0 0
Steki z Łososia z Jarmużem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Steki z Łososia z Jarmużem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 Doskonałe, lekkie i szybkie steki z łososia z jarmużem. Idealna propozycja dla osób na diecie, ale i dla tych, którzy nie muszą dbać o linię, bo jako dodatek do łososia można podać ryż, ziemniaki lub świeżą bagietkę w każdej wersji pyszne. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi bazylii i pomarańczy.

Steki z Łososia to danie w ramach akcji Podejmij wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…”.

 Rama – Smaż jak szef kuchni, jest doskonałym rozwiązaniem jeśli smażycie warzywa, które wcześniej były myte i mogą zawierać odrobię wody. Rama nie pryska, nie czuć jej w domu, a nawet smażona na niej ryba nie jest uciążliwa. Doskonałe rozwiązanie dla wszyskich, który w kuchni dużo smażą, tak jak ja.

Polecam 🙂

Steki z Łososia z Jarmużem

Stek z łososia na jarmużem

Składniki dla dwóch osób:

  • ok. 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • 300 g jarmużu świeżego
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 średni ząbek czosnku
  • sok z 1 średniej pomarańczy
  • sól, pieprz
  • świeże listki bazylii
  • Rama – Smaż jak szef kuchni do smażenia

Sposób przygotowania steków z łososia z jarmużem:

Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć.

Jarmuż umyć, jeśli jest w całych liściach pokroić lub porwać na kawałki. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i wsypać ok. 1/2 łyżeczki soli. Woda powinna zakryć jarmuż. Gotować pod przykryciem ok. 3- 4 min, jarmuż by miękki. Odcedzić jarmuż i od razu włożyć do miski z wodą i lodem, to sprawi, że będzie miał intensywnie zielony kolor. Po 2 min, wyjąć i odcisnąć jarmuż. Odstawić.

Cebulę przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.
Czosnek obrać ze skórki i pokroić w cieniutkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki ,,Ramy Smaż Jak Szef Kuchni”. Na rozgrzany tłuszcz położyć łososia, smażyć ok. 3-4 min, następnie odwrócić rybę na drugą stronę, zmniejszyć płomień do minimum, a na patelnię dołożyć cebulę i czosnek, zamieszać i smażyć przez ok. 4-5 min. Mieszać od czasu do czasu.

Zdjąć łososia z patelni i odłożyć, trzymać pod folią, żeby był ciepły.

Na patelnię dodać jeszcze trochę ,,Ramy smaż jak Szef Kuchni” i wrzucić jarmuż i wlać sok z pomarańczy, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 min, mieszając od czasu do czasu.

Następnie ponownie na patelnię włożyć łososia, posypać całość listkami bazylii, przykryć na 2-3 min i smażyć na minimalnym ogniu, lub zupełnie wyłączyć gaz i tylko trzymać składniki, żeby przeszły zapachem bazylii.

Zdjąć pokrywkę, łososia przekroić na dwie części, jarmuż rozdzielić na połowy, na wierzch położyć porcję ryby.

Podawać gorące z dodatkiem ryżu, lub pieczywa. Dla osób na diecie podajemy danie bez dodatków.

Smacznego 🙂

Stek z Łososia z Jarmużem
Przygotowanie steków z łososia.
Jarmuż jak gotować
Przygotowanie jarmużu.
Steki z Łososia z Jarmużem
Przygotowanie danie.
  • Steki z Łososia z Jarmużem
  • Steki z Łososia z Jarmużem
(Visited 2 602 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pączki z Dziurką
Kołoczki Drożdżowe z Serem
next
Kołoczki Drożdżowe z Serem i Jabłkami
previous
Pączki z Dziurką
Kołoczki Drożdżowe z Serem
next
Kołoczki Drożdżowe z Serem i Jabłkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »