Przepis na danie łatwe, a jednocześnie wyszukane i eleganckie, czyli Kurczak w Sosie z Białego Wina
Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad, lub każdą inną wyjątkową okazję. Sos jest pyszny i można przygotwać go większą ilość, zamrozić i mieć go w rezerwie. Sos doskonale pasuje do ziemniaków, kopytek lub kaszy.
Kurczaka można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podanie odgrzewać na maleńkim ogniu, podgrzewając wolno, w międzyczasie obracać kurczaka.
Przed samym podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Mięso myję, osuszam. Piersi od góry nacinam w kratkę. Nie przecinam na wylot. Polędwiczki zostawiam bez nacinania.
W sporym naczyniu mieszam, oliwę z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Mieszam dokładnie, powstanie gęsta pasta.
Piersi z kurczaka bardzo dokładnie obtaczam w marynacie. Przykrywam i odstawiam na 1-2 godz w chłodne miejsce. Najczęściej zostawiam na całą noc w lodówce.
Mięso wyjmuję z lodówki. Zostawiam na chwilę aby nie było bardzo zimne przed smażeniem. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam i odrobinę oleju. Kurczaka obsmażam do zrumienienia, po 5-7 min na stronę. Zdejmuję i odkładam na talerz, przykrywam folią, staram się aby nie wystygł.
Szalotkę siekam drobniutko. Na patelnię na której smażyłam kurczaka wrzucam masło, a następnie szalotkę, podsmażam na średnim ogniu.
Smażę 5-8 min., mieszam. Następnie wsypuję mąkę, mieszam i smażę chwilę (cały czas na małym ogniu).
Następnie wlewam wino i od razu mieszam energicznie. Sos zacznie gęstnieć.

SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka (4 połówek z polędwiczkami)
- Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 łyżki cytryny
- ok. 2-3 łyżek oliwy z oliwek
- Na sos:
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- ok. 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
- ok. 1 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- pieprz i sól do smaku
przygotowanie
Mięso myję, osuszam.
Piersi od góry nacinam w kratkę. Nie przecinam na wylot.
Polędwiczki zostawiam bez nacinania.
PRZYGOTOWANIE MARYNATY:
Mieszam dokładnie, powstanie gęsta pasta.Piersi z kurczaka bardzo dokładnie obtaczam w marynacie.
Przykrywam i odstawiam na 1-2 godz w chłodne miejsce.
Najczęściej zostawiam na całą noc w lodówce.
Mięso wyjmuję z lodówki. Zostawiam na chwilę aby nie było bardzo zimne przed smażeniem.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam i odrobinę oleju. Kurczaka obsmażam do zrumienienia, po 5-7 min na stronę.
Zdejmuję i odkładam na talerz, przykrywam folią, staram się aby nie wystygł.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Szalotkę siekam drobniutko.
Na patelnię na której smażyłam kurczaka wrzucam masło, a następnie szalotkę, podsmażam na średnim ogniu.
Smażę 5-8 min., mieszam.
Następnie wsypuję mąkę, mieszam i smażę chwilę (cały czas na małym ogniu). Następnie wlewam wino i od razu mieszam energicznie. Sos zacznie gęstnieć.
Uzupełniam bulionem, do pożądanej gęstości. Wszystko zajmie w sumie ok. 12-15 min.
Na patelnię z sosem wkładam piersi z kurczaka.
Podgrzewam wciąż na średnim lub małym ogniu, sos powinien jedynie ,,mrugać". Przewracam mięso 2-3 razy.
Danie jest gotowe.
Podaję posypane natką pietruszki.
Notes
Składniki dla 4 osób: