0 0
Dynia Piżmowa Pieczona

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Dynia Piżmowa Pieczona

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na Pieczoną Dynię

Pieczona Dynia Piżmowa

Składniki:

  • 1 średnia dynia piżmowa
  • świeżo zmielone: sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na glazurę miodową:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 mała świeża papryczka chili
(Visited 14 082 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie glazury:

Papryczkę chili drobno siekamy (bez pestek).
W miseczce łączymy miód, roztopione i gorące masło, ocet i chili, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

2
Done

Przygotowanie dyni:

Piekarniki rozgrzać do 220 stopni C z termoobiegiem.

3
Done

Dynie kroimy na pół. Podczas krojenia należy bardzo uważać ponieważ dynia jest twarda.
Łyżką usuwamy pestki z dyni, obieraczką do warzyw obieramy skórę.
Oczyszczoną dynie układamy na blasze i skrapiamy oliwą z oliwek.
Oprószamy świeżo zmielonymi: solą i pieprzem.

4
Done

Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 -20 minut.
Sprawdzamy czy dynia jest upieczona. Nóż powinien w nią wejść bez problemu.
Wyjmujemy dynie z piekarnika i od razu nacinamy dynie wzdłuż, będzie gorąca, więc uważajcie. Należy pamiętać, aby nie naciąć jej do końca. Do pomocy można użyć np. drewnianych patyczków do szaszłyków, które układamy po bokach dyni, będą ograniczały nóż.

5
Done

Dynie przekładamy z powrotem na blachę. Smarujemy delikatnie glazurą.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i ponownie smarujemy glazurą i znowu wkładamy na kolejne 20 minut
do piekarnika.
Jeśli w międzyczasie glazura zastygła, to trzeba ją podgrzać, powinna być płynna.

6
Done

Po ok. 40-45 min. dynia jest gotowa. Wyjmujemy ją z piekarnika.
Podajemy na gorąco z jogurtem greckim i czosnkiem lub mięsnym sosem.
Smacznego :)

7
Done

Dorota

Placki z Dyni
previous
Placki z Dyni – krok po kroku
Buraczki w Balsamico
next
Buraczki z Octem Balsamico
Placki z Dyni
previous
Placki z Dyni – krok po kroku
Buraczki w Balsamico
next
Buraczki z Octem Balsamico

2 komentarze Ukryj

Dynia piżmowa pieczona to pyszny i klasyczny przepis na jesienne danie. To idealna propozycja na ciepłą i aromatyczną potrawę, która rozgrzewa w chłodne dni. Dynia piżmowa, pieczona w piekarniku, nabiera delikatnego, karmelowego smaku, a przyprawy dodają jej charakteru. To również świetny pomysł na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Polecam spróbować tego prostego, a zarazem wyjątkowego dania!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »