Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety Mielone z Indyka i film jak je zrobić

  • 6 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kotlety mielone na blogu już są,  tym razem przepis wspiera film z przygotowania tego bardzo prostego i lubianego dania.

Kotlety mielone i klopsiki uwielbiają wszyscy, w domu robię je bardzo często dla mojego synka i męża. Polecam to idealne danie, które można doskonale przechowywać.
Kotlety doskonale się mrozi, trzeba je wcześniej bardzo dokładnie wystudzić, a następnie zapakować po kilka do szczelnego, plastikowego pojemnika. Taka rezerwa zawsze przyda się w domu.

Polecam 🙂
 
 Kotlety Mielone

 

 

Kotlety mielone 

Składniki na 8 szt. niewielkich kotletów :

  • 500 g mięsa (u mnie pierś z indyka)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • Sol, pieprz, papryka słodka w proszku
  • Tarta bułka
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka masła do duszenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.

Cebulę obieramy i  siekamy (dowolnie grubo). Smażymy na oleju, aby się zeszkliła. Odstawiamy do przestygnięcia.

Bułkę rwiemy na kawałki, miksujemy w malakserze.

Do malaksera wrzucamy, mięso, obsmażoną cebulę, jajko, bułkę i przyprawy, dokładnie miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły, niezbyt długo.

Na talerz wysypać ok. 3/4 szklanki tartej bułki. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce.

Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Na gorącym tłuszczu układać kotlety i smażyć na dużym ogniu aby skórka się przyrumieniła. Przekładać kotlety na drugą stronę i ponownie zrumienić skórkę.

Na drugiej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, zmniejszyć grzanie, obsmażone kotlety przekładać do garnka. Przykryć i dusić.

Kiedy wszystkie kotlety są już zrumienione i przełożone do głębokiej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Przykryć i dusić na minimalnym ogniu przez 30 min.

Gotowe kotlety podawać z np. sałatą z pomidorów i czerwonej cebuli 🙂
Smacznego !!!
 
(Visited 460 times, 1 visits today)

Dorota

Jajka Faszerowane Pieczarkami
previous
Jajka Faszerowane Pieczarkami
Jajka Faszerowane Caprese
next
Jajka Faszerowane Capresse
Jajka Faszerowane Pieczarkami
previous
Jajka Faszerowane Pieczarkami
Jajka Faszerowane Caprese
next
Jajka Faszerowane Capresse

5 komentarzy Ukryj

kotlety wyglądają mega smacznie! Koniecznie wypróbuję Twój przepis bo jak do tej pory robiłam kotlety z mięsa wieprzowego które niekoniecznie mi smakowały.. Były takie.. ciężkie i tłuste. Czy jeżeli nie mam malaksera to mięso z indyka (a może być pierś kurczaka?) mogę zmielić w maszynce i dalej ucierać składniki ze sobą? Pozdrawiam!

Bardzo dziękuję 🙂 Oczywiście możesz wszystkie składniki po prostu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Tak z kurczaka też można robić kotlety, będą nieco delikatniejsze i jeszcze miększe, niż te z indyka 🙂 Pozdrawiam

Nie obtaczam kotletow w tartej bulce, bo ona ciagnie bardzo tluszczu z pateni, , smaze jak hamburgery sa smaczne,chrupka skorka I mniej tluszczu.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię