• Home
  • Bezy
  • Mazurek Wielkanocny – orzechowy z daktylami i bezą
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Mazurek Wielkanocny – orzechowy z daktylami i bezą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Wielkanocny – orzechowy z daktylami i bezą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Na miękkim, orzechowym cieście znajduje się słodka i delikatnie ciągnąca warstwa daktyli i rodzynek. To wszystko przykryte, chrupiącą bezą z nutką cytrynową.

Orzechowe ciasto, może być bazą do wielu innych mazurków, np. polane masą czekoladową i posypane płatkami migdałowymi 🙂

Moim zdaniem, najlepszy mazurek wielkanocny jaki piekę na Wielkanoc bardzo polecam 🙂

 mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis

 

Mazurek orzechowy z daktylami i bezą

Składniki:

na ciasto orzechowe

  • 115 g masła zimnego
  • 115 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka zimnego jogurtu greckiego
  • 1 jajko

na wierzch

  • 200 g daktyli
  • 100 g rodzynek (Koryntek)
  • 3-4 łyżki konfitury wiśniowej
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny
na bezę
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania mazurka:

  1. Składniki ciasta posiekać razem w malakserze. Powstanie lepkie ciasto.
  2. Formę (najlepiej okrągłą, tortownicę ok. 24 cm.) posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  3. Ciastem wylepić tortownicę, najlepiej wilgotnymi rękami, żeby ciasto mniej się lepiło. Wstawić do lodówki na 2 h lub na 1 h do zamrażalnika.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Ciasto podpiec do lekkiego zrumienienia  ok. 15 min.
  5. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą wiśniową, posypać daktylami, rodzynkami i skórką cytrynową,  a na samą górę, wyłożyć pianę z białek.
  6. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 oC.
  7. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 1 h. Teraz chodzi już głównie o wysuszenie bezy.
  8. Po godzinie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie bezy
  1. Białka zmiksować na wysokich obrotach, kiedy piana jest prawie gotowa, dodać cukier w dwóch częściach. Miksować do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca (ok. 6-10 min). Na koniec wlać sok z cytryny, miksować jeszcze tylko chwilę. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta.
Mazurek jest gotowy kiedy beza jest twarda i krucha na zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku.

 

(Visited 673 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babka czekoladowo pomarańczowa
next
Tarta z morelami i mascarpone
previous
Babka czekoladowo pomarańczowa
next
Tarta z morelami i mascarpone

12 komentarzy Ukryj

Witam 🙂
Właśnie ciasto chłodzi się w lodówce… Mam pytanie: czy jeśli nie będzie bezy to jak długo piec tego mazurka? Tylko 15 min jak wyżej, czy trzeba przedłużyć czas pieczenia? I czy masa orzechowo – chałwowa na wierzch to dobry pomysł, czy może być za słodkie?
Z góry dziękuję za odpowiedź..

Jeśli bez bezy to na podpieczony spód wyłożyć konfiturę i daktyle i piec w 165 oC przez ok. 20 min. daktyle powinny być miękkie i ciągnące.
Myślę że orzechy złagodzą słodkość chałwy i taki wierzch może być baaardzo pyszny:) Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię