• Home
  • Ciasta
  • Sernik na Zimno z Brzoskwiniami – film 🌞
0 0
Sernik na Zimno z Brzoskwiniami – film 🌞

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik na Zimno z Brzoskwiniami – film 🌞

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny Sernik na Zimno z dodatkiem brzoskwiń i truskawek. Delikatne ciasto, idealne na letnie upały.

Ser

Do przygotowania sernika użyłam serka homogenizowane waniliowego typu Danio, ale oczywiście można użyć każdego innego serka homogenizowanego.
W przypadku serników na zimno bobrze jeśli ser jest wilgotny, dobrze sprawdzi się ser z wiaderka i to ten, który na sernik klasyczny jest zbyt rzadki i wilgotny. Tutaj taki serek będzie idealny.

Nie używamy sera mielonego w domu, nawet po trzykrotnym zmieleniu będzie zbyt grudkowany.

Galaretki

Ja używam najczęściej galaretek szklistych, takie lubię, nie zmieniają koloru sernika. Jednak do serników na zimno można użyć każdej dostępnej na rynku galaretki, każdy smak jaki lubicie lub jaki właśnie macie w domu będzie odpowiedni.

Jeśli macie kilka różnych kolorów to nie problem, można zrobić różnokolorowy sernik taki jak ten ,,Przepis na Sernik na Zimno w Trzech Kolorach” (klik)

Polecam i przypominam, że sernik przechowujemy w lodówce  😊

 

Sernik na Zimno z Galaretką

 

Składniki na Sernik na Zimno

forma 24 cm

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (typ Danio)

  • 2 żółte lub przezroczyste galaretki ( szkliste winogronowe, brzoskwiniowe)

  • 300-400 ml. wrzątku (do rozpuszczenia galaretki)

  • brzoskwinie z puszki (3-4 połówki)

Wierzch sernika

  • 1 galaretka szklista winogronowa lub brzoskwiniowa

  • ok. 1/4 wrzątku + 1,5 szklanki zimnej wody (w sumie ok. 300 ml.)

  • owoce do przybrania (truskawki, brzoskwinie z puszki)

 

 

(Visited 970 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawiam, żeby galaretka całkowicie wystygła.

2
Done

Brzoskwinie odcedzam z soku.
3-4 połówki kroję w średnią kostkę.
1-2 połówki kroję w cieniusieńkie plasterki (będą do przybrania ciasta)
Truskawki przekroiłam na pól, razem z szypułkami.

3
Done

Do zimnej galaretki wkładam serki homogenizowane, dokładnie mieszam, aż do chwili całkowitego rozpuszczenia się serków.

Do masy serowej wkładam pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszam.
Odstawiam.

4
Done

Przygotowuję formę, najlepiej tortownicę 24 cm. Wykładam ją bardzo dokładnie folią spożywczą, można również owinąć ją folią z zewnątrz.

Do formy wlewam masę serową.

Wstawiam całość do lodówki na 1-1,5 godz. lub dłużej do stężenia masy.

5
Done

Przygotowanie wierzchu

W ok. 1/4 gorącej wody rozpuszczam galaretkę. Mieszam, aż całkowicie się rozpuści. Wlewam ją do ok.1,5 szklanki zimnej wody i mieszam. Odstawiam, aby zaczęła się ścinać. Nie wstawiam do lodówki, pozostawiam w temperaturze pokojowej.

Wyjmuję z lodówki zgęstniały sernik.

6
Done

Na wierzch sernika ostrożnie wylewam kilka łyżek galaretki, rozprowadzam ją po całej powierzchni ciasta. Powinna być to cienka warstwa.
Układam owoce, które będą przybraniem sernika.

Teraz można na chwilę (ok. 10 min) zostawić sernik, aby owoce dobrze skleiły się z galaretką.
Następnie delikatnie polewam sernik pozostałą galaretką, ważne, aby owoce nie zaczęły pływać w galaretce.

Sernik wstawiam do lodówki na całą noc (lub min. 3-4 h).
Sernik i galaretka muszą doskonale zastygnąć.

7
Done

Sernik wyjmuję z lodówki, rozpinam obręcz formy i delikatnie wyjmuję ciasto.
Zdejmuję (naprawdę delikatnie) folię z sernika.

Ciasto kładę na paterze i podaję.

Sernik na zimno przechowuję w lodówce.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

Makaron z Truskawkami
previous
Makaron z Truskawkami i Mascarpone
Domowe Burgery
next
Domowe Hamburgery
Makaron z Truskawkami
previous
Makaron z Truskawkami i Mascarpone
Domowe Burgery
next
Domowe Hamburgery

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »