Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, który jest tradycyjnie, polską ozdobą wielkanocnego stołu. Baranka można upiec tak jak ja to zrobiłam z ciasta piaskowego, ale równie doskonałe będzie ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane.
Aby upiec baranka musimy mieć specjalną formę w odpowiednim kształcie. Na rynku są dostępne formy baranki i zające. Kupując formę zwróćcie uwagę, aby miała stabilną podstawę.
Po wlaniu do niej ciasta powinno ono sięgać do 3/4 wysokości formy bo w czasie pieczenia urośnie i będzie wystawało ponad brzeg. To pozwoli nam po wystudzeniu ciasta odciąć jego nadmiar,
a ciasto będzie wówczas stabilne i równe.
Baranka wielkanocnego można przed podaniem polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą, jednak najładniej wygląda baranek w cukrze pudrze lub zupełnie czysty, takie jest oczywiście moje zdanie.
Baranek wielkanocny jest nie tylko ozdobą, ale i pysznym ciastem piaskowym, które możemy z powodzeniem zjeść w czasie świąt wielkanocnych.
Polecam kupcie formę i upieczcie takiego zwierzaka, bo do i świetna zabawa i ładna ozdoba.
Formę w kształcie baranka i zająca kupicie w sklepie w dziale ,,Idziemy na zakupy”.
O wielkanocnych tradycjach napisałam w cyklu ,,Wielkanoc rzecz Święta” zapraszam do czytania:
Wielkanoc rzecz Święta
Wielkanoc rzecz Święta część 2
Smacznego 🙂
Baranek Wielkanocny
Składniki na ciasto:
-
75 g miękkiego masła
-
100 g cukru pudru
-
1 cukier wanilinowy
-
2 jajka (M) żółtka i białka osobno
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
50 g mąki pszennej tortowej
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
skórka otarta z małej cytryny
Przepisy na Wielkanoc
Sposób przygotowania baranka wielkanocnego:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałki góra/dół.
Formę na baranka posmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką. Odstawić.
Mąki, proszek i sól wymieszać, przesiać. Odstawić.
Masło zmiksować na puszystą jasną masę (najlepiej płaską końcówką), miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 5-6 min.
Do masła wsypać cukier puder i cukier wanilinowy i skórkę z cytryny, zmiksować do połączenia składników.
Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka, ucieramy do całkowitego połączenia składników.
Wsypać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Powstaną raczej grube okruchy niż gładkie ciasto.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę.
Połowę piany włożyć do misy z ciastem, energicznie wymieszać lub zmiksować, żeby rozluźnić ciasto, następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać już delikatnie.
Ciasto przełożyć do formy powinno sięgać do ok. 3/4 wysokości foremki, wygładzić wierzch.
W zależności od wielkości formy ciasto pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka.
Ciasto studzić przez 20 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, studzić na kratce, a zimne ciasto wyjąć z formy. Ciasto na pewno wyrośnie ponad formę, ale to dobrze bo dzięki temu wypełni ją całkowicie. Po wystudzeniu wyrównujemy baranka, żeby nie wyglądał jak na biegunach.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Za każdym razem mówię sobie, że kupię taką foremkę i nigdy nie ma jakoś okazji. Może przed świętami jeszcze zdążę 😀
Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Polecam, naprawdę ślicznie wygląda takie ciasto na wielkanocnym stole 🙂
Widziałam taką foremkę i się nad nią zastanawiałam… może za rok, bo efekt super 🙂
Dzień dobry.Jak długo baranek świąteczny utrzymuje świeżość?Dziękuję.
U mnie jeden stoi na stole wielkanocnym, drugi jest zjadany. Ok. 3 dni ciasto nadaje się do jedzenia.