• Home
  • Ciasto
  • Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą – film
Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Rogaliki drożdżowe z gorzką czekoladą i bakaliami. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Nadzienie

Nadzienie do rogalików robię z gorzkiej czekolady rozpuszczonej z drobiną mleka i bakalii.
Najczęściej są to rodzynki i zmielone migdały lub orzechy laskowe. Można dodać również skórkę pomarańczową, lub inne drobno posiekane bakalie jak morele, daktyle, itp.

Polecam to doskonały przepis 😊

 

 

 

Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą

Składniki na ok. 20 szt.

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 g cukru

  • 20 g świeżych drożdży

  • 220 ml. ciepłego mleka (ok. 25 st.C.)

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 65 g masła rozpuszczonego

  • skórka otarta z pomarańczy

 

Ponadto

  • 120 g czekolady gorzkiej

  • 1/4 szklanki mleka

  • ok. 05 szklanki mielonych migdałów (opcjonalnie)

  • ok. 0,5 szklanki rodzynek (opcjonalnie)

 

 

(Visited 189 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczyny:

W dużej misce łączę - ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki i pół łyżki cukru, pokruszone drożdże.
Mieszam aż drożdże się rozpuszczą. Przykrywam i zostawiam na 10 min.

2
Done

Odkrywam miskę i dodaję do zaczynu pozostałą mąkę, cukier, jajka i ścieram skórkę z ok. pół pomarańczy. Zaczynam wyrabiać łyżką lub łopatką. Wlewam rozpuszczone masło. Dalej wyrabiam.
Na początku ciasto jest bardzo klejące, ale w miarę wyrabiania zacznie się robić bardziej zwarte.

Wykładam je na blat i bardzo delikatnie podsypując mąką zagniatam. Zagniatam przez ok. 8-10 min.

Można ciasto wyrobić w mikserze.

3
Done

Z ciasta formuję kulę, wkładam do miski posmarowanej olejem.
Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 min.

4
Done

Przygotowanie nadzienia

Czekoladę łamię na kawałki, rozpuszczam w mleku. Mieszam. Odstawiam.

Migdały miksuję, lub bardzo drobno siekam.

5
Done

Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat. dzielę na dwie, równe części.

Każdy kawałek rozwałkowuję na kółko ok. 35 cm.

Ciasto smaruję czekoladą, jeden z krążków posypuję migdałami i rodzynkami, drugi tylko czekoladą. Ale można oba posypać bakaliami, lub zostawić tylko czekoladę.

6
Done

Każde koło dzielę na 8 lub 12 trójkątów.

Zwijam od szerszego końca w stronę węższego. Zwijam delikatnie, aby czekolada nie wypływała.
Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam na ok. 20-30 min do podrośnięcia.

7
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. piekę 15 min.

Rogaliki po wyrośnięciu smaruję żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.

Piekę przez 15 min, do pięknego zrumienienia.

Wyjmuję i przekładam na kuchenną kratkę do wystudzenia.

Jemy rogaliki kiedy są jeszcze delikatnie ciepłe.
Smacznego 😊

8
Done

Dorota

previous
Kotlety mielone – klasyczne
Schab w Mleku
next
Schab w Mleku Pieczony
previous
Kotlety mielone – klasyczne
Schab w Mleku
next
Schab w Mleku Pieczony

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »