0 0
Buraczki z Octem Balsamico

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Buraczki z Octem Balsamico

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Buraczki w sosie z octem balsamico, czyli pyszny i szybki sposób na obiadową jarzynkę. Buraki można ugotować lub upiec dzień przed przygotowaniem jarzynki.

Ja te buraczki podaję również jako dodatek do koziego sera na grzankach, jest naprawdę pyszne.

Polecam 🙂

 

Buraczki w Occie Balsamico

Buraczki z Octem Balsamico

Składniki:

  • 4 średnie buraczki czerwone
na sos balsamico:
  • 5 łyżek octu balsamico
  • 2 czubate łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • natka pietruszki
(Visited 3 563 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania

Buraki umyć, ugotować w osolonej wodzie i ze skórą do miękkości.
Buraczki gotujemy tak jak ziemniaki, czyli do chwili, kiedy widelec wkłuty w buraka wchodzi i wychodzi z łatwością.
Ugotowane buraki odstawić do wystygnięcia (można to zrobić dzień przed przygotowaniem).
Buraki obrać, pokroić w sporą kostkę, lub plasterki. Odstawić.

2
Done

Przygotowanie sosu balsamico

W średnim garnku lub na patelni rozpuścić masło, miód i ocet, podgrzać i gotować na średnim ogniu, do chwili kiedy sos lekko zgęstnieje, ok. 4-5 min.

3
Done

Wyłączyć gaz, do garnka wrzucić buraki, dokładnie wymieszać, aż pokryją się dokładnie sosem.
Podawać wystudzone lub ciepłe. Można posypać buraczki drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)

4
Done

Dorota

previous
Dynia Piżmowa Pieczona
Tort z Naleśników
next
Tort Naleśnikowy
previous
Dynia Piżmowa Pieczona
Tort z Naleśników
next
Tort Naleśnikowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »