Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i elegancki deser z dużą ilością truskawek i bezą na półkruchym cieście.
Ciasto jest naprawdę delikatne i kruche. Do ozdobienia tartaletki dobrze jest wykorzystać podpieczone płatki migdałowe.
Przed położeniem truskawek cisto posypcie niewielką ilością tartej bułki, po upieczeniu zupełnie nie będziecie jej czuli, ale doskonale wchłonie nadmiar soku z truskawek i dzięki niej ciasto nie rozmięknie.
Bardzo polecam 😀

Tarty z Truskawkami i Bezą
Składniki na ciasto:
- 120 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko (L)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 białko (do smarowania ciasta)
Sposób przygotowania tartaletek:
W misie miksera połączyć masło z cukrem i zmiksować na jasną lekką masę (najlepiej przy pomocy płaskiej końcówki). Cały czas miksując dodać jajko. Kiedy połączy się z masłem wsypać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować krótko na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Powinno powstać zwarte ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na średniej grubości placek. Wycinać kółka nieco większe niż średnica foremek. Ciastem wylepić foremki (wcześniej posmarowane roztopionym masłem i oprószone mąką). Widelcem nakłuć spód ciasta. Posmarować ciasto roztrzepanym białkiem.
Schłodzić w zamrażalniku przez ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Ciasto podpiec przez 10-12 min. Powinno być złote.
Wyjąć z piekarnika. Odstawić.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania bezy:
W czystej misie miksera umieścić białka, dodać sól i miksować na średnich obrotach końcówką do ubijania piany.
Partiami po 1 łyżce dodawać cukier. Kiedy piana zacznie robić się gęsta zwiększyć obroty do max., Cukier dodawać kiedy poprzednia partia się rozpuści. Miksowanie zajmie ok. 6-7 min. Powinna powstać gęsta, lśniąca piana.
Przełożyć ją do rękawa cukierniczego. Można również nakładać bezę łyżką.
Ponadto:
- ok. 500 g truskawek oczyszczonych i suchych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania:
Dno każdej babeczki posypać odrobiną tartej bułki (nadmiar soku z truskawek nie będzie wsiąkał w ciasto tylko w bułkę).
Babeczkę wypełnić ścisło truskawkami. Mniejsze układać w całości, większe przekroić na pół.
Na wierzch wycisnąć bezowe rozetki, lub położyć łīżką bezową ,,czapę” 🙂
Wstawić do piekarnika o temp. 120 st.C. (termoobieg) na 30 min.
Następnie zmienić grzanie na góra/dół i suszyć jeszcze 20 min.
Płatki migdałowe podpiec na gorącej patelni przez 2 min, często potrząsać, żeby się nie przypaliły a jedynie zrumieniły.
Płatkami posypać tartaletki zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Odstawić do wystygnięcia. Podawać lekko posypane cukrem pudrem i ozdobione listkami mięty.
Smacznego 🙂