0 0
Schab w Mleku Pieczony

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Schab w Mleku Pieczony

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo soczysty i miękki sposób na pieczony schab. Może nie widać tego na zdjęciach, ale pieczony w tej wersji schab nie jest ani trochę suchy, co często zdarza się przy pieczeniu tego typu mięsa.

Schab w mleku nadaje się zarówno na mięso do obiadu, kroimy go wówczas w grube plastry, jak i na kanapki jako domowa wędlina, wówczas kroimy cienkie plasterki.

Bardzo polecam, mięso ma dość wyrazisty smak, nie jet mdłe to pewne.

Smacznego 🙂

 

Schab Pieczony w Mleku

Schab Pieczony w Mleku

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu środkowego
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 3-4 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła i olej do smażenia

ponadto

  • ok. 1 l mleka 2% lub 3,2%
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
(Visited 564 times, 10 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Schab umyć, osuszyć.
Z przypraw papryki, soli i pieprzu zrobić mieszankę, obtoczyć w niej schab, na wierzchu posypać majerankiem.
Czosnek pokroić w plasterki i obłożyć nim schab.
Mięso zostawić na 2-3 h lub na noc żeby smaki się ,,przegryzły", nie jest to konieczne, ale dobrze wpływa na smak.

2
Done

Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, osmażyć mięso ze wszystkich stron. Powinno się ładnie zrumienić. Czosnek spadnie w czasie smażenia, to dobrze bo spalony jest gorzki, więc należy go już wyrzucić.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gorącą *zalewą mleczną.
Zalewa powinna sięgać do 2/3 wysokości mięsa.
Naczynie z mięsem przykrywamy szczelnie folią aluminiową.

3
Done

Schab pieczemy w 180 st.C. z termoobiegiem przez 1h na 1 kg. mięsa.
Wyjmujemy mięso i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze kilka minut, następnie odkrywamy (ostrożnie pod folią będzie para), wyjmujemy mięso i kroimy do podania na gorąco w grube plastry.
Na wędlinę domową, po całkowitym wystudzeniu w cienkie plasterki.

4
Done

*Mleczna zalewa:

Cebulę kroimy w plastry lub w piórka, grubość nie ma większego znaczenia, ja kroję średnio grubo.
W średnim garnku zagotujmy mleko, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy mleko zacznie iść do góry, zdejmujemy zalewę z ognia i wlewamy do naczynia ze schabem.

5
Done

Dorota

Ciasto na Pierogi
previous
Pierogi z Kapustą i Grzybami – postne
Pierniczki Świąteczne
next
Pierniczki Szybkie – miękkie od razu
Ciasto na Pierogi
previous
Pierogi z Kapustą i Grzybami – postne
Pierniczki Świąteczne
next
Pierniczki Szybkie – miękkie od razu

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię