• Home
  • Obiad
  • Łosoś grillowany w orientalnej marynacie
Łosoś grillowany w orientalnej marynacie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łosoś grillowany w orientalnej marynacie

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Wystarczy, że śnieg stopniał a już marzy mi się grillowanie. Dzisiaj tylko na patelni, ale już za kilka tygodni, w plenerze:)
    Idealny na taką okazję będzie, łosoś w marynacie orientalnej, na którego przepis dostałam, od mojej koleżanki Renaty:)

    Przepis jest niezwykle prosty, rybę przygotowuje się błyskawicznie a jest naprawdę pyszna.
    Bardzo polecam:)

     

    Łosoś orientalnie marynowany

    Składniki:

    • 300-400 gr łososia

    Na marynatę:

    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki ketchupu
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka Sambal Oelek
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    1. Łososia umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą, usunąć ją, ostrym nożem do filetowania. Pokroić wzdłuż, na 4-5 cm kawałki.

    Marynata:

    1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać.
    2. Rybę dokładnie pokryć marynatą i dostawić w zimne miejsce na 30-40 min.
    3. Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Rybę smażyć po 4-5 min na stronę.

    Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!

    Dania Postne

    (Visited 1 047 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek
    next
    Babka czekoladowo pomarańczowa
    previous
    Drożdżówki z dżemem z czarnych porzeczek
    next
    Babka czekoladowo pomarańczowa

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »