Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo łatwe do usmażenia Pączki z Dziurką. Ciasto rośnie dobrze się wyrabia i z łatwością wycina, zachowując kształt i dziurkę.
Podobnie jak inne pączki i faworki i te smażymy w 180 st.C. w oleju lub smalcu.
Polecam 🙂

Pączki z dziurką
Składniki:
Na zaczyn:
- 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (2%)
- 1 łyżka cukru
Ponadto:
- 2 1/4 szklanki mąki pszenne + do podsypania
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła roztopionego i przestudzonego
- 2 jajka (M)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1l. oleju lub 600 g smalcu do smażenia
- Cukier puder do posypania pączków
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zaczynu:
W misie miksera lub innej dużej misce połączyć ciepłe mleko, suche drożdże i łyżkę cukru, wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Zaczyn powinien zacząć ,,bąblować”.
Przygotowanie ciasta:
Do miski z zaczynem dodać mąkę, jajka, cukier i sok z cytryny, wyrabiać hakiem
do wyrabiania lub ręką.
Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać masło i nadal wyrabiać do chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, ew można trochę podsypać mąką (1 łyżkę).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 min.,
do co najmniej podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, zagnieść.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm.
Pączki wycinać przy pomocy specjalnych wykrawaczek lub szklanki i kieliszka.
Ciastka przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 min.
W międzyczasie rozgrzać tłuszcz we frytownicy lub w głębokim płaskim garnku.
Temperatury tłuszczu powinna wynosić 180 st.C.
Do gorącego wkładamy 2-3 pączki (nie za dużo, bo rosną w trakcie smażenia).
Smażyć pączki po ok 1,5 min z każdej strony, do chwili kiedy zrobią się złoto-brązowe.
Wyjmować delikatnie przy pomocy szczypiec kuchennych i odkładać na talerz przykryty papierowymi ręcznikami.
Przestudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

