• Home
  • Obiad
  • Ziemniaki Dauphinois – Zapiekanka Ziemniaczana
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ziemniaki Dauphinois – Zapiekanka Ziemniaczana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ziemniaki Dauphinois – Zapiekanka Ziemniaczana

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zapiekanka ziemniaczana popularnie nazywana ziemniaki dauphinois. Bardzo elegancki i smaczny dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Pracy jest przy niej sporo, ale zrobi na wszystkich wrażenie. Ja przygotowuję ją zawsze na duże okazje, elegancką kolację lub świąteczny obiad.

Jeśli nie zjemy całej zapiekanki od razu można ją wstawić do lodówki, a następnego dnia odgrzać na małym ogniu pod przykryciem na patelni.

Polecam.

 

Zapiekanka Ziemniaczana
Ziemniaki w stylu francuskim. Pyszne i eleganckie.

 

 

Zapiekanka Dauphinois 

Składniki na zapiekankę:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l mleka (2%)
  • 150 ml. gęstej śmietany
  • Szczypta gałki muszkatołowej lub 2 kwiatki muszkatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gr startego żółtego sera

Sposób przygotowania zapiekanki:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry ok. 2 mm. Włożyć do garnka zalać mlekiem, posolić, doprawić świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową lub kwiatkami muszkatu. Zagotować, zmniejszyć płomień tak, żeby całość gotowała się spokojnie. Od momentu zagotowania ziemniaki gotować ok. 5 min, powinny być prawie ugotowane, ale jednak surowe i twardawe. Odcedzić ziemniaki, najlepiej łyżką cedzakową, mleko zachować. Jeśli używaliśmy kwiatków muszkatu, wyjąć je i wyrzucić.

Formę żaroodporną wysmarować masłem.

Piekarnik rozgrzać do 175 oC.

Ugotowane ziemniaki przełożyć do formy.

Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku, ew. doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2-3min, mieszać.
Ziemniaki zalać mlekiem, delikatnie potrząsnąć formą, żeby płyn równomiernie rozprowadzić.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 min (w zależności od grubości ziemniaczanych plasterków).
Na 10 min przed końcem pieczenia, posypać startym żółtym serem.

Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na ok. 10 min, aby całość się lekko ,,uspokoiła”.
Zapiekankę podajemy gorącą jako dodatek do mięsa.

Zapiekankę bardzo dobrze się odgrzewa, wystarczy wstawić ją do gorącego piekarnika (200 oC) na ok. 8-10 min.

Smacznego.

 

 

Zapiekanka Ziemniaczana

 

 

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Zalewamy mlekiem.Doprawiamy solą pieprzem i kwiatkami muszkatu. Gotujemy na wolnym ogniu.

 

 

 

 

 

 

Więcej przepisów na zapiekanki znajdziecie tutaj: 

Zapiekanka Ziemniaczana

 

 

Pomysły na potrawy z ziemniaków znajdziecie tutaj:

Ziemniaki Zapiekane

>>Pieczone ziemniaki z rozmarynem <<
>>Frytki pieczone domowe <<
>>Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku <<

 

 

(Visited 1 809 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Keks Angielski – Pyszny
Tarta Makowa
next
Tarta Makowa z Jabłkami – pyszna
previous
Keks Angielski – Pyszny
Tarta Makowa
next
Tarta Makowa z Jabłkami – pyszna

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię