0 0
Babeczki Cynamonowe Pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki Cynamonowe Pyszne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Pyszne i cudownie pachnące Babeczki Cynamonowe z lukrem. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek ze szklanką ciepłego mleka.

Szybkie i bardzo łatwe do upieczenia. Doskonale się je przechowuje, po całkowitym wystudzeniu chowamy babeczki do szczelnego pojemnika i przechowujemy w chłodnym miejscu, ale nie wkładamy ich do lodówki.

Babeczki można delikatnie podgrzać przed podaniem, wkładając je na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej.
Polecam są naprawdę przepyszne 🙂

 

Babeczki Cynamonowe

Babeczki Cynamonowe

Składniki na 12 szt. małych i 6 szt. dużych babeczek:

na babeczki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko (L)
  • 45 g. roztopionego masła
  • 1 szkl. mleka (3,2%)
na cynamonową posypkę:
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (pekan lub włoskie, u mnie pół na pół)
  • 45 g. roztopionego masła
na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób wykonania ciasta na babeczki:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Formę do babeczek/muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy. Odstawić.
W małej misce umieścić roztopione masło, jajko i mleko, dokładnie wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Odstawić.

Przygotowanie posypki cynamonowej:

W misce połączyć cukier brązowy, cynamon, masło, orzechy, dokładnie wymieszać tak,
aby wszystkie składniki były wilgotne. Odstawić.

Przygotowanie babeczek cynamonowych:

Formę do muffinów napełnić ciastem do ok. 1/3 wysokości pojemniczka, na wierzch wyłożyć posypkę.

Babeczki wstawić do piekarnika i piec duże babeczki 20 -22 min, a małe babeczki 13-15 min,
do suchego patyczka. Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

Przygotować lukier, czyli w miseczce połączyć cukier puder z mlekiem, dokładnie wymieszać,
jeśli jest zbyt rzadki można dosypać nieco cukru.

Przestudzone babeczki polać lukrem.

Smacznego 🙂

  • Babeczki Cynamonowe
  • Przepis na Babeczki Cynamonowe
  • Babeczki z Kruszonką Cynamonową

 

Muffiny z Kruszonką

Przepis na pyszne babeczki z malinami i kruszonką znajdziecie tutaj: 

 

 

Babeczki z Kawowym lukremPrzepisy na wszystkie muffiny i babeczki znajdziecie tutaj:

 

 

 

 

 

(Visited 5 203 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kapuśniak Wegetariański
next
Pączki z Dziurką
previous
Kapuśniak Wegetariański
next
Pączki z Dziurką

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »