Pieczona Dynia Piżmowa doskonała na ciepło i na zimno.
Może być dodatkiem do obiadu, lub niezależnym daniem wegetariańskim.

SKŁADNIKI
- 1 średnia dynia piżmowa
- świeżo zmielone: sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Na glazurę miodową:
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 mała świeża papryczka chili
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE GLAZURY:
Papryczkę chili drobno siekamy (bez pestek).
W miseczce łączymy miód, roztopione i gorące masło, ocet i chili, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
PRZYGOTOWANIE DYNI:
Dynie kroimy na pół. Podczas krojenia należy bardzo uważać ponieważ dynia jest twarda.
Łyżką usuwamy pestki z dyni, obieraczką do warzyw obieramy skórę.
Oczyszczoną dynie układamy na blasze i skrapiamy oliwą z oliwek.
Oprószamy świeżo zmielonymi: solą i pieprzem.
Dynie przekładamy z powrotem na blachę. Smarujemy delikatnie glazurą.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i ponownie smarujemy glazurą i znowu wkładamy na kolejne 20 minut
do piekarnika.
Jeśli w międzyczasie glazura zastygła, to trzeba ją podgrzać, powinna być płynna.
Po ok. 40-45 min. dynia jest gotowa. Wyjmujemy ją z piekarnika.
Podajemy na gorąco z jogurtem greckim i czosnkiem lub mięsnym sosem.
2 komentarze
moj ulubiony sposób na przygotowanie dyni.Wnuki uwielbiają.
Dynia piżmowa pieczona to pyszny i klasyczny przepis na jesienne danie. To idealna propozycja na ciepłą i aromatyczną potrawę, która rozgrzewa w chłodne dni. Dynia piżmowa, pieczona w piekarniku, nabiera delikatnego, karmelowego smaku, a przyprawy dodają jej charakteru. To również świetny pomysł na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Polecam spróbować tego prostego, a zarazem wyjątkowego dania!