Pyszny Sernik na Zimno z dodatkiem brzoskwiń i truskawek. Delikatne ciasto, idealne na letnie upały.
Ser
Do przygotowania sernika użyłam serka homogenizowane waniliowego typu Danio, ale oczywiście można użyć każdego innego serka homogenizowanego.
W przypadku serników na zimno bobrze jeśli ser jest wilgotny, dobrze sprawdzi się ser z wiaderka i to ten, który na sernik klasyczny jest zbyt rzadki i wilgotny. Tutaj taki serek będzie idealny.
Nie używamy sera mielonego w domu, nawet po trzykrotnym zmieleniu będzie zbyt grudkowany.
Galaretki
Ja używam najczęściej galaretek szklistych, takie lubię, nie zmieniają koloru sernika. Jednak do serników na zimno można użyć każdej dostępnej na rynku galaretki, każdy smak jaki lubicie lub jaki właśnie macie w domu będzie odpowiedni.
Jeśli macie kilka różnych kolorów to nie problem, można zrobić różnokolorowy sernik taki jak ten ,,Przepis na Sernik na Zimno w Trzech Kolorach” (klik)
Polecam i przypominam, że sernik przechowujemy w lodówce ?

SKŁADNIKI
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (typ Danio)
- 2 żółte lub przezroczyste galaretki ( szkliste winogronowe, brzoskwiniowe)
- 300-400 ml. wrzątku (do rozpuszczenia galaretki)
- brzoskwinie z puszki (3-4 połówki)
- Wierzch sernika
- 1 galaretka szklista winogronowa lub brzoskwiniowa
- ok. 1/4 wrzątku + 1,5 szklanki zimnej wody (w sumie ok. 300 ml.)
- owoce do przybrania (truskawki, brzoskwinie z puszki)
przygotowanie
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawiam, żeby galaretka całkowicie wystygła.
Brzoskwinie odcedzam z soku.
3-4 połówki kroję w średnią kostkę.
1-2 połówki kroję w cieniusieńkie plasterki (będą do przybrania ciasta)
Truskawki przekroiłam na pól, razem z szypułkami.
Do zimnej galaretki wkładam serki homogenizowane, dokładnie mieszam, aż do chwili całkowitego rozpuszczenia się serków.
Do masy serowej wkładam pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszam.
Odstawiam.
Przygotowuję formę, najlepiej tortownicę 24 cm. Wykładam ją bardzo dokładnie folią spożywczą, można również owinąć ją folią z zewnątrz.
Do formy wlewam masę serową.
Wstawiam całość do lodówki na 1-1,5 godz. lub dłużej do stężenia masy.
PRZYGOTOWANIE WIERZCHU
W ok. 1/4 gorącej wody rozpuszczam galaretkę. Mieszam, aż całkowicie się rozpuści. Wlewam ją do ok.1,5 szklanki zimnej wody i mieszam. Odstawiam, aby zaczęła się ścinać. Nie wstawiam do lodówki, pozostawiam w temperaturze pokojowej.
Wyjmuję z lodówki zgęstniały sernik.
Na wierzch sernika ostrożnie wylewam kilka łyżek galaretki, rozprowadzam ją po całej powierzchni ciasta. Powinna być to cienka warstwa.
Układam owoce, które będą przybraniem sernika.
Teraz można na chwilę (ok. 10 min) zostawić sernik, aby owoce dobrze skleiły się z galaretką.
Następnie delikatnie polewam sernik pozostałą galaretką, ważne, aby owoce nie zaczęły pływać w galaretce.
Sernik wstawiam do lodówki na całą noc (lub min. 3-4 h).
Sernik i galaretka muszą doskonale zastygnąć.
Sernik wyjmuję z lodówki, rozpinam obręcz formy i delikatnie wyjmuję ciasto.
Zdejmuję (naprawdę delikatnie) folię z sernika.
Ciasto kładę na paterze i podaję.
Sernik na zimno przechowuję w lodówce.