Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Rolada Ziemniaczana z Mielonym Mięsem
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z szynki
- 1 średnia marchewka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 puszka pomidorów w sosie
- Tabasco (opcjonalnie)
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Ciasto ziemniaczane:
- ok. 600 g ziemniaków ugotowanych i odcedzonych
- 3 łyżki utartego ostrego sera żółtego (może być Parmezan)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko (L)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, czosnek obrać
i posiekać na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wsypać sól i pieprz, podsmażyć przez chwilę.
Wrzucić cebulę i chwilę smażyć mieszając, dodać czosnek, zamieszać. Na cebulę wrzucić mięso, dokładnie wymieszać i smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 min. Następnie do mięsa dodać marchewkę, zamieszać i smażyć chwilę (2-min). Wlać kilka kropli Tabasco, pomidory z sosem, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić ok. 10 min, mieszać od czasu do czasu. Następnie odkryć patelnię, zmniejszyć płomień i gotować przez ok. 5 min. Mieszamy całość co kilka min.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Przygotowanie ciasta ziemniaczanego:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, podrzucić kilka krotnie,
aby uwolnić nadmiar pary. Na chwilę postawić odkryty garnek z ziemniakami na małym ogniu.
Ważne, żeby ziemniaki były całkowicie suche. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem, odstawi do przestygnięcia.
Do lekko ciepłych ziemniaków dodać jajko, sól, pieprz, gałkę i starty żółty ser i 1 szklankę mąki, dokładnie wymieszać.
Masę ziemniaczaną wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść ścisłe i niezbyt twarde ciasto, podsypywać pozostałą mąką. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, jeśli mąki będzie za mało można użyć jej nieco więcej.
Ciasto ziemniaczane rozwałkować lekko na prostokąt ok. 40 cm x 30 cm, na środek wyłożyć mięso, brzegi ziemniaczane zawinąć tak, aby powstała rolada, lekko wyrównać, ew. dziury zalepić.
Ostrym nożem odcinać grube plastry ok. 5 cm.
Przygotowanie zapiekanki:
Żaroodporne naczynia posmarować masłem i posypać tartą bułką. W naczyniu układać jeden obok drugiego plastry rolady, przecięciem do góry. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C. i piec 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, a następnie podawać.
Smacznego 🙂







