Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kotlety mielone na blogu już są, tym razem przepis wspiera film z przygotowania tego bardzo prostego i lubianego dania.
Kotlety mielone i klopsiki uwielbiają wszyscy, w domu robię je bardzo często dla mojego synka i męża. Polecam to idealne danie, które można doskonale przechowywać.
Kotlety doskonale się mrozi, trzeba je wcześniej bardzo dokładnie wystudzić, a następnie zapakować po kilka do szczelnego, plastikowego pojemnika. Taka rezerwa zawsze przyda się w domu.
Polecam 🙂

Kotlety mielone
Składniki na 8 szt. niewielkich kotletów :
-
500 g mięsa (u mnie pierś z indyka)
-
1 średnia cebula
-
1 jajko
-
1 kajzerka
-
Sol, pieprz, papryka słodka w proszku
-
Tarta bułka
-
Olej do smażenia
-
1 łyżka masła do duszenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania kotletów mielonych:
Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.
Cebulę obieramy i siekamy (dowolnie grubo). Smażymy na oleju, aby się zeszkliła. Odstawiamy do przestygnięcia.
Bułkę rwiemy na kawałki, miksujemy w malakserze.
Do malaksera wrzucamy, mięso, obsmażoną cebulę, jajko, bułkę i przyprawy, dokładnie miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły, niezbyt długo.
Na talerz wysypać ok. 3/4 szklanki tartej bułki. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Na gorącym tłuszczu układać kotlety i smażyć na dużym ogniu aby skórka się przyrumieniła. Przekładać kotlety na drugą stronę i ponownie zrumienić skórkę.
Na drugiej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, zmniejszyć grzanie, obsmażone kotlety przekładać do garnka. Przykryć i dusić.
Kiedy wszystkie kotlety są już zrumienione i przełożone do głębokiej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Przykryć i dusić na minimalnym ogniu przez 30 min.
Gotowe kotlety podawać z np. sałatą z pomidorów i czerwonej cebuli 🙂
Smacznego !!!

(Visited 3 123 times, 1 visits today)
5 komentarzy Ukryj
smakowity filmik!
kotlety wyglądają mega smacznie! Koniecznie wypróbuję Twój przepis bo jak do tej pory robiłam kotlety z mięsa wieprzowego które niekoniecznie mi smakowały.. Były takie.. ciężkie i tłuste. Czy jeżeli nie mam malaksera to mięso z indyka (a może być pierś kurczaka?) mogę zmielić w maszynce i dalej ucierać składniki ze sobą? Pozdrawiam!
Bardzo dziękuję 🙂 Oczywiście możesz wszystkie składniki po prostu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Tak z kurczaka też można robić kotlety, będą nieco delikatniejsze i jeszcze miększe, niż te z indyka 🙂 Pozdrawiam
Wyglądają super apetycznie! Będę musiał spróbować bo kotlety mielone z indyka.. to nowość dla mnie 🙂
Nie obtaczam kotletow w tartej bulce, bo ona ciagnie bardzo tluszczu z pateni, , smaze jak hamburgery sa smaczne,chrupka skorka I mniej tluszczu.