Piersi Kurczaka w Sosie z Białym Winem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piersi Kurczaka w Sosie z Białym Winem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na danie łatwe, a jednocześnie wyszukane i eleganckie. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad, lub każdą inną wyjątkową okazję. Sos jest pyszny i można przygotwać go większą ilość, zamrozić i mieć go w rezerwie. Sos doskonale pasuje  do ziemniaków, kopytek lub kaszy.

 

Kurczaka można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podanie odgrzewać na maleńkim ogniu, podgrzewając wolno, w międzyczasie obracać kurczaka.
Przed samym podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego

 

 

 

 

Kurczak w Sosie z Białym Winem

Składniki dla 4 osób:

  • 2 piersi z kurczaka (4 połówek z polędwiczkami)

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1-2 łyżki cytryny

  • ok. 2-3 łyżek oliwy z oliwek

 

Na sos:

  • 1 szalotka

  • 2 łyżki masła

  • ok. 2/3 szklanki białego wytrawnego wina

  • ok. 1 szklanki bulionu warzywnego lub wody

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • pieprz i sól do smaku

 

 

(Visited 166 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kurczaka:

Mięso myję, osuszam.
Piersi od góry nacinam w kratkę. Nie przecinam na wylot.

Polędwiczki zostawiam bez nacinania.

2
Done

Przygotowanie marynaty:

W sporym naczyniu mieszam, oliwę z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
Mieszam dokładnie, powstanie gęsta pasta.

3
Done

Piersi z kurczaka bardzo dokładnie obtaczam w marynacie.
Przykrywam i odstawiam na 1-2 godz w chłodne miejsce.

Najczęściej zostawiam na całą noc w lodówce.

4
Done

Mięso wyjmuję z lodówki. Zostawiam na chwilę aby nie było bardzo zimne przed smażeniem.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam i odrobinę oleju. Kurczaka obsmażam do zrumienienia, po 5-7 min na stronę.
Zdejmuję i odkładam na talerz, przykrywam folią, staram się aby nie wystygł.

5
Done

Przygotowanie sosu:

Szalotkę siekam drobniutko.

Na patelnię na której smażyłam kurczaka wrzucam masło, a następnie szalotkę, podsmażam na średnim ogniu.
Smażę 5-8 min., mieszam.

Następnie wsypuję mąkę, mieszam i smażę chwilę (cały czas na małym ogniu).
Następnie wlewam wino i od razu mieszam energicznie. Sos zacznie gęstnieć.

Uzupełniam bulionem, do pożądanej gęstości.
Wszystko zajmie w sumie ok. 12-15 min.

6
Done

Na patelnię z sosem wkładam piersi z kurczaka.
Podgrzewam wciąż na średnim lub małym ogniu, sos powinien jedynie ,,mrugać".

Przewracam mięso 2-3 razy.

Danie jest gotowe.
Podaję posypane natką pietruszki.

Smacznego

7
Done

Dorota

Jagodzianki
previous
Jagodzianki z Kruszonką – przepis z filmem
Sos z Kurek
next
Sos z Kurek do Mięs i Makaronów
Jagodzianki
previous
Jagodzianki z Kruszonką – przepis z filmem
Sos z Kurek
next
Sos z Kurek do Mięs i Makaronów

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »