Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mistrzynią szarlotek, jest moja siostra Agnieszka. Bez względu na to jakich użyje składników, czy zagniata ciasto ręcznie, czy maszynowo, jej szarlotka jest krucha i przepyszna. Kiedy bierzemy do ust pierwszy kęs, robi się nam błogo i wesoło:)
Wciąż próbuję dotrzymać jej kroku i szukam tego, co sprawia, że te szarlotki są najlepsze. Jedno co pewne, to, że zimne ręce nie są tym sekretem:)
Przepis, który znajdziecie niżej, okazał się być, naprawdę udany. Szarlotka zniknęła w zawrotnym tempie, chociaż surowe jabłka sprawiły, że różni się nieco smakiem od tradycyjnej, do której używamy jabłek duszonych.
Polecam:)
Szarlotka z surowych jabłek
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko (M)
- 3-4 łyżki lodowatej wody
- 2-3 jabłka szara reneta
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki cukru brązowego
- Jajko do smarowania.
- 3 łyżki zimnego masła
- 100 g mielonych migdałów
- 3 łyżki brązowego cukru
- W misie malaksera lub nożem posiekać: zimne masło, mąkę, cukier i cukier puder, jajko. W trakcie siekania dodać wodę. W chwili kiedy składniki się połączą natychmiast wyłączyć malakser.
- Blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (tylko dno, boki bez smarowania) wylepić powstałym ciastem (u mnie mała 18 cm. forma do tart). Dno nakłuć widelcem i wstawić do zamrażalnika na min. 30 min.
- Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce.
- Skórkę pomarańczową posiekać drobniutko, dodać do startych jabłek, doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- Wyjąć zamrożone ciasto z piekarnika, posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 15 min, lub do czasu kiedy boki zaczną się lekko brązowić.
- Wyjąć i na podpieczony spód wyłożyć jabłka, górę posypać kruszonką, posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika na ok. 50 min.
- Z masła, brązowego cukru i mielonych migdałów zrobić kruszonkę.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, rozcierać między palcami do chwili kiedy powstaną niewielkie grudki.
7 komentarzy Ukryj
Piękna szarlotka :)) i na pewno bardzo smaczna. Szkoda, że nie poczekałaś jeszcze 2 dni, bo robię na durszlaku akcję z jabłuszkami, ale może jeszcze coś dodasz 🙂
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
Wow, dech zapiera ! I szarlotka i ta śliczna patera 🙂
Ładnie się zrymowało, dziękuję:)
Szarlotka pierwsza klasa 🙂
piękna szarlotka 😉 a osobiście zawsze wybieram te z dodatkiem surowych jabłek.
Jaką najlepiej użyc forme na ta szarlotke ? Chodzi mi o wielkosc mniej wiecej 😉
Ja mam 18 cm formę do tart i tej użyłam, ale może być również większa do max 24 cm, szarlotka będzie nieco niższą, ale ciasta wystarczy.