Pączki z Dziurką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pączki z Dziurką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo łatwe do usmażenia Pączki z Dziurką. Ciasto rośnie dobrze się wyrabia i z łatwością wycina, zachowując kształt i dziurkę.

Podobnie jak inne pączki i faworki i te smażymy w 180 st.C. w oleju lub smalcu.

Polecam 🙂

 

pączki, pączki przepis, pączki przepisy, donuts, donuts przepisy, donuts przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączki z dziurką przepisy, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy, tłusty czwartek przepis,

 

Pączki z dziurką

Składniki:

Na zaczyn:
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (2%)
  • 1 łyżka cukru
Ponadto:
  • 2 1/4 szklanki mąki pszenne + do podsypania
  • 2 łyżki cukru 
  • 50 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka (M)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1l. oleju lub 600 g smalcu do smażenia
  • Cukier puder do posypania pączków  

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu:

W misie miksera lub innej dużej misce połączyć ciepłe mleko, suche drożdże i łyżkę cukru, wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Zaczyn powinien zacząć ,,bąblować”.

Przygotowanie ciasta:

Do miski z zaczynem dodać mąkę, jajka, cukier i sok z cytryny, wyrabiać hakiem
do wyrabiania lub ręką.

Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać masło i nadal wyrabiać do chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, ew można trochę podsypać mąką (1 łyżkę).

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 min.,
do co najmniej podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, zagnieść.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm.

Pączki wycinać przy pomocy specjalnych wykrawaczek lub szklanki i kieliszka.

Ciastka przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 min.

W międzyczasie rozgrzać tłuszcz we frytownicy lub w głębokim płaskim garnku.

Temperatury tłuszczu powinna wynosić 180 st.C.
Do gorącego wkładamy 2-3 pączki (nie za dużo, bo rosną w trakcie smażenia).
Smażyć pączki po ok 1,5 min z każdej strony, do chwili kiedy zrobią się złoto-brązowe.
Wyjmować delikatnie przy pomocy szczypiec kuchennych i odkładać na talerz przykryty papierowymi ręcznikami.

Przestudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

  • Pączki z Dziurką
  • pączki, pączki przepis, pączki przepisy, donuts, donuts przepisy, donuts przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączki z dziurką przepisy, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy, tłusty czwartek przepis,
  • pączki, pączki przepis, pączki przepisy, donuts, donuts przepisy, donuts przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączki z dziurką przepisy, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy, tłusty czwartek przepis,
  • pączki, pączki przepis, pączki przepisy, donuts, donuts przepisy, donuts przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączki z dziurką przepisy, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy, tłusty czwartek przepis,

 

pączki, pączki przepis, pączki przepisy, donuts, donuts przepisy, donuts przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączki z dziurką przepisy, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy, tłusty czwartek przepis,

 

pączki, pączki przepis, pączki przepisy, donuts, donuts przepisy, donuts przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączki z dziurką przepisy, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy, tłusty czwartek przepis,
(Visited 383 times, 1 visits today)

Dorota

Lazania
previous
Lazania
Zupa grochowa
next
Zupa Grochowa – Grochówka Domowa
Lazania
previous
Lazania
Zupa grochowa
next
Zupa Grochowa – Grochówka Domowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię