Placki z dyni Muscat. Dynia Muscat jest nie tylko smaczna, ale i pięknie wygląda.
Na zewnątrz jest zielonożółta a w środku intensywnie pomarańczowa, ma gruby miąższ, więc doskonale nadaje się do gotowania i pieczenia. Koniecznie trzeba ją obrać ze skóry i usunąć pestki i miąższ, który znajduje się w środku.
Dynią, której nie musimy obierać to dynia hokkaido, po ugotowaniu lub upieczeniu można zjeść ją razem ze skórką.
Jeśli nie zużyjecie całej dyni od razu, można ją zamrozić. Obrać, pokroić w kostkę, dokładnie wytrzeć, żeby była sucha. Zapakować do plastikowych torebek i zamrozić. Zimną będziecie mieli idealny dodatek do tart, albo do zupy warzywnej.
Polecam 🙂
Placki z Dyni
Składniki:
-
ok. 200 g dyni Muscat (obranej i bez pestek)
-
0,5 łyżeczka soli
-
1 jajko (L)
-
ok 1/2 szklanki mąki pszennej lub nieco więcej
-
olej do smażenia
-
jogurt grecki do przybrania
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na wygodne kawałki, żeby łatwo było ją trzeć na tarce. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
ale nie zbyt mączysta.
Usmażone placuszki odkładamy na chwilę na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z łyżeczką jogurtu greckiego, śmietany lub plasterkiem wędzonego łososia.
Co zrobić z dyni, kilka podpowiedzi:
7 komentarzy
idealne 🙂
Pyszne. Dzisiaj wypróbowałam przepis i BOMBA!
Dynia czyli samo zdrowie! 😉
Bardzo lubię dynię ale takich placków jeszcze nie robiłam. Wyglądają bardzo apetycznie!
Ile wychodzi plackow ? I jakich jeszcze mozna uzyc dyń ?
Idealne placki, ja daję jeszcze imbir i cebulę.
Super pomysł 🙂