Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na danie łatwe, a jednocześnie wyszukane i eleganckie. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad, lub każdą inną wyjątkową okazję. Sos jest pyszny i można przygotwać go większą ilość, zamrozić i mieć go w rezerwie. Sos doskonale pasuje do ziemniaków, kopytek lub kaszy.
Kurczaka można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podanie odgrzewać na maleńkim ogniu, podgrzewając wolno, w międzyczasie obracać kurczaka.
Przed samym podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Kurczak w Sosie z Białym Winem
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka (4 połówek z polędwiczkami)
Przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
0,5 łyżeczki pieprzu
1 duży ząbek czosnku
1-2 łyżki cytryny
ok. 2-3 łyżek oliwy z oliwek
Na sos:
1 szalotka
2 łyżki masła
ok. 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
ok. 1 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1,5 łyżki mąki pszennej
pieprz i sól do smaku
Steps
1 Done | Przygotowanie kurczaka: |
2 Done | Przygotowanie marynaty: |
3 Done | |
4 Done | |
5 Done | Przygotowanie sosu:Szalotkę siekam drobniutko. Na patelnię na której smażyłam kurczaka wrzucam masło, a następnie szalotkę, podsmażam na średnim ogniu. Następnie wsypuję mąkę, mieszam i smażę chwilę (cały czas na małym ogniu). Uzupełniam bulionem, do pożądanej gęstości. |
6 Done | |
7 Done |