• Home
  • Ciastka
  • Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszne, delikatne drożdżówki. W trakcie przygotowywania musiałam dosypać ok.3/4 szklanki mąki, bo ciasto po wyrośnięciu było bardzo luźne i nie mogłabym formować z niego małych placuszków. Nie należy się tym martwić tylko dosypać stopniowo mąkę. Ciasto drożdżowe wbrew pozorom, nie jest wcale bardzo trudne i wymagające, odrobina doświadczenia pozwoli na kontrolowanie gęstości, czasu wyrastania i pieczenia. 

Polecam:) 

Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki na 10 szt. 

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1/2 szklanki mleka (3,2%)
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 3 jajka (L)
  • 170 g masła miękkiego
  • 300 g mąki pszennej tortowej (+ ok. 100 g do podsypania)
  • Skórka otarta z jednej cytryny 
  • 1 słoik ulubionego dżemu lub konfitur (u mnie dżem z czarnych porzeczek) 
  • 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem

Zaczyn:

  1. W szklanym naczyniu połączyć: drożdże, ciepłe mleko 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru. Przykryć naczynie, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10-15 min).

Sposób przygotowania:

  1. Do misy miksera przesiać mąkę, dosypać cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i sól, wszystko wyrobić hakiem do cista drożdżowego. 
  2. W trakcie wyrabiania dodawać partiami masło, cały czas miksować, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła ok. 10 – 15 min lub dłużej, im miększe masło tym czas wyrabiania będzie krótszy. 
  3. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1,5-2h. 
  4. Wyrośnięte ciasto, jeśli jest bardzo rzadkie ponownie wyrobić mikserem, dodając  ok. 3/4 szklanki mąki i skórkę startą z cytryny (jeśli używamy mąki tortowej, to jest duże prawdopodobieństwo, że dosypanie mąki będzie konieczne). Ciasto powinno być dość zwarte, tak aby formowanie go było łatwe i nie lepiło się bardzo do rąk i wałka. 
  5. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Odrywać po kawałku ciasta i formować z niego kulkę, następnie rozwałkować ją na niewielki placuszek. 
  6. Na 3/4 placka rozsmarować przygotowany dżem. Zwijać ciasto w rulon, złożyć na pół, zlepić końce, nożem naciąć rulonik na 3/4 długości. Rozłożyć i delikatnie uformować. 
  7. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego podrośnięcia. 
  8. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
  9. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować ,,rozkłóconym” jajkiem
  10. Blachę z ciastkami wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20 – 25 min (czas pieczenia zależy od wielkości ciastek). 

Drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polukrować
Smacznego!

(Visited 216 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Szarlotka z migdałową kruszonką
next
Łosoś grillowany w orientalnej marynacie
previous
Szarlotka z migdałową kruszonką
next
Łosoś grillowany w orientalnej marynacie

7 komentarzy Ukryj

Witam,
Polecam wszystkim przepisy z bloga Doroty. Mnie jeszcze nigdy Nie wyszlo drozdzowe dopoki Siostra nie polecila mi tego bloga. Robilam sernika, szarlotke I torta wszystko wyszlo :))
Szczerze polecam przepisy sprawdzone a nie tylko bezmyslnie przepisane z ksiazki

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię