Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kluski Kładzione

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kluski Kładzione

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Dzisiaj mój klasyczny i bardzo popularny przepis na kluski kładzione. Znamy je pewnie wszyscy, ale zawsze dobrze przypomnieć sobie ten łatwy i szybki przepis. Kluski robi się bardzo szybko i ze składników, które zawsze mamy w domu.

Kluski kładzione można podać z gulaszem, sosem, mięsem lub z podsmażoną na rumiano cebulką, a nawet z samą śmietaną. Są również doskonałym dodatkiem do zup i doskonale zastępują makaron. 

Kluski można przechowywać w lodówce, lub zamrozić. Odgrzewamy je wrzucając na kilka minut do kąpieli wodnej, lub odsmażając na odrobinie tłuszczu na patelni.

Polecat 🙂

 

Kluski Kładzione

Kluski Kładzione

Składniki na kluski kładzione:

  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko (L)
  • 1 szklanka wody zimnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • garnek z ok. 2,5 – 3 l. wrzątku

Sposób przygotowania klusek kładzionych:

W średniej misce łączymy wodę z jajkiem i szczyptą soli, dokładnie mieszamy najlepiej dużą, kuchenną rózgą.

Do wody wsypujemy 1 szklankę mąki i energicznie mieszamy, żeby składniki dokładnie się wymieszały i były gładkie. Następnie dodajemy jeszcze ok. 0,5 szklanki mąki i ponownie mieszamy teraz już lepiej drewnianą łyżką. Powinno powstać gęste, ciągnące  ciasto, może okazać się, że wykorzystamy tylko połowę lub 3/4 z drugiej szklanki mąki, ale to nie szkodzi, szukamy idealnej gęstości.

W garnku zagotować wodę, posolić, dodać oliwę. Lekko przechylając miskę z ciastem nad gotującą się wodą, odcinać ostrym, cienkim nożem niewielkie paski ciasta. Kluski powinny od razu wpadać do wody. Pierwsza partia klusek to ok. połowy ciasta z miski. Kluski gotujemy do wypłynięcia + 2 min dłużej. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Gotujemy kolejną partię.

Kluski kładzione podajemy okraszone cebulką lub z sosem mięsnym, grzybowym lub ze śmietaną.

Smacznego 🙂

  • Kluski Kładzione Przepis
  • Kluski Kładzione z Sosem
  • kluski kładzione, kluski kładzione przepis, kluski kładzione przepisy, przepis na kluski kładzione, przepisy na kluski kładzione, kluski kładzione z sosem, kluski kładzione z sosem przepis, kluski kładzione do zupy, kluski kładzione do zupy przepis, kluski kładzione ze skwarkami, kluski kładzione do zupy ze skwarkami przepis, kluski kładzione z boczkiem, kluski kładzione kwestia smaku, kluski kładzione mniam mniam, kluski kładzione z gulaszem, kluski kładzione z gulaszem przepis, przepisy kulinarne, przepisy, co na obiad, co na obiad przepisy
(Visited 38 029 times, 47 visits today)

Dorota

Popovers Recipe
previous
Popovers lub yorkshire pudding
Szarlotka
next
Szarlotka Na Mące Pełnoziarnistej – pyszna
Popovers Recipe
previous
Popovers lub yorkshire pudding
Szarlotka
next
Szarlotka Na Mące Pełnoziarnistej – pyszna

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię