Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Święta 2011 zaliczę do tych po zakończeniu, których jeszcze przez kolejne dni będziemy jeść potrawy na nie przygotowane. W ubiegłym roku zostało mi znacznie mniej jedzenia. Nie narzekam, wręcz przeciwnie, mam dzięki temu znacznie więcej czasu na odpoczynek a i atmosfera świąteczna trwa w naszym domu przez cały czas. Pierś jest pyszna, maślana i lekko słodka, dodatek cynamonu, według mnie niezbędny, nadaje szczególny i niepowtarzalny świąteczny smak i zapach.
Polecam.
Pierś z indyka z bakaliami
Składniki:
- 1,3 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki moreli suszonych (pokrojone na grube paseczki)
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 1 małe jajko
- sok z 1/2 cytryny
- 1 kostka masła
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Pierś myjemy i osuszamy, odcinamy polędwiczkę – zachowujemy. Pierś rozklepujemy na płasko tak aby powstał duży kawałek niezbyt grubego mięsa.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem. Odkładamy.
- Mielimy polędwiczkę a następnie 1/2 szklanki orzechów (pozostałe kroimy niezbyt drobno). Do zmielonego mięsa dodajemy zmielone orzechy, posiekane orzechy i pozostałe bakalie, mielony cynamon, jajko, doprawiamy lekko solą i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
- Na przygotowanej wcześniej piersi rozkładamy masę z bakaliami i 1/2 kostki masła pokrojoną na niewielkie kawałki. Pozostawiamy niewielki pasek czystego mięsa dookoła. Zwijamy pierś w roladę i związujemy sznurkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
- Następnego dnia wkładamy mięso do rękawa dokładamy pozostałe masło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 1,2 h. Wyjmujemy i pozostawiamy w rękawie do przestygnięcia. Następnie rozcinamy rękaw, zlewamy sos i wyjmujemy mięso.
Smacznego.
(Visited 2 442 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje
https://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
jak ja lubię mięsko faszerowane suszonymi owocami i orzechami, szkoda że mój luby już mniej 🙁
Ago, oczywiście można zrezygnować z owoców i cynamonu i pozostawić tylko orzechy lub zamienić je na kasztany. Ale ja lubię w święta właśnie owoce:)