Rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą i bakaliami.
Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Nadzienie
Nadzienie do rogalików robię z gorzkiej czekolady rozpuszczonej z drobiną mleka i bakalii.
Najczęściej są to rodzynki i zmielone migdały lub orzechy laskowe. Można dodać również skórkę pomarańczową, lub inne drobno posiekane bakalie jak morele, daktyle, itp.
Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat. dzielę na dwie, równe części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na kółko ok. 35 cm.
Każde koło dzielę na 8 lub 12 trójkątów.
Zwijam od szerszego końca w stronę węższego. Zwijam delikatnie, aby czekolada nie wypływała. Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam na ok. 20-30 min do podrośnięcia.

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 220 ml. ciepłego mleka (ok. 25 st.C.)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 65 g masła rozpuszczonego
- skórka otarta z pomarańczy
- Ponadto
- 120 g czekolady gorzkiej
- 1/4 szklanki mleka
- ok. 05 szklanki mielonych migdałów (opcjonalnie)
- ok. 0,5 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
przygotowanie
Przygotowanie zaczynu
W dużej misce łączę - ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki i pół łyżki cukru, pokruszone drożdże.
Mieszam aż drożdże się rozpuszczą. Przykrywam i zostawiam na 10 min.
Odkrywam miskę i dodaję do zaczynu pozostałą mąkę, cukier, jajka i ścieram skórkę z ok. pół pomarańczy. Zaczynam wyrabiać łyżką lub łopatką. Wlewam rozpuszczone masło. Dalej wyrabiam.
Na początku ciasto jest bardzo klejące, ale w miarę wyrabiania zacznie się robić bardziej zwarte.
Wykładam je na blat i bardzo delikatnie podsypując mąką zagniatam. Zagniatam przez ok. 8-10 min.
Można ciasto wyrobić w mikserze.
Z ciasta formuję kulę, wkładam do miski posmarowanej olejem.
Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 min.
Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat. dzielę na dwie, równe części.
Każdy kawałek rozwałkowuję na kółko ok. 35 cm.
Ciasto smaruję czekoladą, jeden z krążków posypuję migdałami i rodzynkami, drugi tylko czekoladą. Ale można oba posypać bakaliami, lub zostawić tylko czekoladę.
Każde koło dzielę na 8 lub 12 trójkątów.
Zwijam od szerszego końca w stronę węższego. Zwijam delikatnie, aby czekolada nie wypływała.
Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam na ok. 20-30 min do podrośnięcia.
Rogaliki po wyrośnięciu smaruję żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. PIEKĘ 15 MIN.
Piekę przez 15 min, do pięknego zrumienienia.
Wyjmuję i przekładam na kuchenną kratkę do wystudzenia.
Jemy rogaliki kiedy są jeszcze delikatnie ciepłe.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
Czekoladę łamię na kawałki, rozpuszczam w mleku. Mieszam. Odstawiam.
Migdały miksuję, lub bardzo drobno siekam.
Notes
Składniki na ok. 20 szt.