0 0
Kapuśniak Wegetariański

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kapuśniak Wegetariański

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kapuśniak z białej kapusty, wegetariański i bardzo nisko kaloryczny.

Zima była długa i pozostawiła po sobie kilka, delikatnie mówiąc, zbędnych kilogramów. Musimy zrzucić je jak najszybciej, dlatego postanowiliśmy zrezygnować ze słodyczy, pieczywa i nadmiaru mięsa.
Namówiona przez koleżankę, ugotowałam kapuśniak, albo raczej zupę kapuścianą z dużą ilością różnych warzyw. Ponad to, jemy dużo sałaty z chudym mięsem i ryby. Może nie jestem najbardziej zachwycona, ale za to mój mąż, jest dzięki temu kapuśniakowi w 7 niebie, on takie kapuściane zupy uwielbia.

Polecam wszystkim którzy szukają dań lekkich i dietetycznych 🙂

 

 

Zupa Kapuściana

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kapusta biała (ok.1 kg)
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 5 pomidorów (bez skóry)
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki i 1 koperku
  • Sól (opcjonalnie)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki, średniej wielkości (kapustę można poszatkować)

Cebulkę dymkę kroimy całą, białą i zieloną część.

1/2 pęczka koperku i tyle samo natki, siekamy.

W dużym garnku (u mnie 5 l.) umieścić wszystkie warzywa i przyprawy, zalać wrzątkiem, ew. doprawić solą, zagotować.

Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do chwili, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 20-30 min.

Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Smacznego!!!

 

 

 

(Visited 997 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Brownie Orzechowe
Babeczki Cynamonowe
next
Babeczki Cynamonowe Pyszne
previous
Brownie Orzechowe
Babeczki Cynamonowe
next
Babeczki Cynamonowe Pyszne

3 komentarze Ukryj

W tym kapuśniaku podoba mi się jego wegetarianizm, a dlatego, że w polskiej kuchni przyjęło się, że to zupa gęsta, zawiesista i koniecznie z boczkiem czy żeberkami. A jednak można inaczej. Super

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię