• Home
  • Indyk
  • Pierś z indyka faszerowana (świąteczna)
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pierś z indyka faszerowana (świąteczna)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierś z indyka faszerowana (świąteczna)

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Święta 2011 zaliczę do tych po zakończeniu, których jeszcze przez kolejne dni  będziemy jeść potrawy na nie przygotowane. W ubiegłym roku zostało mi znacznie mniej jedzenia. Nie narzekam, wręcz przeciwnie,  mam dzięki temu znacznie więcej czasu na odpoczynek a i atmosfera świąteczna trwa w naszym domu przez cały czas. Pierś jest pyszna, maślana i lekko słodka, dodatek cynamonu, według mnie niezbędny, nadaje  szczególny i niepowtarzalny świąteczny smak i zapach.

Polecam.

 indyk-pieczony

Pierś z indyka z bakaliami

Składniki:

  • 1,3 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki moreli suszonych (pokrojone  na grube paseczki)
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 1 małe jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 kostka masła
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pierś myjemy i osuszamy, odcinamy polędwiczkę – zachowujemy. Pierś rozklepujemy na płasko tak aby powstał duży kawałek niezbyt grubego mięsa.
  2. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem. Odkładamy.
  3. Mielimy polędwiczkę a następnie 1/2 szklanki orzechów (pozostałe kroimy niezbyt drobno). Do zmielonego mięsa dodajemy zmielone orzechy, posiekane orzechy i pozostałe bakalie, mielony cynamon, jajko, doprawiamy lekko solą i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
  4. Na przygotowanej wcześniej piersi rozkładamy masę z bakaliami i 1/2 kostki masła pokrojoną na niewielkie kawałki. Pozostawiamy niewielki pasek czystego mięsa dookoła. Zwijamy pierś w roladę i związujemy sznurkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  5. Następnego dnia wkładamy mięso do rękawa dokładamy pozostałe masło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 1,2 h. Wyjmujemy i pozostawiamy w rękawie do przestygnięcia. Następnie rozcinamy rękaw,  zlewamy sos i wyjmujemy mięso.

Smacznego.

 indyk-z-bakaliami
indyk-caly
(Visited 993 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Wspaniałych, rodzinnych i pachnących!!!
next
Śledź Czerwony
previous
Wspaniałych, rodzinnych i pachnących!!!
next
Śledź Czerwony

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię