Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto z rabarbarem, a właściwie ciasto idealne. Zawsze się udaje, smakuje fantastycznie, a robi się je naprawdę łatwo i szybko.
Ciasto z Rabarbarem
Składniki:
-
5 jajek
-
1 szklanka cukru
-
2/3 szk oleju rzepakowego
-
1 cukier wanilinowy
-
1 szklanka maki pszennej
-
1 szk mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
ok 600 g rabarbaru (lub nieco więcej)
-
cukier puder do posypania ciasta
Przepisy na RABARBAR
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:rabarbar myję, kroję na średnie kawałki, wkładam do miski dodaję 2 łyżki cukru, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta. Przed samym dodaniem rabarbaru do ciasta mieszam go z 2 łyżkami mąki. |
2
Done
|
Jajka wbijam do misy, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Do ubitych jajek wolno wlewam olej, cały czas ubijając. |
3
Done
|
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączę i mieszam. |
4
Done
|
Do masy jajecznej wsypuję mąki z proszkiem, mieszam na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche. |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiemCiasto wstawiam do piekarnika i piekę 5-55 min lub do suchego patyczka. Wyjmuję z formy, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto oprószam cukrem pudrem. Smacznego!!! |
6
Done
|