Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Placki z dyni Muscat. Dynia Muscat jest nie tylko smaczna, ale i pięknie wygląda. Na zewnątrz jest zielonożółta a w środku intensywnie pomarańczowa, ma gruby miąższ, więc doskonale nadaje się do gotowania i pieczenia. Koniecznie trzeba ją obrać ze skóry i usunąć pestki i miąższ, który znajduje się w środku.
Dynią, której nie musimy obierać to dynia hokkaido, po ugotowaniu lub upieczeniu można zjeść ją razem ze skórką.
Jeśli nie zużyjecie całej dyni od razu, można ją zamrozić. Obrać, pokroić w kostkę, dokładnie wytrzeć, żeby była sucha. Zapakować do plastikowych torebek i zamrozić. Zimną będziecie mieli idealny dodatek do tart, albo do zupy warzywnej.
Polecam 🙂
Placki z Dyni
Składniki:
- ok. 200 g dyni Muscat (obranej i bez pestek)
- 0,5 łyżeczka soli
- 1 jajko (L)
- ok 1/2 szklanki mąki pszennej lub nieco więcej
- olej do smażenia
- jogurt grecki do przybrania
Sposób przygotowania:
4. Następnie wbić jako i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
ale nie zbyt mączysta.
jest tu dynia, nie mąka.
8. Usmażone placuszki odkładamy na chwilę na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
9. Podajemy z łyżeczką jogurtu greckiego, śmietany lub plasterkiem wędzonego łososia.
Smacznego 🙂
Co zrobić z dyni, kilka podpowiedzi:
7 komentarzy Ukryj
idealne 🙂
Pyszne. Dzisiaj wypróbowałam przepis i BOMBA!
Dynia czyli samo zdrowie! 😉
Bardzo lubię dynię ale takich placków jeszcze nie robiłam. Wyglądają bardzo apetycznie!
Ile wychodzi plackow ? I jakich jeszcze mozna uzyc dyń ?
Idealne placki, ja daję jeszcze imbir i cebulę.
Super pomysł 🙂