Sernik Monte to domowa wersja znanego deseru Monte, który większość z nas pamięta z dzieciństwa.
Ten, z charakterystyczną, chrupiącą czekoladową bazą i puszystą, waniliową pianką, która rozpływała się w ustach?
Zamiast kubeczka ze sklepu przygotowujemy ciasto z dwiema wyraźnymi warstwami: czekoladową i białą z dodatkiem białej czekolady. Dzięki temu sernik wygląda efektownie i smakuje dokładnie tak, jak lubimy.
Jak upiec sernik Monte?
Podczas pieczenia w 170 stopniach C z grzałkami ustawionymi góra/dół, warto postawić na dnie piekarnika naczynie z wodą. Ten prosty trik sprawia, że sernik Monte nie pęka, zachowuje jasny kolor i delikatną konsystencję. To świetny sposób, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem serników i chcesz uzyskać idealny efekt bez zbędnych komplikacji.
To ciasto świetnie sprawdzi się na urodziny, spotkania rodzinne albo jako weekendowy deser. Sernik Monte wygląda okazale na stole, a jednocześnie jest prosty w przygotowaniu. Jeśli lubisz serniki inspirowane popularnymi smakami z dzieciństwa, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.
7 zasad pieczenia SERNIKÓW
1. Ser to podstawa! Postaw na twaróg DOBRZE odciśnięty.
To najważniejsza zasada! Polski twaróg sernikowy musi być najwyższej jakości i idealnie odciśnięty z serwatki. Dlaczego? Nadmiar wody to wróg number one – przez nią ciasto może się „rozwarstwić” i stać się mokre.
Ja najczęściej używam tz. sera z wiaderka, ale staram się kupować te, które są dobrej jakości i możliwie suche. Jeśli jednak kupisz ser, który wydaje Ci się zbyt mokry/luźny zrób tak:
- Ser wyłóż na gazę lub gęste sito i odciskaj przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Możesz też delikatnie docisnąć go talerzem. Suchy ser = gwarancja kremowej, gęstej masy.
2. Wszystkie składniki muszą być w TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
Wyjmij jajka, ser, masło (jeśli znajduje się w przepisie, w dzisiejszym serniku go nie ma) z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. To ma ogromne znaczenie! Zimne składniki nie połączą się gładko, a masa może się zwarzyć. Dzięki temperaturze pokojowej masa będzie jednolita, aksamitna i bez grudek. Nie tylko serniki, ale większość ciast lubi kiedy wszytskie składniki są w jednakowej, pokojowej temperaturze. Warto o tym pamiętać.
3. Mieszaj, ale nie „napowietrzaj”!
Uwielbiamy patrzeć, jak mikser ubija puszystą masę. Jednak tutaj umiar jest kluczowy. Zbyt długie mieszanie na wysokich obrotach wprowadza do masy za dużo powietrza. Efekt? Sernik urośnie jak drożdżowe ciasto, a po wyjęciu z piekarnika… gwałtownie opadnie. Kiedy dodasz już do masy ser, pamiętaj aby mieszać ją na niskich/średnich obrotach i tylko do połączenia składników. Gładka, ale nie napowietrzona masa – o to chodzi!
4. Piekarnik musi być nagrzany do średniej temperatury 160-170 st.C.
Zawsze, ale to zawsze piecz sernik w wyraźnie nagrzanym piekarniku. Ja nastawiam go na 160°C z termoobiegiem (lub 170°C bez termoobiegu) na co najmniej 20 minut przed włożeniem formy.
5. Kąpiel wodna to Twój najlepszy przyjaciel.
To magiczny trik na sernik bez pęknięć i o nieziemskiej, kremowej konsystencji. Formę z ciastem (najlepiej z wymiennym dnem) stawiamy w większej blaszce, do której wlewamy wrzątek. Nie zapomnij o folii aluminiowej! Ciasno owinięta wokół formy ochroni ciasto przed przeciekaniem wody.
Można również na dnie piekarnika ustawić blaszkę i wlać do niej wrzątek, tak zrobiłam w przypadku tego przepisu na sernik Monte.
Para wodna otuli sernik delikatnym ciepłem i nie pozwoli mu się przesuszyć ani popękać.
6. „Zatrzymaj” sernik w piekarniku.
Gdy czas pieczenia minie, NIE WYCIĄGAJ od razu sernika!. Wyłącz piekarnik, uchył lekko drzwiczki (możesz włożyć między nie drewnianą łyżkę, aby się nie zatrzasnęły) i pozostaw sernik do wystudzenia na ok. godzinę. Dzięki tej stopniowej zmianie temperatury ciasto nie dostanie „szoku termicznego” i nie opadnie.
7. Cierpliwości! Daj mu dojrzeć w lodówce.
Wiem, że trudno się oprzeć, ale… nie krój ciepłego sernika!. Musi on najpierw całkowicie wystygnąć, a potem odpocząć w lodówce przynajmniej przez 6 godzin, a najlepiej całą noc. W tym czasie smaki się „przegryzą”, a konsystencja stanie się idealnie zwarta i kremowa.
Przepisy na SERNIKI

SKŁADNIKI
- 1 kg sera sernikowego w wiaderku (u mnie President)
- 3 jajka
- 190 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 100 g czekolady białej
- 100 g czekolady deserowej lub kremu typu Nutella
- 1 łyżka kakao
- 200 g herbatników czekoladowych
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- ok. 1/4 mielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
przygotowanie
Przygotowanie Spodu Sernika
Herbatniki mielę w malakserze. Przekładam do miski, dodaję rozpuszczone masło, zmielone orzechy i krem czekoladowy - dokładnie mieszam, aż powstanie jednolita masa. Tortownicę 24 cm. spód wykładam papierem do pieczenia, brzeg smaruję masłem. Dno formy wyklejam masą, wyrównuję, odstawiam.
Przygotowanie Masy Serowej
Całe jajka miksuję z cukrem na jasną puszystą masę, zajmie to kilka minut.
Do masy jajecznej wkładam ser, budynie i dokładnie mieszam.
Masę serową dzielę na dwie równe części.
Do jednej części dodaję kakao i krem czekoladowy (lub czekoladę rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka i przestudzoną). Całość mieszam dokładnie do połączenia się składników.
Do drugiej części dodaję białą czekoladę rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka i przestudzoną, mieszam dokładnie.
Do przygotowanej wcześniej formy ze spodem wlewam najpierw czekoladową część masy serowej, a na nią część białą. Lekko wyrównuję.
Piekarnik rozgrzewam do 170 st.C. grzałki góra/dół
Na dno gorącego piekarnika wstawiam pustą formę i wlewam do niej ok. 2 l. wrzątku
Następnie wstawiam sernik i piekę go 105 min, nie otwieram piekarnika.
Po zakończeniu czasu pieczenia brzeg sernika powinien być delikatnie zrumieniony, wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i tak sozatwiam ciasto na ok. 30-40 min, lub do całkowitego wystygnięcia.
Sernik najsmaczniejszy jest po schłodzeniu, czyli można wstawić go na 2-3 h do lodówki lub zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Zimny sernik smaruję kremem czekoladowym i ozdabiam posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!!!