Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Na miękkim, orzechowym cieście znajduje się słodka i delikatnie ciągnąca warstwa daktyli i rodzynek. To wszystko przykryte, chrupiącą bezą z nutką cytrynową.
Orzechowe ciasto, może być bazą do wielu innych mazurków, np. polane masą czekoladową i posypane płatkami migdałowymi 🙂
Moim zdaniem, najlepszy mazurek wielkanocny jaki piekę na Wielkanoc bardzo polecam 🙂
Mazurek orzechowy z daktylami i bezą
Składniki:
na ciasto orzechowe
- 115 g masła zimnego
- 115 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka zimnego jogurtu greckiego
- 1 jajko
na wierzch
- 200 g daktyli
- 100 g rodzynek (Koryntek)
- 3-4 łyżki konfitury wiśniowej
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
na bezę
- 3 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania mazurka:
- Składniki ciasta posiekać razem w malakserze. Powstanie lepkie ciasto.
- Formę (najlepiej okrągłą, tortownicę ok. 24 cm.) posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Ciastem wylepić tortownicę, najlepiej wilgotnymi rękami, żeby ciasto mniej się lepiło. Wstawić do lodówki na 2 h lub na 1 h do zamrażalnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 oC. Ciasto podpiec do lekkiego zrumienienia ok. 15 min.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą wiśniową, posypać daktylami, rodzynkami i skórką cytrynową, a na samą górę, wyłożyć pianę z białek.
- Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 oC.
- Wstawić ciasto do piekarnika i piec 1 h. Teraz chodzi już głównie o wysuszenie bezy.
- Po godzinie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie bezy
- Białka zmiksować na wysokich obrotach, kiedy piana jest prawie gotowa, dodać cukier w dwóch częściach. Miksować do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca (ok. 6-10 min). Na koniec wlać sok z cytryny, miksować jeszcze tylko chwilę. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta.
Mazurek jest gotowy kiedy beza jest twarda i krucha na zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku.
(Visited 8 623 times, 1 visits today)
12 komentarzy Ukryj
ciekawy pomysł na mazurek 🙂
Mazurek cudo!! Jestem zachwycona i nie mogę się napatrzeć 🙂
Dziękuję, dziękuję bardzo 🙂
pysznie wygląda:)
pysznie się zapowiada! moje smaki, zdecydowanie!
Super pomysł, uwielbiam daktyle! 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Wygląda cudnie, uwielbiam takie smaki 🙂
Twój mazurek obłędnie wygląda, podrzuć kawałek 🙂
Bardzo dziękuję i nieskromnie przyznam, że udał się wyjątkowa. Dla nas, był pyszny 🙂 pozdrawiam
Witam 🙂
Właśnie ciasto chłodzi się w lodówce… Mam pytanie: czy jeśli nie będzie bezy to jak długo piec tego mazurka? Tylko 15 min jak wyżej, czy trzeba przedłużyć czas pieczenia? I czy masa orzechowo – chałwowa na wierzch to dobry pomysł, czy może być za słodkie?
Z góry dziękuję za odpowiedź..
Jeśli bez bezy to na podpieczony spód wyłożyć konfiturę i daktyle i piec w 165 oC przez ok. 20 min. daktyle powinny być miękkie i ciągnące.
Myślę że orzechy złagodzą słodkość chałwy i taki wierzch może być baaardzo pyszny:) Pozdrawiam
Mazurek będzie gościł na moim wielkanocnym stole:) dziękuję za inspirację:***