Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle prosty do zrobienia, a bardzo ciekawie wyglądający deser dla dzieci. Z podanych składników wyjdzie cała masa galaretki, więc z powodzeniem można zmniejszyć go o połowę. Ta ilość będzie odpowiednia na urodzinowe przyjęcie lub piknik.
Galaretkę kroimy na niewielkie kawałki, przechowujemy w lodówce. Do przygotowania deseru można użyć dowolnej ilości kolorowych galaretek.
Bardzo polecam 🙂

Galaretka Marmurkowa lub Śmietanowiec
Składniki:
- 4 opakowania lub więcej galaretek owocowych, każda w innym kolorze ( u mnie Dr. Oetker)
- 4 x 1 2/3 szklanki wrzątku
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 6 łyżeczek żelatyny ( u mnie Dr. Oetker)
- 3 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
Każdą z galaretkę rozrobić w czterech osobnych miseczkach. Wsypać do miseczki proszek, wlać
1 i 2/3 szklanki wrzątku, więc nieco mniej niż zalecana na opakowaniu ilość. Dokładnie wymieszać do chwili kiedy galaretka się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki
na 2-3 godz. lub na noc.
Kiedy galaretki będą już gotowe przygotować białą galaretkę z mleka skondensowanego i żelatyny.
Do dużej miski wsypać 6 łyżeczek żelatyny, wlać 1 szklankę wrzątku, odstawić na 3 min, żeby napęczniała. Następnie dokładnie wymieszać, żeby żelatyna całkowicie się rozpuściła, dolać pozostały wrzątek i dokładnie wymieszać. Do płynu wlać skondensowane mleko, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Płaskie naczynie opłukać zimną wodą, nie wycierać.
Kolorowe galaretki pokroić nożem w niewielką kostkę. Wszystkie kostki wymieszać razem w naczyniu, wlać zimne mleko z żelatyną. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Moja galaretka wypełniła duże naczynie żaroodporne o wymiarach 34 x 24 x 6 cm.
Wyjąć galaretkę pokroić w dużą kostkę, wyjmować przy pomocy łopatki.
Przechowywać w lodówce.
Gotowe, smacznego 🙂





10 komentarzy Ukryj
To smak mojego dzieciństwa 🙂 U mnie w domu taki deser nazywało się terakotą lub śmietanowcem. Uwielbiam do dzisiaj 🙂
A ja zupełnie z dzieciństwa nie znałam takiej galaretki. Za to teraz nadrabiam stracony czas i objadam się nią w ilościach przeogromnych 😉
Mam rozumieć że do gorącej wody z żelatyną wlewamy mleko?dziękuję za odpowiedź.
Tak do wody z żelatyną, kiedy żelatyna już się rozpuści wlewamy mleko z puszki i mieszamy.
przepraszam to wychodzi na jaką pojemność, rozmiar blaszki lub czegoś tak pi razy drzwi ?:)
Witam, powielam pytanie: na jaką wielkość blaszki ten wspaniały przepis?
Juz mam wszystko przygotowane, ale nie rozumiem ile w koncu wrzatku ma byc na sama zelatyne? 1 szklanka ?
Witam jaka wielkość puszki mleka słodzonego?
530g
Jaka pojemność szklanki 200ml,czy 250?