Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne, delikatne drożdżówki. W trakcie przygotowywania musiałam dosypać ok.3/4 szklanki mąki, bo ciasto po wyrośnięciu było bardzo luźne i nie mogłabym formować z niego małych placuszków. Nie należy się tym martwić tylko dosypać stopniowo mąkę. Ciasto drożdżowe wbrew pozorom, nie jest wcale bardzo trudne i wymagające, odrobina doświadczenia pozwoli na kontrolowanie gęstości, czasu wyrastania i pieczenia.
Polecam:)
Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Składniki na 10 szt.
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka (3,2%)
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- Szczypta soli
- 3 jajka (L)
- 170 g masła miękkiego
- 300 g mąki pszennej tortowej (+ ok. 100 g do podsypania)
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 1 słoik ulubionego dżemu lub konfitur (u mnie dżem z czarnych porzeczek)
- 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Zaczyn:
- W szklanym naczyniu połączyć: drożdże, ciepłe mleko 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru. Przykryć naczynie, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10-15 min).
Sposób przygotowania:
- Do misy miksera przesiać mąkę, dosypać cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i sól, wszystko wyrobić hakiem do cista drożdżowego.
- W trakcie wyrabiania dodawać partiami masło, cały czas miksować, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła ok. 10 – 15 min lub dłużej, im miększe masło tym czas wyrabiania będzie krótszy.
- Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1,5-2h.
- Wyrośnięte ciasto, jeśli jest bardzo rzadkie ponownie wyrobić mikserem, dodając ok. 3/4 szklanki mąki i skórkę startą z cytryny (jeśli używamy mąki tortowej, to jest duże prawdopodobieństwo, że dosypanie mąki będzie konieczne). Ciasto powinno być dość zwarte, tak aby formowanie go było łatwe i nie lepiło się bardzo do rąk i wałka.
- Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Odrywać po kawałku ciasta i formować z niego kulkę, następnie rozwałkować ją na niewielki placuszek.
- Na 3/4 placka rozsmarować przygotowany dżem. Zwijać ciasto w rulon, złożyć na pół, zlepić końce, nożem naciąć rulonik na 3/4 długości. Rozłożyć i delikatnie uformować.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego podrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Drożdżówki przed pieczeniem posmarować ,,rozkłóconym” jajkiem
- Blachę z ciastkami wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20 – 25 min (czas pieczenia zależy od wielkości ciastek).
Drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polukrować
Smacznego!
(Visited 540 times, 2 visits today)
7 komentarzy Ukryj
Wyglądaja bardzo smacznie. Mają piękne kształty i kolory:)
:)fajnie wyglądają z tym ciemnym dżemem:)
słodkie.. z wyglądu i zapewne smaku również 😉
ooo kiedyś robiłam podobnie takie serduszka tylko z budyniem 🙂
Urocze serducha 🙂
Witam,
Polecam wszystkim przepisy z bloga Doroty. Mnie jeszcze nigdy Nie wyszlo drozdzowe dopoki Siostra nie polecila mi tego bloga. Robilam sernika, szarlotke I torta wszystko wyszlo :))
Szczerze polecam przepisy sprawdzone a nie tylko bezmyslnie przepisane z ksiazki
Ale si cieszę 😀 dziękuję za miłe słowa, bardzo bardzo pozdrawiam 🙂