Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dzisiaj mój klasyczny i bardzo popularny przepis na kluski kładzione. Znamy je pewnie wszyscy, ale zawsze dobrze przypomnieć sobie ten łatwy i szybki przepis. Kluski robi się bardzo szybko i ze składników, które zawsze mamy w domu.
Kluski kładzione można podać z gulaszem, sosem, mięsem lub z podsmażoną na rumiano cebulką, a nawet z samą śmietaną. Są również doskonałym dodatkiem do zup i doskonale zastępują makaron.
Kluski można przechowywać w lodówce, lub zamrozić. Odgrzewamy je wrzucając na kilka minut do kąpieli wodnej, lub odsmażając na odrobinie tłuszczu na patelni.
Polecat 🙂
Kluski Kładzione
Składniki na kluski kładzione:
- 2 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko (L)
- 1 szklanka wody zimnej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- garnek z ok. 2,5 – 3 l. wrzątku
Sposób przygotowania klusek kładzionych:
W średniej misce łączymy wodę z jajkiem i szczyptą soli, dokładnie mieszamy najlepiej dużą, kuchenną rózgą.
Do wody wsypujemy 1 szklankę mąki i energicznie mieszamy, żeby składniki dokładnie się wymieszały i były gładkie. Następnie dodajemy jeszcze ok. 0,5 szklanki mąki i ponownie mieszamy teraz już lepiej drewnianą łyżką. Powinno powstać gęste, ciągnące ciasto, może okazać się, że wykorzystamy tylko połowę lub 3/4 z drugiej szklanki mąki, ale to nie szkodzi, szukamy idealnej gęstości.
W garnku zagotować wodę, posolić, dodać oliwę. Lekko przechylając miskę z ciastem nad gotującą się wodą, odcinać ostrym, cienkim nożem niewielkie paski ciasta. Kluski powinny od razu wpadać do wody. Pierwsza partia klusek to ok. połowy ciasta z miski. Kluski gotujemy do wypłynięcia + 2 min dłużej. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Gotujemy kolejną partię.
Kluski kładzione podajemy okraszone cebulką lub z sosem mięsnym, grzybowym lub ze śmietaną.
Smacznego 🙂