0 0
Pączki Tradycyjne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pączki Tradycyjne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Tradycyjne Pączki Drożdżowe. Nadziewane w prawdzie dżemem truskawkowym a nie różanym, ale w smaku pyszne. Ten przepis wypróbowany wielokrotnie jest łatwy i niezawodny.

Ważne, aby pączki przed smażeniem miały czas urosnąć, bo tylko wtedy dookoła pączka pojawi się jasna ,,oponka”. Pączki nadziewamy już po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Pozwólmy im przed nadziewaniem przestygnąć przez 5 min.

Najwygodniej pączki smaży się we frytkownicy, ale jeśli smażycie je w garnku to koniecznie korzystajcie z termometru kuchennego. Temperatura oleju jest bardzo ważna, bo w zbyt wysokiej temperaturze pączki szybko się przypalają a w środku zostają surowe, a w zbyt niskiej będą smażyły się zbyt długo i wchłoną zbyt dużo tłuszczu. Dlatego pamiętajcie 180 st.C. to idealna temperatura do smażenia zarówno pączków drożdżowych jak i faworków i pączków serowych.

Pysznego Tłustego Czwartku Wam życzę 😀

 

Pączki Tradycyjne

 

Pączki Tradycyjne

Składniki na ok. 20 szt.:

Zaczyn drożdżowy:

  •  1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • cukier waniliowy 
  • 40 gr drożdży świeżych 

Ponadto:

  • 500 gr mąki pszennej + 1 szklanka 
  • 110 gr cukru
  • 3 jajka
  • ok. 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 70 gr masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki spirytusu ew. wódki
  • Do nadziewania pączków ok. 1,5 szklanki dżemu
  • Do smażenia ok. 2 l. oleju rzepakowego. 

Lukier:

  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Przygotować zaczyn: w miseczce połączyć wszystkie składniki zaczynu (mleko, mąkę, cukier,
i pokruszone drożdże) , dokładnie wymieszać. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.

Przygotowanie ciasta pączków:

W dużej misy miksera wsypać mąkę (500 gr), cukier i cukier waniliowy wymieszać.

Do suchych składników wlać wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabiać na wolnych obrotach miksera
lub ręką. Najlepiej użyć końcówki w kształcie haka.

Wyrabiając ciasto dodać jajka i wlewać wolno pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiać 1 min.

Na koniec wlać masło i wrzucić skórkę pomarańczową. Wyrabiać na średnich obrotach
przez ok. 3 – 5 min. 

Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość, być lekkie i puszyste.

Stolnicę oprószyć szczodrze mąką (z pozostawionej 1 szklanki). Ciasto wyłożyć na stolnicę
i dokładnie zgniatać. Jeśli bardzo się lepi podsypać trochę mąki. Ciasto powinno być luźne i miękkie, ale nie lepić się do rąk.

Wałkiem do ciasta rozwałkować ciasto na placek o gr. 2 – 2,5 cm. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wycinać z ciasta krążki. Brzeg foremki zanurzamy w mące wtedy ciasto nie klei się
do brzegów.

Pączki układamy w odstępach na blasze lub dużej desce wyłożonej papierem dopieczenia (nie podsypujemy już mąką, bo w czasie smażenia mąka będzie się paliła).
Przykrywamy ciastka ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Pączki muszą być puszyste i sporo urosnąć.

We frytownicy lub dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej do stałej temp. 107-175 st.C.
Temperaturę mierzymy termometrem kuchennym, jest tu niezbędny.

Na gorący tłuszcz kładziemy delikatnie wyrośnięte pączki i smażymy ok. 2 – 3 min każdą ze stron, przekręcamy pączki za pomocą drewnianej łyżki lub tak jak ja pałeczki do chińskiego jedzenia.

Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na duży talerz wyłożony  papierowymi ręcznikami, pozostawimy 5 min, następnie przekładamy na kuchenną kratkę do przestygnięcia.

Ciepłe pączki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego dżemem.

Odkładamy i lukrujemy.

Lukier:

Do średniej miseczki wsypujemy 2 szklanki cukru pudru, wlewamy część przygotowanego wrzątku
i dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy pozostały cukier i dolewamy wodę po 1 łyżce, mieszamy. Gęstość lukru regulujemy przez dodanie cukru pudru lub wody. Wodę dolewamy ostrożnie, najlepiej po łyżeczce.

Smacznego 🙂

 

 

  • pączki-przepis-1
  • pączki-przepis
  • przepis-pączki-1

 

 

 

 Przepis na pyszne Pączki Serowe znajdziecie tutaj:

Pączki Serowe

 

Przepis na Domowe Faworki czyli Chrusty znajdziecie tutaj: 

Faworki czyli Chrust

Przepis na Cytrynowe Ciasteczka Faworkowe znajdziecie tutaj: 

Ciasteczka a'la Faworki

(Visited 9 467 times, 1 visits today)

Dorota

Polędwica Pieczona
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami i Śliwkami
Tartaletki z Serem Pleśniowym
next
Tarty z Serem Pleśniowym i Figami
Polędwica Pieczona
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami i Śliwkami
Tartaletki z Serem Pleśniowym
next
Tarty z Serem Pleśniowym i Figami

3 komentarze Ukryj

Już uzupełniłam do zaczynu 1/2 szklanki mleka, ale do ciasta później jeszcze ok. 1 szklanka. Dziękuję 🙂

Witam, mogę wiedzieć, jakiej firmy ma Pani szprycę do nadziewania pączków? Nigdzie nie mogę takiej znaleźć z wąską końcówką. Ta co mam robi duze dziury 😔 Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »