Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą i bakaliami. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Nadzienie
Nadzienie do rogalików robię z gorzkiej czekolady rozpuszczonej z drobiną mleka i bakalii.
Najczęściej są to rodzynki i zmielone migdały lub orzechy laskowe. Można dodać również skórkę pomarańczową, lub inne drobno posiekane bakalie jak morele, daktyle, itp.
Polecam to doskonały przepis 😊
Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą
Składniki na ok. 20 szt.
-
500 g mąki pszennej
-
200 g cukru
-
20 g świeżych drożdży
-
220 ml. ciepłego mleka (ok. 25 st.C.)
-
2 żółtka
-
1 jajko
-
65 g masła rozpuszczonego
-
skórka otarta z pomarańczy
Ponadto
-
120 g czekolady gorzkiej
-
1/4 szklanki mleka
-
ok. 05 szklanki mielonych migdałów (opcjonalnie)
-
ok. 0,5 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Przygotowanie zaczyny: W dużej misce łączę - ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki i pół łyżki cukru, pokruszone drożdże. |
2
Done
|
Odkrywam miskę i dodaję do zaczynu pozostałą mąkę, cukier, jajka i ścieram skórkę z ok. pół pomarańczy. Zaczynam wyrabiać łyżką lub łopatką. Wlewam rozpuszczone masło. Dalej wyrabiam. Wykładam je na blat i bardzo delikatnie podsypując mąką zagniatam. Zagniatam przez ok. 8-10 min. Można ciasto wyrobić w mikserze. |
3
Done
|
Z ciasta formuję kulę, wkładam do miski posmarowanej olejem. |
4
Done
|
Przygotowanie nadzieniaCzekoladę łamię na kawałki, rozpuszczam w mleku. Mieszam. Odstawiam. Migdały miksuję, lub bardzo drobno siekam. |
5
Done
|
|
6
Done
|
|
7
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. piekę 15 min. |
8
Done
|