Ciasto z rabarbarem, a właściwie ciasto idealne. Zawsze się udaje, smakuje fantastycznie, a robi się je naprawdę łatwo i szybko.

SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szk oleju rzepakowego
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szk mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 600 g rabarbaru (lub nieco więcej)
- cukier puder do posypania ciasta
przygotowanie
Rabarbar myję, kroję na średnie kawałki, wkładam do miski dodaję 2 łyżki cukru, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta.
Przed samym dodaniem rabarbaru do ciasta mieszam go z 2 łyżkami mąki.
Dzięki temu nie opadnie na dno ciasta.
Jajka wbijam do misy, dodaję cukier i cukier wanilinowy.
Na wysokich obrotach ubijam na jasną, puszystą masę. Zajmie to kilka minut.
Do ubitych jajek wolno wlewam olej, cały czas ubijając.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączę i mieszam.
Do masy jajecznej wsypuję mąki z proszkiem, mieszam na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewam do formy 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 5-55 min lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam na 10 min na kuchenną kratkę do przestygnięcia.
Wyjmuję z formy, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ciasto oprószam cukrem pudrem.
Przepisy na RABARBAR