Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dla mnie to najbardziej tradycyjny piernik, bo taki robimy od lat w domu.
Zawsze w listopadzie, kiedy robi się zimno w cudowny sposób przypominam sobie o pierniku. W tym roku pogoda nie przypomniała mi o nim i dopiero wyprawa do IKEA a właściwie znalezione tam świeczki o zapachu pierników. Oczywiście kupiłam je natychmiast i teraz codziennie wieczorem nasz dom zapełnia się trochę oszukanym świątecznym zapachem. Po tym pierniku zostało już tylko wspomnienie, ale kiedy tylko uzupełnię zapasy powideł śliwkowych natychmiast upiekę go znowu. Polecam.
![]() |
Piernik
Piernik składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 słoika miodu płynnego (u mnie słoik 375g)
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 125 gr masła w temperaturze pokojowej
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 1/2 łyżki przyprawy do pierników ( u mnie domowa)
Składniki marmolady:
- 1 słoik powideł śliwkowych 375 gr (ulubionych)
- 1/2 opakowania galaretki w proszku pomarańczowa lub morelowa
Składniki polewy:
- 100 gr czekolady gorzkiej
- 3 łyżki pełnotłustego mleka
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie wlać miód, zmiksować.
Suche składniki wymieszać. Dodać do masy maślano-miodowej
Następnie dodać śmietanę, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Przełożyć do dużej formy keksowej 11 x 23 cm. (posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
Piernik domowy stawić do nagrzanego piekarnika 170 oC (z termoobiegiem) i piec 50-60 min., do suchego patyczka.
Wyjąć, 10 min studzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce. Zimny piernik przeciąć wzdłuż na pół. Przełożyć *powidłami śliwkowymi.
*Sposób przygotowania przełożenia:
Do garnuszka włożyć powidła śliwkowe, doprowadzić do zagotowania i od razu wsypać galaretkę. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się proszku.
Odstawić do ostygnięcia, ale nie pozwolić się ściąć.
Tak przygotowanymi, powidłami smarujemy piernik. Składamy i pozostawiamy do całkowitego stężenia powideł i wystygnięcia.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wlewamy mleko, podgrzewamy (może być w mikrofalówce). Mieszamy i tak przygotowaną polewa smarujemy piernik.
![]() |
Tradycyjny, domowy piernik, nadziewany powidłami śliwkowymi |
Więcej przepisów na pierniki i pierniczki znajdziecie tutaj:
6 komentarzy Ukryj
jest piękny i tak bardzo domowo wygląda. mam nadzieję, że szybko zagości znów w Twoim domu:-)
Z pewnością, bardzo go lubimy, pięknie pachnie i od razu robi się w domu przytulniej:)
piękny piernik! ja do swojego w tym roku dodam czekoladowo-śliwkowych powideł
mmm…
kuszący, niesamowicie domowy.
taki jak Babcia stawiała na stół wigilijny.
wyglada przesmacznie!! :))
Przepysznie wygląda!