Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny Sernik na Zimno z dodatkiem brzoskwiń i truskawek. Delikatne ciasto, idealne na letnie upały.
Ser
Do przygotowania sernika użyłam serka homogenizowane waniliowego typu Danio, ale oczywiście można użyć każdego innego serka homogenizowanego.
W przypadku serników na zimno bobrze jeśli ser jest wilgotny, dobrze sprawdzi się ser z wiaderka i to ten, który na sernik klasyczny jest zbyt rzadki i wilgotny. Tutaj taki serek będzie idealny.
Nie używamy sera mielonego w domu, nawet po trzykrotnym zmieleniu będzie zbyt grudkowany.
Galaretki
Ja używam najczęściej galaretek szklistych, takie lubię, nie zmieniają koloru sernika. Jednak do serników na zimno można użyć każdej dostępnej na rynku galaretki, każdy smak jaki lubicie lub jaki właśnie macie w domu będzie odpowiedni.
Jeśli macie kilka różnych kolorów to nie problem, można zrobić różnokolorowy sernik taki jak ten ,,Przepis na Sernik na Zimno w Trzech Kolorach” (klik)
Polecam i przypominam, że sernik przechowujemy w lodówce 😊
Składniki na Sernik na Zimno
forma 24 cm
-
1 kg serka homogenizowanego waniliowego (typ Danio)
-
2 żółte lub przezroczyste galaretki ( szkliste winogronowe, brzoskwiniowe)
-
300-400 ml. wrzątku (do rozpuszczenia galaretki)
-
brzoskwinie z puszki (3-4 połówki)
Wierzch sernika
-
1 galaretka szklista winogronowa lub brzoskwiniowa
-
ok. 1/4 wrzątku + 1,5 szklanki zimnej wody (w sumie ok. 300 ml.)
-
owoce do przybrania (truskawki, brzoskwinie z puszki)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. |
2
Done
|
Brzoskwinie odcedzam z soku. |
3
Done
|
Do zimnej galaretki wkładam serki homogenizowane, dokładnie mieszam, aż do chwili całkowitego rozpuszczenia się serków. Do masy serowej wkładam pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszam. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Przygotowanie wierzchuW ok. 1/4 gorącej wody rozpuszczam galaretkę. Mieszam, aż całkowicie się rozpuści. Wlewam ją do ok.1,5 szklanki zimnej wody i mieszam. Odstawiam, aby zaczęła się ścinać. Nie wstawiam do lodówki, pozostawiam w temperaturze pokojowej. Wyjmuję z lodówki zgęstniały sernik. |
6
Done
|
Na wierzch sernika ostrożnie wylewam kilka łyżek galaretki, rozprowadzam ją po całej powierzchni ciasta. Powinna być to cienka warstwa. Teraz można na chwilę (ok. 10 min) zostawić sernik, aby owoce dobrze skleiły się z galaretką. Sernik wstawiam do lodówki na całą noc (lub min. 3-4 h). |
7
Done
|
Sernik wyjmuję z lodówki, rozpinam obręcz formy i delikatnie wyjmuję ciasto. Ciasto kładę na paterze i podaję. Sernik na zimno przechowuję w lodówce. Smacznego :) |
8
Done
|