Bez rusztu ani rusz – taka jest moja opinia. To nieodłączny element letnich spotkań. Jeśli ktoś nie wkroczył jeszcze do tego świata – zapraszam! W drugiej części mojego cyklu opowiem o tym jak cudowne jest nie tylko grillowanie, ale także wędzenie.
Dziś lekcja dla początkujących, którą poprowadzę z Renatą Sandomirską właścicielką sklepu GrillSklep.
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″ classes=”motopress-space”]
[mp_space margin=”20,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”4″]
[mp_image id=”15529″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[mp_span col=”4″]
[mp_image id=”15527″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[mp_span col=”4″]
[mp_image id=”15528″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″ classes=”motopress-space”]
[mp_space margin=”20,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”6″]
[mp_image id=”15534″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[mp_span col=”6″]
[mp_image id=”15536″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”10,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”20,none,none,none”]
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_heading margin=”25,10,none,none”]
[/mp_heading]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”6″]
[mp_image id=”15531″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[mp_span col=”6″]
[mp_image id=”15530″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”6″]
[mp_image id=”15532″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[mp_span col=”6″]
[mp_image id=”15533″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″ classes=”motopress-space”]
[mp_space margin=”25,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
Wędzarnia daje nam także możliwość pieczenia dużych ilości. Do klasycznej wędzarki Webera, obecnie najlepszej na rynku, wejdzie nawet 60 kg mięsa – idealne rozwiązanie na duże przyjęcie. Przygotowanie tego na grillu to karkołomne zadanie. Weber Smokey Mountain Cooker ma także ruszt, na którym zawiesimy ryby, kiełbasy i wędliny. Da się w nim również podwędzić desery, a nawet drinki. Te ostatnie możemy przygotować na dwa sposoby: najpierw uwędzić owoce, z których zrobimy napój, albo wstawić do wędzarki samo szkło, do którego potem nalejemy koktajl. Jak to zrobicie to już wasza sprawa, każdy musi znaleźć swój własny przepis.
Jeśli nauczymy się kontrolować dym i temperaturę, a także właściwie dobierać drewno i przyprawy oraz łączyć je z rodzajami mięs, owoców morza i ryb, właściwie zawsze odniesiemy sukces. Zwracajmy również uwagę na jakość brykietu, to zdecydowanie ważniejsze niż jakość grilla czy wędzarki. Jeśli się dymi bez kontaktu z tłuszczem od razu go wyrzućmy – to znak, że zawiera chemię. Nie tylko zepsuje smak naszego dania, ale może nam poważnie zaszkodzić. Warto też peklować produkty, najlepiej w solankach. To bardzo ułatwia przenikanie składników dymu w głąb produktu. Temperatura sprawi, że soki będą krążyć szybciej, a mięso nabierze ładnej barwy.
Jest wiele rodzajów wędzenia, a nawet studzenia mięsa. Możemy robić to na zimno i na gorąco, dymem ciepłym i gorącym, wędzić i przypiekać albo po uwędzeniu wrzucić na grill. Wędzenie na gorąco jest dobre dla wędlin, które szybko zjemy, a te wędzone na zimno mogą być przechowywane przez kilka miesięcy. Sposobów jest tyle, że trudno się znudzić. Zacznijmy jednak od podstaw, uczmy się powoli, bo przy wędzeniu pośpiech nie jest wskazany. Na początek wykorzystajcie tylko dobre, sprawdzone przepisy. I nie martwcie się porażkami, to one uczą nas najwięcej. Oczywiście jeśli to polubicie możecie rzucić wyzwanie i zbudować domową wędzarnie. Ale to już lekcja dla zaawansowanych.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″ classes=”motopress-space”]
[mp_space margin=”25,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image id=”15542″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”25,none,none,none”]
Żeberka Wędzone w Piwie
Składniki:
- 1,5 kg. żeberek wieprzowych
- 1 l. piwa w puszce lub soku jabłkowego
na solankę:
- 5 l. ciepłej wody
- 1,5 szklanka soli
Na mieszankę ziół:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka pieprzy
- 2 łyżki papryki słodkie
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy
- 1 łyżka czosnku granulowanego
Sposób przygotowania żeberek:
Żeberka myjemy, zdejmujemy z nich błonkę obrastającą kości, odcinamy ją ostrym nożem do filetowania. Odkładamy żeberka.
W dużej misce lub garnku mieszamy wodę z solą do rozpuszczenia, wkładamy do niej żeberka. Wstawiamy na noc do lodówki.
Rano wyjmujemy i dokładnie osuszamy.
Przygotowujemy mieszankę ziołową, mieszając wszystkie zioła razem . Żeberka dokładnie oprószamy mieszanką. Odkładamy na min. 2 godz, lub na noc do lodówki.
Przygotowanie wędzarki:
Wędzarkę ustawiamy na stabilnym i równym podłożu. Zdejmujemy komin i dwa ruszty do wędzenia. Na najniższym ruszcie z obręczą układamy rozpałkę, do komina/rozpalnika wsypujemy brykiety, stawiamy je na płonącej rozpałce i pozostawiamy do chwili kiedy brykiety zaczną się żarzyć.
Wysypujemy brykiety na ruszt, rozkładamy równomiernie po całej powierzchni rusztu. Na brykiety wsypujemy namoczone wiórki drewniane.
Zakładamy komin wędzarki, umieszczamy misę na wodę, a do niej wlewamy 5 l. wody. Zakładamy ruszty. Przykrywamy wędzarkę i czekamy, aż osiągnie temperaturę 120 st.C. Zdejmujemy pokrywę i układamy żeberka.
Żeberka wędzimy ok. 4–5 godzin.
Żeberka polewamy niewielką ilością piwa co 2 godz.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
Przygotowanie wędzarni
– rozpalanie.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image id=”15538″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”20,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_image id=”15605″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
[/mp_text]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_image id=”15540″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”25,none,none,none”]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
[/mp_text]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_heading margin=”15,none,none,none”]
Wędzenie Żeberek
[/mp_heading]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image id=”15541″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_image_slider ids=”15544,15545,15546,15547″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”20,none,none,none”]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
[/mp_text]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image id=”15579″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”25,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_text margin=”25,none,none,none”]
Łosoś w Papierze z Drzewa Wiśniowego
Składniki dla 2 osób:
- 400 g filetu z łososia bez skóry(surowego)
- kilka gałązek pietruszki
- sól morska
- 2 arkusze papieru wiśniowego lub innego
na marynatę:
- 1 łyżka miodu płynnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy małej pomarańczy
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania łososia w papierze drewnianym:
Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć łososia, obtoczyć ze wszystkich stron. Odstawić na ok. 30 min.
Drewniane arkusze namoczyć w czystej, zimnej wodzie i pozostawić na ok. 20 min., żeby dobrze nasiąkły wodą.
Arkusze wyjąć z wody, położyć na desce, łososia wyjąć z marynaty, położyć na drewnianym papierze, na rybie położyć gałązkę pietruszki, zawinąć rybę i obwiązać dołączonym sznurkiem.
Rozgrzać grill do 220 st.C.
Wrapy z łososiem ułożyć na obrzeżach rusztu, przykryć grill i piec rybę ok. 7–8 min, następnie odkryć i przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 7–8 min.
Zdjąć wrapy z rusztu i podawać.
Doskonale smakuje ryba z sałatką z rukoli skropionej oliwą z oliwek.
[/mp_text]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_heading margin=”20,none,none,none”]
Przygotowanie łososia w papierze wiśniowym
[/mp_heading]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image id=”15580″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
Drewnianych papierów o różnych zapachach szukajcie w GrillSklep.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image id=”15581″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”15,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image_slider ids=”15582,15583,15584″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”8″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
Wszystko co niezbędne do grillowania i wędzenia znajdziecie w
[/mp_text]
[/mp_span]
[mp_span col=”4″]
[mp_image id=”15553″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”https://www.grillsklep.pl/” target=”true” align=”left” margin=”none,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]