0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Piernik Domowy – Tradycyjny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piernik Domowy – Tradycyjny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Dla mnie to najbardziej tradycyjny piernik, bo taki robimy od lat w domu.

Zawsze w listopadzie, kiedy robi się zimno w cudowny sposób przypominam sobie o pierniku. W tym roku pogoda nie przypomniała mi o nim i dopiero wyprawa do IKEA a właściwie znalezione tam świeczki o zapachu pierników. Oczywiście kupiłam je natychmiast i teraz codziennie wieczorem  nasz dom zapełnia się trochę oszukanym świątecznym zapachem. Po tym pierniku zostało już tylko wspomnienie, ale kiedy tylko uzupełnię zapasy powideł śliwkowych natychmiast upiekę go znowu. Polecam.

 

Piernik

Piernik składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 słoika miodu płynnego (u mnie słoik 375g)
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 125 gr masła w temperaturze pokojowej
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 1/2 łyżki przyprawy do pierników ( u mnie domowa)

Składniki marmolady:

  • 1 słoik powideł śliwkowych 375 gr (ulubionych)
  • 1/2 opakowania galaretki w proszku pomarańczowa lub morelowa

Składniki polewy:

  • 100 gr czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki pełnotłustego mleka

Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie wlać miód, zmiksować.
Suche składniki wymieszać. Dodać do masy maślano-miodowej
Następnie dodać śmietanę, wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Przełożyć do dużej formy keksowej 11 x 23 cm. (posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.

Piernik domowy stawić do nagrzanego piekarnika 170 oC (z termoobiegiem) i piec 50-60 min., do suchego patyczka.

Wyjąć, 10 min studzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce. Zimny piernik przeciąć wzdłuż na pół. Przełożyć *powidłami śliwkowymi.

*Sposób przygotowania przełożenia:

Do garnuszka włożyć powidła śliwkowe, doprowadzić do zagotowania i od razu wsypać galaretkę. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się proszku.

Odstawić do ostygnięcia, ale nie pozwolić się ściąć.

Tak przygotowanymi, powidłami smarujemy piernik.  Składamy i pozostawiamy do całkowitego stężenia powideł i wystygnięcia.

Polewa:

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wlewamy mleko, podgrzewamy (może być w mikrofalówce). Mieszamy i tak przygotowaną polewa smarujemy piernik.

Smacznego 🙂
(Visited 836 times, 1 visits today)

Dorota

Domowa Przyprawa do Pierników
previous
Domowa przyprawa do pierników
next
Kalendarz Adwentowy i sezon przedświąteczny uważam za rozpoczęty
Domowa Przyprawa do Pierników
previous
Domowa przyprawa do pierników
next
Kalendarz Adwentowy i sezon przedświąteczny uważam za rozpoczęty

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię