• Home
  • Jabłka
  • Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami i Śliwkami
0 0
Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami i Śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami i Śliwkami

  • 2 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Łatwy i szybki sposób na pieczoną polędwicę wieprzową. Polędwica doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub kluskami kładzionymi, wszystkie przepisy na dodatki znajdziecie na blogu.

Mięso można zamarynować jednego dnia, a upiec dopiero następnego dlatego to doskonały pomysł na święta czy większe przyjęcia, kiedy pracę nad daniami musimy podzielić na dwa dni.

Polędwicę piekę zawsze w 180 st.C. z termoobiegiem i zgodnie ze sprawdzoną zasadą 10 min, na 100 g mięsa, taki sposób sprawdza się u mnie najczęściej. Nidy nie odkrywam polędwicy w czasie pieczenia, dzięki temu mięso jest soczyste po upieczeniu.

Polecam, to łatwe i pyszne danie 🙂

Polędwica Wieprzowa

Polędwica Pieczona ze Śliwkami i Jabłkami

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa ok. 300 g
  • 1 jabłko najlepiej szara reneta
  • 3-4 śliwki
  • 0,5  łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
(Visited 7 179 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Polędwicę umyć, osuszyć.
Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Ze śliwek, usunąć pestki.

2
Done

Przyprawy wymieszać razem, obtoczyć w nich polędwicę.
Czosnek pokroić w plasterki, obłożyć nim mięso.
Polędwicę przykryć i odstawić na 1 godz. żeby smaki się przegryzłī (można zostawić ją również na noc w lodówce).

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć mięso śliwkami i jabłkami, położyć na nim masło. Przykryć naczynie folią aluminiową lub przykrywą.

4
Done

Polędwicę pieczemy ok. 30 min. zgodnie z zasadą 10 min na 100 g mięsa. W czasie pieczenia nie odkrywamy naczynia.
Upieczoną polędwicę wyjmujemy, odstawiamy na 5 min, a następnie odkrywamy i kroimy na kawałki.

Podajemy z dodatkiem porcji śliwek i jabłek.

5
Done

Dorota

Zapiekanka Ziemniaczana
previous
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem Mielonym
Pączki Tradycyjne
next
Pączki Tradycyjne
Zapiekanka Ziemniaczana
previous
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem Mielonym
Pączki Tradycyjne
next
Pączki Tradycyjne

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »