Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łatwy i szybki sposób na pieczoną polędwicę wieprzową. Polędwica doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub kluskami kładzionymi, wszystkie przepisy na dodatki znajdziecie na blogu.
Mięso można zamarynować jednego dnia, a upiec dopiero następnego dlatego to doskonały pomysł na święta czy większe przyjęcia, kiedy pracę nad daniami musimy podzielić na dwa dni.
Polędwicę piekę zawsze w 180 st.C. z termoobiegiem i zgodnie ze sprawdzoną zasadą 10 min, na 100 g mięsa, taki sposób sprawdza się u mnie najczęściej. Nidy nie odkrywam polędwicy w czasie pieczenia, dzięki temu mięso jest soczyste po upieczeniu.
Polecam, to łatwe i pyszne danie 🙂
Polędwica Pieczona ze Śliwkami i Jabłkami
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa ok. 300 g
- 1 jabłko najlepiej szara reneta
- 3-4 śliwki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Polędwicę umyć, osuszyć. |
2 Done | Przyprawy wymieszać razem, obtoczyć w nich polędwicę. |
3 Done | |
4 Done | Polędwicę pieczemy ok. 30 min. zgodnie z zasadą 10 min na 100 g mięsa. W czasie pieczenia nie odkrywamy naczynia. Podajemy z dodatkiem porcji śliwek i jabłek. |
5 Done |