Zaskakująco pyszny tort.
Zrobiony z naleśników przełożonych lekkim kremem z bitej śmietany i mascarpone, polany dla równowagi smaków gorzką czekoladą.
Przygotowanie tortu warto rozłożyć na dwa dni, jednego usmażyć naleśniki i bardzo dokładnie je wystudzić, następnego przełożyć je kremem i polać czekoladą.
Dobrze schłodzony tort doskonale się kroi.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 30 szt. naleśników
- 400 ml. śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietanfixu do usztywniania śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- ¼ szklanki mleka
- ciasto na naleśniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 szklanek mleka 2%
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- duża szczypta soli
- na polewę czekoladową
- 150 g. gorzkiej czekolady
- ok. 1/4 szklanki mleka
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA NALEŚNIKOWEGO:
Mąkę, sól i połowę mleka dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, dodać jajka i jeszcze trochę mleka, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać.
Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany. Ja wykorzystałam całe mleko.
Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Naleśniki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
PRZYGOTWANIE KREMU:
Kremówkę bardzo mocno schłodzić, ja wstawiam misę miksera i śmietanę na 10 min do zamrażarki.
Kremówkę zmiksować na wysokich obrotach, kiedy zacznie gęstnieć wsypać cukier puder wymieszamy ze śmietanfixem i cukrem wanilinowym.
Miksować przez kilka minut. Następnie dodać mascarpone i ponownie zmiksować na wysokich obrotach.
Na kremie powinny pojawić się widoczne ślady po miksowaniu. Krem wstawić na 10 min. do lodówki.
PRZYGOTOWANIE TORT:
Naleśniki przekładamy niewielką ilością kremu i rozsmarowujemy go równą warstwą, układamy jeden na drugim.
Ja do składania tortu używałam rantu cukierniczego, dzięki niemu warstwy układały się równo, bez przesunięć.
Jeśli nie macie rantu, układajcie naleśniki np. w brzegu od tortownicy.
Kiedy wszystkie naleśniki i krem są już wykorzystane (u mnie zostały 3 szt. naleśników), tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h lub na całą noc.
Dobrze schłodzony tort polewamy czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Tort kroimy ostrym nożem, jeśli jest dobrze schłodzony bardzo ładnie się kroi.