Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo łatwy i szybki pomysł na przystawkę lub ciepłą przekąskę. Pieczarki faszerowane można przygotować i przechowywać w lodówce, a upiec przed samym podaniem.
Do faszerowanych pieczarek doskonale będzie pasować rukola skropiona oliwą i świeża bagietka. Polecam danie jest proste, ale naprawdę pyszne 🙂
Więcej pomysłów na przystawki znajdziecie tutaj (klik)
Pieczarki Faszerowane
Składniki:
- ok. 400 g pieczarek (u mnie specjalne duże, przeznaczone do faszerowania)
- 1 kulka mozzarelli (220 g)
- ok. 0,5 szklanki suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
ponadto:
- 2 łyżki tartej bułki
- 1-2 łyżki roztopionego masła
- sól morska
Sposób przygotowania pieczarek faszerowanych:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Pieczarki obrać ze skóry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Masło i czosnek przeciśnięty przez praskę rozpuścić, dodać natkę pietruszki, wymieszać.
Pieczarki w środku posmarować masłem z czosnkiem.
Mozzarellę i pomidory pokroić w kostkę. Napełnić nimi pieczarki, na wierzch położyć odrobinę bułki wymieszanej z masłem. Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec
30 min. Po 20 min, zdjąć folię, żeby pieczarki ładnie się przyrumieniły.
Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną pietruszką i solą morską. Podawać.
Smacznego 🙂
Więcej pomysłów na przystawki i przekąski szukajcie tutaj:
Jeden komentarz Ukryj
Czy zdaje sobie Pani sprawę jak pyszne są te etapy, reeeewelacja!!!
Sałatka mi nie wyszła, ale zrobię ja po swojemu następnym…
Bardzo dziękuję
MS