Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonałe, lekkie i szybkie steki z łososia z jarmużem. Idealna propozycja dla osób na diecie, ale i dla tych, którzy nie muszą dbać o linię, bo jako dodatek do łososia można podać ryż, ziemniaki lub świeżą bagietkę w każdej wersji pyszne. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi bazylii i pomarańczy.
Steki z Łososia to danie w ramach akcji Podejmij wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…”.
Rama – Smaż jak szef kuchni, jest doskonałym rozwiązaniem jeśli smażycie warzywa, które wcześniej były myte i mogą zawierać odrobię wody. Rama nie pryska, nie czuć jej w domu, a nawet smażona na niej ryba nie jest uciążliwa. Doskonałe rozwiązanie dla wszyskich, który w kuchni dużo smażą, tak jak ja.
Polecam 🙂
Stek z łososia na jarmużem
Składniki dla dwóch osób:
- ok. 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
- 300 g jarmużu świeżego
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 średni ząbek czosnku
- sok z 1 średniej pomarańczy
- sól, pieprz
- świeże listki bazylii
- Rama – Smaż jak szef kuchni do smażenia
Sposób przygotowania steków z łososia z jarmużem:
Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć.
Jarmuż umyć, jeśli jest w całych liściach pokroić lub porwać na kawałki. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i wsypać ok. 1/2 łyżeczki soli. Woda powinna zakryć jarmuż. Gotować pod przykryciem ok. 3- 4 min, jarmuż by miękki. Odcedzić jarmuż i od razu włożyć do miski z wodą i lodem, to sprawi, że będzie miał intensywnie zielony kolor. Po 2 min, wyjąć i odcisnąć jarmuż. Odstawić.
Cebulę przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.
Czosnek obrać ze skórki i pokroić w cieniutkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki ,,Ramy Smaż Jak Szef Kuchni”. Na rozgrzany tłuszcz położyć łososia, smażyć ok. 3-4 min, następnie odwrócić rybę na drugą stronę, zmniejszyć płomień do minimum, a na patelnię dołożyć cebulę i czosnek, zamieszać i smażyć przez ok. 4-5 min. Mieszać od czasu do czasu.
Zdjąć łososia z patelni i odłożyć, trzymać pod folią, żeby był ciepły.
Na patelnię dodać jeszcze trochę ,,Ramy smaż jak Szef Kuchni” i wrzucić jarmuż i wlać sok z pomarańczy, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 min, mieszając od czasu do czasu.
Następnie ponownie na patelnię włożyć łososia, posypać całość listkami bazylii, przykryć na 2-3 min i smażyć na minimalnym ogniu, lub zupełnie wyłączyć gaz i tylko trzymać składniki, żeby przeszły zapachem bazylii.
Zdjąć pokrywkę, łososia przekroić na dwie części, jarmuż rozdzielić na połowy, na wierzch położyć porcję ryby.
Podawać gorące z dodatkiem ryżu, lub pieczywa. Dla osób na diecie podajemy danie bez dodatków.
Smacznego 🙂


