Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto jest tak smaczne dzięki kwaśnym antonówkom, połączonym ze słodkim i kruchym ciastem. Mąka pełnoziarnista jest znacznie ciemniejsza od bielonej, więc ciasto będzie miało również ciemniejszy, miodowy kolor.
Można jeść na zimno i na ciepło z kulką lodów. Posypane cienką warstwą cukru pudru też jest pyszne. Robi się je bardzo łatwo szczególnie, że ciasto trzemy na tarce, albo kruszymy w palcach nie rozwałkowujemy. Nie ma obawy, że ciasto porwie się przy przenoszeniu. Bardzo polecam, następnego dnia po upieczeniu jest równie smaczne jak w dniu pieczenia. Będę to ciasto robiła częściej bo mąka jest nie tylko zdrowa, ale i świetna do ciast.
Polecam sezon na szarlotki i inne wypieki z jabłkami właśnie się zaczyna 🙂

Szarlotka z mąki pełnoziarnistej
Składniki na szarlotkę:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Młyny Gdańskie)
- 150 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1-2 łyżki lodowatej wody (opcjonalnie)
Ponadto do nadzienia z jabłek:
- 1 kg jabłek antonówek
- 1/2 szklanki cukru żelującego (1×1)
- 1 łyżeczka cynamonu (można dać więcej)
Steps
1 Done | Przygotowanie kruchego ciastaNa stolnicy lub w malakserze posiekać razem mąkę, cukier, masło, żółtka. Siekamy do chwili kiedy składniki się połączą i powstanie wilgotne ciasto. Jeśli ciasto nie łączy się zbyt dobrze pod koniec siekania dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą. |
2 Done | Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać cynamon i cukier żelujący, dokładnie wymieszać, odstawić. |
3 Done | Piekarnik nagrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. |
4 Done | Ciasto wyjąć z lodówki. Na grubej tarce zetrzeć 3/4 ciasta, równą warstwą rozłożyć na dnie blaszki, lekko przygnieść ręką. Posmarować białkiem najlepiej pędzlem kuchennym. |
5 Done | |
6 Done |
10 komentarzy Ukryj
Cudownie wygląda, aż chce się jeść 🙂
Właśnie się piecze 🙂 zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 ale wygląda smacznie!!!
W przepisie jest cukier puder, cukier żelujący i cukier waniliowy ale nie ma info który z nich do czego i na jakim etapie dodać ? Można o prosić o instrukcje? Mam ogromną ochotę na to ciacho 🙂 Pozdrawiam!
Uzupełniłam przepis, mam nadzieję, że teraz jest bardziej zrozumiały 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za uwagę 😀
Pani Doroto, czy ten cukier żelujący jest konieczny? Mam taka ochotę na szarlotkę z pełnego przemiału.
Pani Aniu, oczywiście można zrobić ze zwykłym cukrem, cukrem brązowym, a nawet zupełnie bez cukru. Ja czasami daję ten żelujący, ale można z niego zrezygnować 🙂
super, przepis już któryś raz piekę szarlotkę z mąki pełnoziarnistej, ja jednak z powodu tego że białego cukru nie jadam, zamieniłam go na puder z ksylitolu, również dałam troszkę do jabłek, ale już bez żelującego, bo nigdy nie daje i wychodzi super. Polecam przepis.
Pyszna. Dodałam od siebie kurkumę do jabłek i pianę z białek jako jeszcze jedną warstwę. Mniam. Polecam ten przepis.
Czy w składnikach nie brakuje proszku do pieczenia?! Ci coś pominęłam? A może w ale nie trzeba dodawać?
Nie w przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale jeśli pani lubi, można go dodać ok. 0,5 łyżeczki. Ciasto będzie nieco bardziej puszyste, ale nie jest to konieczne, ja nie dodaję proszku.