Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą i bakaliami. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Nadzienie
Nadzienie do rogalików robię z gorzkiej czekolady rozpuszczonej z drobiną mleka i bakalii.
Najczęściej są to rodzynki i zmielone migdały lub orzechy laskowe. Można dodać również skórkę pomarańczową, lub inne drobno posiekane bakalie jak morele, daktyle, itp.
Polecam to doskonały przepis 😊
Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą
Składniki na ok. 20 szt.
500 g mąki pszennej
200 g cukru
20 g świeżych drożdży
220 ml. ciepłego mleka (ok. 25 st.C.)
2 żółtka
1 jajko
65 g masła rozpuszczonego
skórka otarta z pomarańczy
Ponadto
120 g czekolady gorzkiej
1/4 szklanki mleka
ok. 05 szklanki mielonych migdałów (opcjonalnie)
ok. 0,5 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Przygotowanie zaczyny: W dużej misce łączę - ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki i pół łyżki cukru, pokruszone drożdże. |
2 Done | Odkrywam miskę i dodaję do zaczynu pozostałą mąkę, cukier, jajka i ścieram skórkę z ok. pół pomarańczy. Zaczynam wyrabiać łyżką lub łopatką. Wlewam rozpuszczone masło. Dalej wyrabiam. Wykładam je na blat i bardzo delikatnie podsypując mąką zagniatam. Zagniatam przez ok. 8-10 min. Można ciasto wyrobić w mikserze. |
3 Done | Z ciasta formuję kulę, wkładam do miski posmarowanej olejem. |
4 Done | Przygotowanie nadzieniaCzekoladę łamię na kawałki, rozpuszczam w mleku. Mieszam. Odstawiam. Migdały miksuję, lub bardzo drobno siekam. |
5 Done | |
6 Done | |
7 Done | Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. piekę 15 min. |
8 Done |