciłam jeszcze kawałki wędzonej szynki i żółtego sera. Żółty ser rozpuścił się i ładnie połączył składniki a szynka (pewnie może by też boczek) dodała charakteru. Przepis polecam.

PYSZNE 🙂 no z uwagi na mięsożernego męża dodałam pierś z kurczaka (jak dla mnie zbędną 🙂 )

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »