0 0
Tort Naleśnikowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Naleśnikowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zaskakująco pyszny tort. Zrobiony z naleśników przełożonych lekkim kremem z bitej śmietany i mascarpone, polany dla równowagi smaków gorzką czekoladą.

Przygotowanie tortu warto rozłożyć na dwa dni, jednego usmażyć naleśniki i bardzo dokładnie je wystudzić, następnego przełożyć je kremem i polać czekoladą.
Dobrze schłodzony tort doskonale się kroi.

Polecam 🙂

 

 

  • Tort z Naleśników
  • Tort Naleśnikowy
  • Tort Naleśnikowy

 

Tort Naleśnikowy

Składniki:

  • ok. 30 szt. naleśników
  • 400 ml. śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanfixu do usztywniania śmietany
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ¼ szklanki mleka

ciasto na naleśniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanek mleka 2%
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • duża szczypta soli

na polewę czekoladową

  • 150 g. gorzkiej czekolady
  • ok. 1/4 szklanki mleka
(Visited 17 439 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:

Mąkę, sól i połowę mleka dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, dodać jajka i jeszcze trochę mleka, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać.
Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany. Ja wykorzystałam całe mleko.

2
Done

Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Naleśniki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

3
Done

Przygotwanie kremu:

Kremówkę bardzo mocno schłodzić, ja wstawiam misę miksera i śmietanę na 10 min do zamrażarki.
Kremówkę zmiksować na wysokich obrotach, kiedy zacznie gęstnieć wsypać cukier puder wymieszamy ze śmietanfixem i cukrem wanilinowym. Miksować przez kilka minut. Następnie dodać mascarpone i ponownie zmiksować na wysokich obrotach. Na kremie powinny pojawić się widoczne ślady po miksowaniu. Krem wstawić na 10 min. do lodówki.

4
Done

Przygotowanie tort:

Naleśniki przekładamy niewielką ilością kremu i rozsmarowujemy go równą warstwą, układamy jeden na drugim. Ja do składania tortu używałam rantu cukierniczego, dzięki niemu warstwy układały się równo, bez przesunięć. Jeśli nie macie rantu, układajcie naleśniki np. W brzegu od tortownicy.
Kiedy wszystkie naleśniki i krem są już wykorzystane (u mnie zostały 3 szt. naleśników), tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h lub na całą noc.

5
Done

Dobrze schłodzony tort polewamy czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Tort kroimy ostrym nożem, jeśli jest dobrze schłodzony bardzo ładnie się kroi.
Smacznego.

Dorota

Buraczki w Balsamico
previous
Buraczki z Octem Balsamico
Pieczone Ziemniaki
next
Ziemniaki Pieczone – Hasselback
Buraczki w Balsamico
previous
Buraczki z Octem Balsamico
Pieczone Ziemniaki
next
Ziemniaki Pieczone – Hasselback

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »