Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pieczona Dynia Piżmowa
Składniki:
- 1 średnia dynia piżmowa
- świeżo zmielone: sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na glazurę miodową:
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 mała świeża papryczka chili
Steps
1
Done
|
Przygotowanie glazury:Papryczkę chili drobno siekamy (bez pestek). |
2
Done
|
Przygotowanie dyni:Piekarniki rozgrzać do 220 stopni C z termoobiegiem. |
3
Done
|
Dynie kroimy na pół. Podczas krojenia należy bardzo uważać ponieważ dynia jest twarda. |
4
Done
|
Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 -20 minut. |
5
Done
|
Dynie przekładamy z powrotem na blachę. Smarujemy delikatnie glazurą. |
6
Done
|
|
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
moj ulubiony sposób na przygotowanie dyni.Wnuki uwielbiają.
Dynia piżmowa pieczona to pyszny i klasyczny przepis na jesienne danie. To idealna propozycja na ciepłą i aromatyczną potrawę, która rozgrzewa w chłodne dni. Dynia piżmowa, pieczona w piekarniku, nabiera delikatnego, karmelowego smaku, a przyprawy dodają jej charakteru. To również świetny pomysł na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Polecam spróbować tego prostego, a zarazem wyjątkowego dania!