Wiecie, co ostatnio totalnie zawładnęło moją kuchnią i sercem? LECZO z kiełbasą! To danie to jak przytulny koc w zimowy wieczór – rozgrzewa od środka, pachnie jak wspomnienie babcinej kuchni, a do tego… no cóż, jest po prostu nie do zdarcia. Idealne, gdy za oknem plucha, a ty marzysz o czymś, co postawi cię na nogi w 15 minut.
🔸 Wyobraźcie sobie: soczysta papryka, pomidory, które rozpuszczają się w ustach, cebula nadająca tej mieszance słodkawego sznytu i kiełbasa, która dodaje tu smakowego poweru. A najlepsze? Nie musicie być mistrzami patelni, żeby to ogarnąć. Wrzucacie wszystko na garnek, mieszacie i czekacie, aż magia się wydarzy. Po prostu.
🔸🔸 I nie mówcie mi, że nie macie czasu – to danie robi się prawie samo! A jak już raz je ugotujecie, to drugi raz… hmm, nawet lepsze, bo leczo jak dobre wino (no, prawie!) smakuje jeszcze bardziej wybuchowo następnego dnia. Albo po mrozie – tak, możecie je zamrozić i wyciągnąć wtedy, gdy najdzie was ochota na instant rozgrzewkę.
Zimą nie ma nic lepszego niż miska tego leczo, kocyk i film. To danie to gwarancja uśmiechu, nawet gdy termometr za oknem szaleje.
Spróbujcie, a potem podziękujecie mi przy kominku.

SKŁADNIKI
- 3 duże czerwone papryki
- 3 cebule
- 500 g kiełbasy
- 400 g puszka pomidorów w kawałkach lub pomidorowej pulpy
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- olej
przygotowanie
Paprykę umyć, przekroić na kół, oczyścić. Pokroić w średniej wielkości kawałki.
Cebulę oczyścić z łupin, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak papryka.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, średniej grubości.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kiełbasę i obsmażyć do zrumienienia (chyba, że kiełbasa jest tłusta, wtedy nie używać dodatkowego tłuszczu).
W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na małym ogniu, żeby nie przypalić, podsmażyć przyprawy, do momentu kiedy poczujemy intensywny zapach papryki.
Do przypraw wrzucić pokrojoną cebulę, zamieszać, przykryć i na małym ogniu dusić kilka minut.
Następnie do cebuli dodać pokrojoną paprykę, obsmażoną kiełbasę i pomidory, dokładnie zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 - 20 min. Od czasu do czasu zamieszać.
Leczo jest gotowe kiedy papryka jest miękka.
Podawać na gorąco z pieczywem, ziemniakami lub krakersami.
5 komentarzy
Wygląda pysznie.
Kiedyś tego nie lubiłam ale od pewnego czasu uwielbiam 🙂 Dzięki za przepis!
bardzo lubię leczo zimą dobrze rozgrzewa, najlepsze jest z kiełbaską:)
bardzo fajnie wyszedł filmik,prosta szybka i smaczna potrawa bardzo apetycznie podane:)Pozdrawiam
Samo oglądanie zdjęć już rozgrzewa 🙂 Bardzo lubię leczo, dodaje jeszcze chorizo, pozdrawiam! 🙂