0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kotlety mielone – klasyczne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety mielone – klasyczne

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Absolutnie klasyczne kotlety mielone. Mielony, tłuczone ziemniaki i mizeria, to jeden z najbardziej lubianych w naszym domu obiadów. Po polsku, klasycznie czyli najlepiej 🙂

Ale mielone  są wielofunkcyjne, bo pyszne są również na zimno, pokrojone na plasterki, jako wędlina do kanapek.

Polecam.

kotlet-mielony

Kotlety mielone

Składniki:

  • 1200 g szynki wieprzowej (mielonej)
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 jajka (M)
  • 1 duża lub 2 średnie cebula
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia, opcjonalnie łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i mielimy. Możemy również użyć kupionego mięsa mielonego.

Kajzerki łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy na ok. 10 min, żeby całkowicie rozmiękły.

Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju do zeszklenia.

W dużym naczyniu łączymy zmielone mięso, dokładnie odciśnięte z wody bułki, jajka, sól, pieprz, paprykę i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy. Najlepiej ręcznie, ale można również przy pomocy miksera z płaską końcówką do mieszania.

Bułkę tartą wysypujemy na duży, płaski talerz.

Mokrymi rękami formujemy z mięsa niewielkie kotlety, spłaszczamy delikatnie i obtaczamy w bułce.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średnio gorącym obsmażamy kotlety z dwóch (płaskich) stron do zbrązowienia. Przekładamy do garnka.
Kiedy wszystkie kotlety mamy obsmażone, na wierzch kładziemy kawałek masła, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy przez 30 min.

Podajemy np. z domowym chlebem żytnim i gruboziarnistą ostrą musztardą 🙂

Smacznego!
 kotlety
(Visited 1 088 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Chleb żytni na zakwasie
next
Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką
previous
Chleb żytni na zakwasie
next
Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką

5 komentarzy Ukryj

Własnie mam zamiar jutro zrobic kotlety mielone.Przejrzałam kilkanaście przepisów i jednak wybrałam ten najbardziej tradycyjny, który zreszta robie od zawsze. Sa pyszne i na gorąco i na zimno. Miam, miam …

Dusimy w sosie własnym i maśle, niczym nie zalewamy. Kotlety przekładamy do garnka, dodajemy masło, przykrywamy garnek i na maleńkim ogniu dusimy/gotujemy. Z mięsa wytopi się sok i płyny i będzie dosyć sporo płynu. Tylko proszę w trakcie duszenia nie odkrywać garnka. Gwarantuję takie kotlety są delikatne i pyszne.
Jeśli chciałaby Pani zobaczyć jak to wygląda proszę zobaczyć ten film, mam nadzieję, żeby on pomoże:
https://www.youtube.com/watch?v=1AeO-L1FtkI

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię