• Home
  • Ciastka
  • Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek
Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepyszne, delikatne drożdżówki. W trakcie przygotowywania musiałam dosypać ok.3/4 szklanki mąki, bo ciasto po wyrośnięciu było bardzo luźne i nie mogłabym formować z niego małych placuszków. Nie należy się tym martwić tylko dosypać stopniowo mąkę. Ciasto drożdżowe wbrew pozorom, nie jest wcale bardzo trudne i wymagające, odrobina doświadczenia pozwoli na kontrolowanie gęstości, czasu wyrastania i pieczenia. 

    Polecam:) 

    Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

    Składniki na 10 szt. 

    • 20 g świeżych drożdży 
    • 1/2 szklanki mleka (3,2%)
    • 100 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • Szczypta soli
    • 3 jajka (L)
    • 170 g masła miękkiego
    • 300 g mąki pszennej tortowej (+ ok. 100 g do podsypania)
    • Skórka otarta z jednej cytryny 
    • 1 słoik ulubionego dżemu lub konfitur (u mnie dżem z czarnych porzeczek) 
    • 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem

    Zaczyn:

    1. W szklanym naczyniu połączyć: drożdże, ciepłe mleko 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru. Przykryć naczynie, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10-15 min).

    Sposób przygotowania:

    1. Do misy miksera przesiać mąkę, dosypać cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i sól, wszystko wyrobić hakiem do cista drożdżowego. 
    2. W trakcie wyrabiania dodawać partiami masło, cały czas miksować, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła ok. 10 – 15 min lub dłużej, im miększe masło tym czas wyrabiania będzie krótszy. 
    3. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1,5-2h. 
    4. Wyrośnięte ciasto, jeśli jest bardzo rzadkie ponownie wyrobić mikserem, dodając  ok. 3/4 szklanki mąki i skórkę startą z cytryny (jeśli używamy mąki tortowej, to jest duże prawdopodobieństwo, że dosypanie mąki będzie konieczne). Ciasto powinno być dość zwarte, tak aby formowanie go było łatwe i nie lepiło się bardzo do rąk i wałka. 
    5. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Odrywać po kawałku ciasta i formować z niego kulkę, następnie rozwałkować ją na niewielki placuszek. 
    6. Na 3/4 placka rozsmarować przygotowany dżem. Zwijać ciasto w rulon, złożyć na pół, zlepić końce, nożem naciąć rulonik na 3/4 długości. Rozłożyć i delikatnie uformować. 
    7. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego podrośnięcia. 
    8. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
    9. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować ,,rozkłóconym” jajkiem
    10. Blachę z ciastkami wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20 – 25 min (czas pieczenia zależy od wielkości ciastek). 

    Drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polukrować
    Smacznego!

    (Visited 287 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Szarlotka z migdałową kruszonką
    next
    Łosoś grillowany w orientalnej marynacie
    previous
    Szarlotka z migdałową kruszonką
    next
    Łosoś grillowany w orientalnej marynacie

    7 komentarzy Ukryj

    Witam,
    Polecam wszystkim przepisy z bloga Doroty. Mnie jeszcze nigdy Nie wyszlo drozdzowe dopoki Siostra nie polecila mi tego bloga. Robilam sernika, szarlotke I torta wszystko wyszlo :))
    Szczerze polecam przepisy sprawdzone a nie tylko bezmyslnie przepisane z ksiazki

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię