0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarty z Serem Pleśniowym i Figami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarty z Serem Pleśniowym i Figami

  • 6 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

W tym sezonie postanowiłam wypróbować jak najwięcej przepisów na tarty i tartaletki. Po pierwsze, bardzo je lubię, po drugie, mam całą masę foremek do tart. Większości z nich nigdy nie używałam i w tym roku (szkolnym) zamierzam to zmienić 🙂

Tarty z figami i pleśniowym serem, chyba będzie jedną z moich ulubionych.

Polecam. 


Tartaletki z serem pleśniowym i figami 

Składniki na 6 szt., 12 cm foremek:

Kruche ciasto:

  • 260 g. mąki pszennej krupczatki
  • 130 g. masła zimnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki lodowatej
Nadzienie:
  • 3 figi (duże)
  • ok. 130 g. sera roquefort pokrojonego w drobną kostkę
  • 400 ml. śmietany (18%)
  • 2 jajka (L)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania tarty z figami :

Składniki kruchego ciasta (bez wody) umieścić w misie malaksera i szybko zmiksować. Kiedy utworzą się grudki, po jednej łyżce dodawać wodę, cały czas miksując. Ciasto wyjąć kiedy powstanie jednolita kula. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Foremki posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.

Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5-6 części (tyle ile mamy foremek), każdy kawałek rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Foremki wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem.
Wstawić foremki do zamrażalnika na czas rozgrzewania się piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Foremki wylepione ciastem ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12-15 min. Piec aż do delikatnego zrumienienia brzegów. Wyjąć.

W naczyniu, dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i przyprawy.

Figi umyć, przekroić na pół, każdą połówkę jeszcze na 4 części.
Na podpieczone spody rozłożyć ser roquefort. Zalać  mieszanką śmietanową, ułożyć 4 ćwiartki figi w jednej foremce.

Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min.
Upieczone tartaletki wyjąć i studzić przez ok. 5-7 min na kuchennej kratce w foremkach, następnie wyjąć i podawać ciepłe.

 Smacznego 🙂
tarta-z-figami-1
(Visited 675 times, 1 visits today)

Dorota

Pączki Tradycyjne
previous
Pączki Tradycyjne
Churros
next
Churros
Pączki Tradycyjne
previous
Pączki Tradycyjne
Churros
next
Churros

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię