Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo soczysty i miękki sposób na pieczony schab. Może nie widać tego na zdjęciach, ale pieczony w tej wersji schab nie jest ani trochę suchy, co często zdarza się przy pieczeniu tego typu mięsa.
Schab w mleku nadaje się zarówno na mięso do obiadu, kroimy go wówczas w grube plastry, jak i na kanapki jako domowa wędlina, wówczas kroimy cienkie plasterki.
Bardzo polecam, mięso ma dość wyrazisty smak, nie jet mdłe to pewne.
Smacznego 🙂
Schab Pieczony w Mleku
Składniki:
ok. 1 kg schabu środkowego
1 łyżka czerwonej papryki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego 3-4 średnie ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka masła i olej do smażenia
ponadto
ok. 1 l mleka 2% lub 3,2%
1 duża cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć. |
2 Done | Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, osmażyć mięso ze wszystkich stron. Powinno się ładnie zrumienić. Czosnek spadnie w czasie smażenia, to dobrze bo spalony jest gorzki, więc należy go już wyrzucić. |
3 Done | Schab pieczemy w 180 st.C. z termoobiegiem przez 1h na 1 kg. mięsa. |
4 Done | *Mleczna zalewa: |
5 Done |