0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Galaretka Marmurkowa – Śmietanowiec

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Galaretka Marmurkowa – Śmietanowiec

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle prosty do zrobienia, a bardzo ciekawie wyglądający deser dla dzieci. Z podanych składników wyjdzie cała masa galaretki, więc z powodzeniem można zmniejszyć go o połowę. Ta ilość będzie odpowiednia na urodzinowe przyjęcie lub piknik.

Galaretkę kroimy na niewielkie kawałki, przechowujemy w lodówce. Do przygotowania deseru można użyć dowolnej ilości kolorowych galaretek.

Bardzo polecam 🙂

 

Galaretka Marmurkowa

 

Galaretka Marmurkowa lub Śmietanowiec

Składniki:

  • 4 opakowania lub więcej galaretek owocowych, każda w innym kolorze ( u mnie Dr. Oetker) 
  • 4 x 1 2/3 szklanki wrzątku
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 6 łyżeczek żelatyny  ( u mnie Dr. Oetker) 
  • 3 szklanki wrzątku 

Sposób przygotowania:

Każdą z galaretkę rozrobić w  czterech osobnych miseczkach. Wsypać do miseczki proszek, wlać
1 i 2/3 szklanki wrzątku, więc nieco mniej niż zalecana na opakowaniu ilość. Dokładnie wymieszać do chwili kiedy galaretka się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki
na 2-3 godz. lub na noc.

Kiedy galaretki będą już gotowe przygotować białą galaretkę z mleka skondensowanego i żelatyny.

Do dużej miski wsypać 6 łyżeczek żelatyny, wlać 1 szklankę wrzątku, odstawić na 3 min, żeby napęczniała. Następnie dokładnie wymieszać, żeby żelatyna całkowicie się rozpuściła, dolać pozostały wrzątek i dokładnie wymieszać. Do płynu wlać skondensowane mleko, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

Płaskie naczynie opłukać zimną wodą, nie wycierać.

Kolorowe galaretki pokroić nożem w niewielką kostkę. Wszystkie kostki wymieszać razem w naczyniu, wlać zimne mleko z żelatyną. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Moja galaretka wypełniła duże naczynie żaroodporne o wymiarach 34 x 24 x 6 cm.

Wyjąć galaretkę pokroić w dużą kostkę, wyjmować przy pomocy łopatki.

Przechowywać w lodówce.

Gotowe, smacznego 🙂

 

  • Galaretka Marmurkowa
  • Galaretka Marmurkowa

 

Galaretka Marmurkowa

 

Galaretka Marmurkowa

 

Galaretka Marmurkowa

 

Galaretka Marmurkowa

 

Galaretka Marmurkowa

 

 

(Visited 15 261 times, 14 visits today)

Dorota

previous
Gofry Belgijskie – drożdżowe
next
Sajgonki po polsku
previous
Gofry Belgijskie – drożdżowe
next
Sajgonki po polsku

9 komentarzy Ukryj

To smak mojego dzieciństwa 🙂 U mnie w domu taki deser nazywało się terakotą lub śmietanowcem. Uwielbiam do dzisiaj 🙂

A ja zupełnie z dzieciństwa nie znałam takiej galaretki. Za to teraz nadrabiam stracony czas i objadam się nią w ilościach przeogromnych 😉

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię