https://www.kuchniadoroty.pl
  • Zaloguj się
  • Rejestracja
  • + Karnawał
  • + Tłusty Czwartek
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • + Karnawał
  • + Tłusty Czwartek
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Home
  • Apetyt na czytanie
  • Grill – Sezon START

Grill – Sezon START

Posted on Kwi 28th, 2017
by Dorota
Categories:
  • Apetyt na czytanie
  • Grill
  • Kuchnia Polska

Spotkanie na świeżym powietrzu to świetny pretekst, aby przygotować coś wyjątkowego do jedzenia. Najlepiej na grillu! Pieczenie na ruszcie stało się już narodową tradycją wielu krajów i prawdziwą dyscypliną sportową. Postaram się Wam opowiedzieć co trzeba zrobić, aby zostać w niej mistrzem.

[/mp_span] [/mp_row]
Mood_Performer_Deluxe_Gourmet_BBQ_System_Korean_BBQ_Party
Foto. serwis prasowy Weber

Trudno uwierzyć, że kiedyś istniał świat bez grilla. Jak wtedy było? Nie wiem, ale chyba dość nudno. Prawdziwe grillowe szaleństwo rozpoczęło się dopiero po 1950 roku. Właśnie wtedy George Stephen stworzył zaskakujące urządzenie w kształcie kuli, które bardziej przypominało sputnik niż grill. Jego przenośny ruszt nie tylko chronił jedzenie przed wiatrem, ale także dzięki odpowiedniej konstrukcji, nadawał mu wyrazistego smaku. Jego sprzedaż rozpoczęła się dwa lata później, a pomysł okazał się wielkim sukcesem. Masowa produkcja załatwiła resztę. Grill ruszył na podbój świata.

bulki-do-burgerow

Przepis na bułki do burgerów z magazynu ,,Sezon na Grill” 

Dziś to także jedna z wielkich pasji Polaków. Na grillowaniu znamy się jak mało kto. I piszę tak
nie dlatego, że jestem patriotką. Jak się okazuje zgarniamy nawet nagrody na największym światowym święcie grillowania – Mistrzostwach Świata Jacka Daniel’s Invitational Barbecue. Pierwszą nagrodę za swój sos zdobyła tam nasza reprezentacja Polish BBQ King. To historyczny sukces, gdyż w 25-letniej historii konkursu w tej bardzo ważnej kategorii nie wygrał żaden zespół spoza Stanów Zjednoczonych. Dzięki grillowaniu trafiliśmy także do Księgi rekordów Guinnessa. 
Stworzyliśmy bowiem największy na świecie ruszt, grill o wymiarach 7 na 5 metrów.

Grillowanie to nie tylko posiłek, to moda, sposób na spędzanie czasu, a nawet zjawisko społecznie, które wciąż się zmienia. Obserwuję je od dawna i chciałabym się z Wami tym podzielić. Nie myślimy już sezonowo i nie chcemy tanich grilli z supermarketów, które za rok czy dwa wymienimy na nowe. Marzy nam się porządny ruszt, który będzie służył długie lata. Dobry sprzęt daje więcej możliwości, możemy go testować na różne sposoby i sprawdzać jego „osiągi” tak jak wypróbowuje się nowe auto. Jeszcze pięć lat temu kupowaliśmy najczęściej grill węglowy. To właśnie z nim kojarzyło się każde ogrodowe przyjęcie. Przyrządzanie na nim jedzenia było czymś wyjątkowym, a jego rozpalanie prawdziwym rytuałem.

Mood-Mastertouch-Wok-1
Foto. serwis prasowy Weber

Wystarczyło pół dekady, aby zmieniły się trendy. Obecnie na prowadzenie wyszedł grill gazowy. Prostszy, szybszy w obsłudze i, co ważne, nie wymaga długiego czyszczenia – mówi Renata Sandomirska, właścicielka sklepu „Grillsklep”. Ponieważ zmieniły się realia, zmieniło się także grillowanie. Wiem, że zabrzmi to absurdalnie, ale dziś nawet odpoczywamy szybciej. Wpadamy do kogoś na chwilę, ale myślami jesteśmy w pracy. Nikt już nie chce stać przy ruszcie cały dzień, obawiając się, że karkówka się przypali. Oczywiście, grill węglowy jest świetny, sama go mam, ale widzę, że coraz częściej szukamy czegoś wygodniejszego w obsłudze. Zagorzali fani brykietu, twierdzą, że od rodzaju paliwa wiele zależy – nawet smak mięsa. Z tego co wiem, „ślepe testy” robione przez Webera, najlepszą na świecie firmę produkującą grille, nie potwierdziły tego.

– Dobre grille kupujemy nie tylko w dużych miastach, ale coraz częściej w miasteczkach i wsiach. Grillowanie stało się popularne, także dzięki modzie na gotowanie. Właściwie to co możemy przygotować w domu, możemy przyrządzić na świeżym powietrzu. Ale są rzeczy, których w naszej domowej kuchni nie zrobimy: wrzucając na grill gałązki lub drewienka zapachowe nadamy potrawie ciekawy smak, przy zamkniętej pokrywie i przy niskiej temperaturze podwędzimy mięso, a także bez trudu przez cały czas możemy polewać je marynatą. Nie zrobimy też barbecue z prawdziwego zdarzenia. Do tego musimy mieć porządny grill z pokrywą, albo najlepiej wędzarkę – w której przygotowuje się mięso nawet 20 godzin – komentuje Renata Sandomirska.

pizza
Przepis na pizzę z grilla pochodzi z magazynu ,,Sezon na Grill” do pobrania tutaj (klik) 
Programy telewizyjne, wydawnictwa i kursy kulinarne – to wszystko ma wpływ na naszą świadomość o jedzeniu. Pobudza naszą wyobraźnię i poszerza horyzonty. Menu stało się o wiele bardziej różnorodne, czasem nawet zaskakujące. Co prawda nie uważam, że na grillu trzeba robić lody i szarlotkę, choć można, ale zachęcam do podejmowania wyzwań. Tym bardziej, że w sklepach jest mnóstwo wspaniałych dodatków, naczyń i akcesoriów, które zamienią naszą letnią kuchnię
w prawdziwy plac kulinarnych zabaw. O szczegółach napiszę w kolejnym odcinku. Cieszy mnie,
że zaczęliśmy także szukać dobrych produktów. Mamy wybór więc z niego korzystajmy. Nie chcemy już tylko kiełbas, karkówki i żeberek, czy kurczaka. Nawet pizza spowszedniała. Kupujemy ryby, polubiliśmy warzywa i owoce morza, robimy zupę, gulasz i placki ziemniaczane. Oczywiście są również: steki z Argentyny i Brazylii oraz jagnięcina z Nowej Zelandii. Wymyślamy coraz ciekawsze przyprawy, sosy i marynaty.
stek
Stek z grilla, przepis w magazynie ,,Sezon na Grill” do pobrania tutaj (klik) 
I jeszcze jedno. W USA grilluje się wszędzie: w ogrodzie, parku, na balkonie. U nas wciąż jest pełno zakazów. Wcześniej czy później i one zostaną zniesione. Skończy się także sezonowość, a grillować będziemy również zimą. Zamiast kiełbaski z ogniska będziemy mogli zjeść dobrze wypieczony stek. Mam wrażenie, że to dopiero początek tego szaleństwa. Dlatego wszyscy świeżo upieczeni miłośnicy grilla mogą z nadzieją patrzeć w przyszłość.
Mood-Balkon-Vorbereitung-Q2400
Foto. serwis prasowy Weber

Podziękowania dla Renaty Sandomirskiej z „Grillsklep”, która podzieliła się ze mną swoimi spostrzeżeniami na temat obyczajów Polaków i ich nowych fascynacji związanych z grillowaniem.

 

(Visited 231 times, 1 visits today)

Dorota

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Kuchnia Doroty

Kuchnia Doroty

Gotowanie od zawsze było jednym z moich ukochanych zajęć. Uspakaja mnie i odpręża. Prowadzenie bloga to zajęcie wymarzone, to nie praca, ale przyjemność.

Szukaj

Hity Kuchni Doroty

  • Indyk Pieczony w Rękawie - bardzo łatwyIndyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
  • Śledzie z Buraczkami - Sałatka ŚledziowaŚledzie z Buraczkami – Sałatka Śledziowa
  • Śliwki w boczku pieczone - koreczkiŚliwki w boczku pieczone – koreczki
  • Schab Pieczony w Rękawie - łatwy i pysznySchab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
  • Pierogi z Serem – Na SłodkoPierogi z Serem – Na Słodko
  • Kotlety Devolay Przepis krok po krokuKotlety Devolay Przepis krok po kroku
  • Żeberka Duszone  – bardzo łatweŻeberka Duszone – bardzo łatwe
  • Barszcz Czerwony WigilijnyBarszcz Czerwony Wigilijny
  • Kotlety Sznycelki z Piersi IndykaKotlety Sznycelki z Piersi Indyka
  • Oponki Serowe - Pączki z Dziurką - krok po krokuOponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku

Kategorie

Ciasta

Ciasta

Dieta

Dieta

Dzieci

Dzieci

Grill

Grill

Obiad

Obiad

Śniadania

Śniadania

Disclaimer

Zdjęcia prezentowane na tej stronie są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)

YouTube

Instagram

dorota_pawlowska_

KuchniaDorotypl
Pomysł na błyskawiczną i pyszną Babke Marmurko Pomysł na błyskawiczną i pyszną Babke Marmurkową Cytrynowo-Pomarańczową 🍋🍊🍋🍊Składniki:
3 jajka (L)
1 szklanka cukru (120 g)
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka (3,2 , 2%, lub 1,5%)
100 ml. oleju rzepakowego
350 g mąki (230 mąki pszennej + 120 g mąki ziemniaczanej)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
2 łyżki kakao naturalnego
skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytrynyJajka, cukier i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą jasną masę.
Dodajemy olej, mleko *(zostawiamy 2-3 łyżki) i mieszamy krótko tylko do połączenia składników.Mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia łączymy, mieszamy.
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników (można łyżką, można mikserem). Nie mieszamy zbyt długo, tylko do chwili kiedy masa stanie się gałdka.Przygotowane ciasto dzielimy na pół, lub mnie więcej na pół, ja robię to na oko.
Do jednej części ciasta ścieramy skórkę z cytryny, do tej części która pozostanie waniliowa, jasna.Do drugiej części, tej czekoladowej ścieramy skórkę z pomarańczy.
Kakao wkładamy do miseczki i dodajemy do niego pozostałe 2-3 łyżki mleka, mieszamy (jeśli mleka jest za mało dodajemy jeszcze łyżkę ekstra). Mieszamy, aż powstanie gęsta masa kakaowa.Tę masę dodajemy do połowy ciasta, tej ze skórką pomarańczową. teraz obydwie części ciasta mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Jeśli mikserem to najpierw miksujemy masę jasną, a dopiero potem tę kakaową.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 185 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ, LUB 175 Z TERMOOBIEGIEM
Foremkę do pieczenia babek z kominem smarujemy olejem i oprószamy mąką.Do foremki wlewamy ciasto na zmianę, trochę białego trochę czekoladowego. Nie ma znaczenia kolejność, ani wzór.Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do suchego patyczka.Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.__________________#ciasto #babka #babkamarmurkowa #desert #kakao #ciastoczekoladowe #codokawy #kawaczyherbata #ciacho #przepisy #przepisnaciasto #ciastonanniedziele #desernaweekend #pyszne #pyszneciasto #łatweciasto #przepisnadeser #jedzenie #słodkości #słodycze
Moja propozycja Menu na nadchodzący weekend 🙂 Moja propozycja Menu na nadchodzący weekend 🙂Propozycje są klasyczne, łatwe i szybkie, ale nie zapominamy o karnawale, więc na deser polecam #pączki, a na wieczorne mrozy #grzanewino, dla tych którzy lubią ten rodzaj ,,napitku"Na śniadanie polecam jajecznicę na boczku, boczek oczywiście można zamienić na szynkę:
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/jajecznica-na-boczkuObiad:
Klasyczna Fasolowa
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/zupa-fasolowa-fasolowkaNa drugie danie:
👉 Kotlet panierowany z polędwiczek kurczaka
https://www.kuchniadoroty.pl/.../kotlety-z-kurczaka...
👉Domowe Frytki pieczone z ziołami
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/frytki-pieczone-domowe
👉 Surówka z Kapusty Kiszonej, czyli wielka dawka zdrowia
https://www.kuchniadoroty.pl/.../surowka-z-kapusty-kiszonejDeser w karnawałowym stylu
👉 Pączki Afrykańskie
https://www.kuchniadoroty.pl/.../paczki-afrykanskie...
👉 Wino grzane
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/grzane-winoMiłego, mroźnego wypoczynku Wam życzę 🥰❄️❄️❄️________________#menu #nenunaweekend
#weekend #posiłki #przepisy #jajecznica #kotlety #kotletypanierowane #kotletschabowy #winogrzane #pączki #pączkiafrykańskie #kapustakiszona #zupafasolowa #fasolówka #obiad #obiadydomowe #dinner #jedzenie #domowakuchnia #domowegotowanie #pyszne #jedzenie #kuchniapolska #zdjęciajedzenia #food #foodphotography #delicious
Wyjątkowo pyszne i szybkie do upieczenia CIASTECZ Wyjątkowo pyszne i szybkie do upieczenia CIASTECZKA Z SEREM I JABŁKAMI 🍎🍏Składniki na ok. 18 szt. średnich ciastek:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 300g)
cukier puder do posypania ciastekMasa Serowa:
250 g sera białego tłustego lub półtłustego
1 jajko
30 g cukru
20 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany (18%)
skórka otarta z połowy cytrynyJabłka Prażone:
ok. 500 g jabłek (najlepiej szarej renety)
2-4 łyżki wody
2 łyżki cukru (opcjonalnie)W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką cytryny. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Masę można przygotować mikserem ręcznym, ale jeśli go nie macie można wszystko zgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.Jabłka, najlepsza będzie Szara Reneta, umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.Jabłka pokroić na kawałku (wielkość i kształt nie ma znaczenia), włożyć je do garnka, postawić na ogniu, wlać wodę, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień do średniego i pod przykryciem dusić jabłka ok. 20-30 min., od czasu do czasu odkrywać i zamieszać.Jabłka powinny się całkowicie rozpaść. Spróbujecie teraz czy smak, wam odpowiada, jeśli nie dodajcie cukier. Na średnim ogniu bez przykrycia gotujcie jeszcze ok. 5 min.
Zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto francuskie rozwiną, jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić.
Ciasto pokroić na 9 równych kwadratów. Drugi kawałek ciasta również na 9 kawałków.Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy porcję masy serowej i porcję jabłek. Sklejamy końce kwadratu po skosie. Lekko wyrównujemy brzegi.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten w który zawinięte było ciasto francuskie).Każde ciastko smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Wstawiamy do piekarnika.Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiemCiastka pieczemy 18-20 min, do zrumienienia.
Wyjmujemy, studzimy przez kilka minut na kuchennej kratce.Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
______#ciastka #ciastofrancuskie #przepisy #przepisykulinarne #ciastkazserem #ciasteczka #podwieczorek #desert #cukierpuder #jedzenie #pyszne #codokawy #cake #ciasto #nasłodko #słodkości
Obiecano nam zimę, śnieg i mróz ❄️🌨🌬 Obiecano nam zimę, śnieg i mróz ❄️🌨🌬
Czy narzekam, że obietnice jak na razie się nie spełniły? Bynajmniej 😉Ja za zimą nie przepadam, lubię wiosnę, lato i ewentualnie złotą polską jesień, a za prawdziwą zimą wcale, ale to wcale nie tęsknię 🧤🧤🧤Jedak mroźne wieczory mają swój urok i prawa, przygotowanie Grzanego Wina wydaje się całkowicie usprawiedliwione, nawet jeśli zimno nie jest, a tylko miało być :)Składniki na grzane wino:1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml.)
1 duża pomarańcza
1 mandarynka
4 laski cynamonu
8-10 goździków
3 gwiazdki anyżu
2 łyżki brązowego cukru lub miodu
1/4 szklanka brandy lub koniakuSposób przygotowania:
Pomarańczę i mandarynkę dokładnie umyć, pokroić w średniej grubości plastry.Do garnka na tyle dużego, żeby zmieścił całe wino wkładamy wszystkie przyprawy, plastry owoców i cukier, zalewamy winem i podgrzewamy na średnim ogniu. Wino powinno być bardzo gorące, ale nie gotować się. Garnek przykrywamy i gotujemy prze ok. 10 min. Następnie odkrywamy, wlewamy brandy, mieszamy i pod przykryciem podgrzewamy jeszcze 5-6 min.
Wciąż nie doprowadzamy do zagotowania.Zdejmujemy garnek z winem z ognia i po 5 min, nalewamy grzańca do szklanek lub kieliszków. Przybieramy  plasterkiem pomarańczy. Gotowe 🍷🍷🍷Pijemy - na zdrowie!!!! 🥰#grzaniec #grzanewino #wino #winoczerwone #drink #wieczór #nazdrowie #domowealkohole #drink #pomarańcza #owoce #grzaniecgalicyjski #wine #winter #zimowywieczór #napoje #mood #wieczór  #karnawał #przepisy #przepisynakoktajle #pyszne #alkohol
Za chwilę znowu zwalniamy, przygotowałam więc p Za chwilę znowu zwalniamy, przygotowałam więc propozycję weekendowego menu 🙂
Jeśli zastanawiacie się co ugotować, chętnie podpowiem kilka pomysłów 😊Na #śnadanie chyba wszyscy lubimy placki, te są puszyste i pyszne, Puszyste Placki-Pancaks
https://www.kuchniadoroty.pl/prz.../pancakes-puszyste-placki#Obiad:
Zupa Krupnik z kaszą wiejską
https://www.kuchniadoroty.pl/.../krupnik-zupa-z-kasza...#Kurczak z Warzywami - Domowa Fajita
https://www.kuchniadoroty.pl/.../fajita-z-kurczakiem-i...#Surówka z Kapusty Pekiskiej
https://www.kuchniadoroty.pl/.../surowka-z-kapusty...Na #deser łatwe #Ciasto Marmurkowe
https://www.kuchniadoroty.pl/.../ciasto-czekoladowo...Życzę Wam #smacznego 🥰Więcej przepisów znajdziecie na blogu #kuchniadorotypl_______________________#menu #weekendowemenu #przepisy #przepis #conaobiad #pysznejedzenie #pysznie #pomyslynaobiad ##gotowanie #czaszrodziną #famylitime #foodphotography #foodlover #deliciousfood #weekendtime #weekendfood #śniadania #breakfast #ciasto #babkamarmurkowa #fajitas #kurczakwsosie
Njalepsza Domowa GRANOLA, czyli przepis na śniada Njalepsza Domowa GRANOLA, czyli przepis na śniadanie idealne 😊Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków żytnich
50 gr migdałów posiekanych
50 gr orzechów posiekanych (włoskich, laskowych, pekan)
20 gr pestek słonecznika (łuskanych)
50 gr żurawiny suszonej
3 łyżki miodu (malinowego, lipowego, gryczanego, wielokwiatowego)
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
Sposób przygotowania granoli:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.Na blachę wysypać płatki owsiane (żytnie i owsiane), wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 min. Od czasu do czasu zamieszać. Wyjąć podpieczone płatki i wylać na nie miód, dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy 2 łyżek). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 7-10 min, przemieszać 2 razy. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Orzechy, migdały, pestki słonecznika wysypać na blachę i wstawić do gorącego piekarnika na ok 5-7 min, powinny się lekko  zrumienić. Wyjąć odstawić do wystygnięcia.Po wystygnięciu płatki będą lekko sklejone, więc należy zeskrobać je z blachy przy pomocy łopatki. Na płatki wysypać zimną mieszankę orzechów, siemię lniane i żurawinę, dokładnie wymieszać. Przesypać do zamykanego pojemnika (najlepiej szklanego, ale może być ew. plastikowy).Przechowywać suchym miejscu.A teraz wersja śniadaniowa czyli – GRANOLA Z JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 🍐🍊🍇🍌🥝🥭🍒🍓Składniki dla 2 osób:
2 szklanki jogurtu greckiego
1 szklanka domowej granoli
1 mały owoc mango
1 gruszka
2 śliwki
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, mango i gruszkę obrać pokroić w małą kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę.Do pucharków włożyć po 1 szklance jogurtu, posypać granolą i przykryć mieszanką świeżych owoców. Chętni mogą całość polać miodem 🍯🍯🍯_________________#śniadanie #granola #domowagranola #śniadaniefit #zdrowejedzenie #jemzdrowo #fit #fitprzepisy #jedzenie #sniadanienaslodko #jogurtnaturalny #jogurtgrecki #pomysłnaśniadanie #przepisy #przepisyfit #przepisy #pysznejedzenie #pyszne #smakołyki #pomysłynaposiłki #posiłek #poranek #rano #nadzieńdobry #conaśniadanie #przepis #smacznyprzepis #domowejedzenie #kuchniapolska #gotowanie

Facebook

Zobacz także

Przepisy kulinarne
  • Home
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Sklepu

Kuchnia Doroty | ALL RIGHTS RESERVED | © 2018 cooked by webchefs