Keks

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Keks

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Keks 
    Składniki:

    • 200 g masła w temperaturze pokojowej
    • 230 g drobnego cukru do wypieków
    • 4 jajka
    • 300 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
    • 400 g bakalii (rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy włoskie lub inne ulubione bakalie)200 ml rumu lub innego alkoholu (u mnie porto)
    Sposób przygotowania:
    1. Rodzynki namaczamy w alkoholu, można zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na noc lub na kilka godzin w dniu pieczenia ciasta. Rodzynki odsączamy zachowując alkohol. Bakalie siekamy na niewielkie kawałki, mieszamy z niewielką ilością mąki ok 2 łyżek. 
    2. Piekarnik nagrzewamy do 250 oC z termoobiegiem. 

    W międzyczasie.

    1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. 
    2. Dodajemy po 1 jajku po każdym dokładnie miksując całość. Dodajemy wanilię. 
    3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 
    4. Do masy stopniowo dodajemy mąkę na przemian z pozostałym po namaczaniu rodzynek alkoholem. Dokładnie miksujemy. 
    5. Na koniec do ciasta wrzucamy bakalie i całość mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera lub szpatułką.
    6. Przekładamy do małych keksówek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. 
    7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 oC.  Po 10 min pieczenia wyjmujemy ciasto i ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40-45 min do ,,suchego patyczka”. 
    8. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni możemy przykryć je folią aluminiową. 
    9. Po upieczeniu studzimy na kratce. 

    (Visited 341 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Kalendarz Adwentowy i sezon przedświąteczny uważam za rozpoczęty
    next
    PIERNIKOWO
    previous
    Kalendarz Adwentowy i sezon przedświąteczny uważam za rozpoczęty
    next
    PIERNIKOWO

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię