Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pieczona Dynia Piżmowa
Składniki:
- 1 średnia dynia piżmowa
- świeżo zmielone: sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na glazurę miodową:
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 mała świeża papryczka chili
Steps
1 Done | Przygotowanie glazury:Papryczkę chili drobno siekamy (bez pestek). |
2 Done | Przygotowanie dyni:Piekarniki rozgrzać do 220 stopni C z termoobiegiem. |
3 Done | Dynie kroimy na pół. Podczas krojenia należy bardzo uważać ponieważ dynia jest twarda. |
4 Done | Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 -20 minut. |
5 Done | Dynie przekładamy z powrotem na blachę. Smarujemy delikatnie glazurą. |
6 Done | |
7 Done |