Buraczki w sosie z octem balsamico, czyli pyszny i szybki sposób na obiadową jarzynkę.
Buraki można ugotować lub upiec dzień przed przygotowaniem jarzynki.
Ja te buraczki podaję również jako dodatek do koziego sera na grzankach, jest naprawdę pyszne.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 4 średnie buraczki czerwone
- na sos balsamico:
- 5 łyżek octu balsamico
- 2 czubate łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła
- sól
- natka pietruszki
przygotowanie
Buraki umyć, ugotować w osolonej wodzie i ze skórą do miękkości.
Buraczki gotujemy tak jak ziemniaki, czyli do chwili, kiedy widelec wkłuty w buraka wchodzi i wychodzi z łatwością.
Ugotowane buraki odstawić do wystygnięcia (można to zrobić dzień przed przygotowaniem).
Buraki obrać, pokroić w sporą kostkę, lub plasterki. Odstawić.
PRZYGOTOWANIE SOSU BALSAMICO
W średnim garnku lub na patelni rozpuścić masło, miód i ocet, podgrzać i gotować na średnim ogniu,
do chwili kiedy sos lekko zgęstnieje, ok. 4-5 min.
Wyłączyć gaz, do garnka wrzucić buraki, dokładnie wymieszać, aż pokryją się dokładnie sosem.
Podawać wystudzone lub ciepłe. Można posypać buraczki drobno posiekaną natką pietruszki.