Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zaskakująco pyszny tort. Zrobiony z naleśników przełożonych lekkim kremem z bitej śmietany i mascarpone, polany dla równowagi smaków gorzką czekoladą.
Przygotowanie tortu warto rozłożyć na dwa dni, jednego usmażyć naleśniki i bardzo dokładnie je wystudzić, następnego przełożyć je kremem i polać czekoladą.
Dobrze schłodzony tort doskonale się kroi.
Polecam 🙂
Tort Naleśnikowy
Składniki:
- ok. 30 szt. naleśników
- 400 ml. śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietanfixu do usztywniania śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- ¼ szklanki mleka
ciasto na naleśniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 szklanek mleka 2%
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- duża szczypta soli
na polewę czekoladową
- 150 g. gorzkiej czekolady
- ok. 1/4 szklanki mleka
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:Mąkę, sól i połowę mleka dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, dodać jajka i jeszcze trochę mleka, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. |
2
Done
|
Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. |
3
Done
|
Przygotwanie kremu:Kremówkę bardzo mocno schłodzić, ja wstawiam misę miksera i śmietanę na 10 min do zamrażarki. |
4
Done
|
Przygotowanie tort:Naleśniki przekładamy niewielką ilością kremu i rozsmarowujemy go równą warstwą, układamy jeden na drugim. Ja do składania tortu używałam rantu cukierniczego, dzięki niemu warstwy układały się równo, bez przesunięć. Jeśli nie macie rantu, układajcie naleśniki np. W brzegu od tortownicy. |
5
Done
|