• Home
  • Ciasta
  • Sernik na Zimno z Brzoskwiniami – film 馃尀
0 0
Sernik na Zimno z Brzoskwiniami – film 馃尀

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj si臋 lub zarejestruj 偶eby tworzy膰 list臋 ulubionych przepis贸w.

Sernik na Zimno z Brzoskwiniami – film 馃尀

  • Prosty

Jak to zrobi艂am, krok po kroku:

Share

Pyszny Sernik na Zimno z dodatkiem brzoskwi艅 i truskawek. Delikatne ciasto, idealne na letnie upa艂y.

Ser

Do przygotowania sernika u偶y艂am serka homogenizowane waniliowego typu Danio, ale oczywi艣cie mo偶na u偶y膰 ka偶dego innego serka homogenizowanego.
W przypadku sernik贸w na zimno bobrze je艣li ser jest wilgotny, dobrze sprawdzi si臋 ser z wiaderka i to ten, kt贸ry na sernik klasyczny jest zbyt rzadki i wilgotny. Tutaj taki serek b臋dzie idealny.

Nie u偶ywamy sera mielonego w domu, nawet po trzykrotnym zmieleniu b臋dzie zbyt grudkowany.

Galaretki

Ja u偶ywam najcz臋艣ciej galaretek szklistych, takie lubi臋, nie zmieniaj膮 koloru sernika. Jednak do sernik贸w na zimno mo偶na u偶y膰 ka偶dej dost臋pnej na rynku galaretki, ka偶dy smak jaki lubicie lub jaki w艂a艣nie macie w domu b臋dzie odpowiedni.

Je艣li macie kilka r贸偶nych kolor贸w to nie problem, mo偶na zrobi膰 r贸偶nokolorowy sernik taki jak ten ,,Przepis na Sernik na Zimno w Trzech Kolorach” (klik)

Polecam i przypominam, 偶e sernik przechowujemy w lod贸wce聽 馃槉

 

Sernik na Zimno z Galaretk膮

 

Sk艂adniki na Sernik na Zimno

forma 24 cm

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (typ Danio)

  • 2 偶贸艂te lub przezroczyste galaretki ( szkliste winogronowe, brzoskwiniowe)

  • 300-400 ml. wrz膮tku (do rozpuszczenia galaretki)

  • brzoskwinie z puszki (3-4 po艂贸wki)

Wierzch sernika

  • 1 galaretka szklista winogronowa lub brzoskwiniowa

  • ok. 1/4 wrz膮tku + 1,5 szklanki zimnej wody (w sumie ok. 300 ml.)

  • owoce do przybrania (truskawki, brzoskwinie z puszki)

 

 

(Visited 965 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Spos贸b przygotowania:

Galaretki rozpuszczam w gor膮cej wodzie. Mieszam do ca艂kowitego rozpuszczenia.
Odstawiam, 偶eby galaretka ca艂kowicie wystyg艂a.

2
Done

Brzoskwinie odcedzam z soku.
3-4 po艂贸wki kroj臋 w 艣redni膮 kostk臋.
1-2 po艂贸wki kroj臋 w cieniusie艅kie plasterki (b臋d膮 do przybrania ciasta)
Truskawki przekroi艂am na p贸l, razem z szypu艂kami.

3
Done

Do zimnej galaretki wk艂adam serki homogenizowane, dok艂adnie mieszam, a偶 do chwili ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 serk贸w.

Do masy serowej wk艂adam pokrojone w kostk臋 brzoskwinie, mieszam.
Odstawiam.

4
Done

Przygotowuj臋 form臋, najlepiej tortownic臋 24 cm. Wyk艂adam j膮 bardzo dok艂adnie foli膮 spo偶ywcz膮, mo偶na r贸wnie偶 owin膮膰 j膮 foli膮 z zewn膮trz.

Do formy wlewam mas臋 serow膮.

Wstawiam ca艂o艣膰 do lod贸wki na 1-1,5 godz. lub d艂u偶ej do st臋偶enia masy.

5
Done

Przygotowanie wierzchu

W ok. 1/4 gor膮cej wody rozpuszczam galaretk臋. Mieszam, a偶 ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci. Wlewam j膮 do ok.1,5 szklanki zimnej wody i mieszam. Odstawiam, aby zacz臋艂a si臋 艣cina膰. Nie wstawiam do lod贸wki, pozostawiam w temperaturze pokojowej.

Wyjmuj臋 z lod贸wki zg臋stnia艂y sernik.

6
Done

Na wierzch sernika ostro偶nie wylewam kilka 艂y偶ek galaretki, rozprowadzam j膮 po ca艂ej powierzchni ciasta. Powinna by膰 to cienka warstwa.
Uk艂adam owoce, kt贸re b臋d膮 przybraniem sernika.

Teraz mo偶na na chwil臋 (ok. 10 min) zostawi膰 sernik, aby owoce dobrze sklei艂y si臋 z galaretk膮.
Nast臋pnie delikatnie polewam sernik pozosta艂膮 galaretk膮, wa偶ne, aby owoce nie zacz臋艂y p艂ywa膰 w galaretce.

Sernik wstawiam do lod贸wki na ca艂膮 noc (lub min. 3-4 h).
Sernik i galaretka musz膮 doskonale zastygn膮膰.

7
Done

Sernik wyjmuj臋 z lod贸wki, rozpinam obr臋cz formy i delikatnie wyjmuj臋 ciasto.
Zdejmuj臋 (naprawd臋 delikatnie) foli臋 z sernika.

Ciasto k艂ad臋 na paterze i podaj臋.

Sernik na zimno przechowuj臋 w lod贸wce.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

Makaron z Truskawkami
previous
Makaron z Truskawkami i Mascarpone
Domowe Burgery
next
Domowe Hamburgery
Makaron z Truskawkami
previous
Makaron z Truskawkami i Mascarpone
Domowe Burgery
next
Domowe Hamburgery

Zapraszam do komentowania i dzi臋kuj臋 za Twoj膮 opini臋

Translate 禄