0 0
Bułeczki Drożdżowe ze Śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułeczki Drożdżowe ze Śliwkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszne, delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe ze śliwkami. Upiekłam je bo mieliśmy wielką ochotę na delikatne domowe ciasto z owcami. Ciasto rośnie długo i dlatego warto przygotować je rano i piec dopiero po południu.

Ciasto przygotowywane z suchych drożdży rośnie znacznie wolniej niż to z drożdży świeżych, po wyrośnięciu nie pachnie tak intensywnie drożdżami i moim zdaniem jest bardziej elastyczne.

Bułeczki długo zachowują świeżość. Po całkowitym wystudzeniu można przechowywać je pod przykryciem. Następnego dnia po upieczeniu kiedy nie są już idealnie świeże, można włożyć je na 10 sec do kuchenki mikrofalowej i delikatnie odświeżyć, będą równie smaczne jak w dniu pieczenia. Polecam 🙂

 

buleczki-domowe

 

 

Bułeczki Drożdżowe ze Śliwkami

Składniki na ok. 12-14 średnich bułeczek:

  • 10 g suchych drożdży (1 łyżka)

  • 0,5 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżki cukru

ponadto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka cukru

  • 2 jajka (L)

  • 4–4,5 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • zapach waniliowy

  • ok. 12 śliwek węgierek

  • 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek po upieczeniu

 

Przepisy ze Śliwkami 

 

Sposób przygotowania bułeczek ze śliwkami:

przygotować zaczyn drożdżowy:

W miseczce mieszamy wodę, drożdże i cukier, przykrywamy i odstawimy na ok. 10 min.
W tym czasie zaczyn urośnie i pojawią się na nim bąble.

przygotowanie ciasta:

W dużej misce lub misie miksera połączyć mleko, olej, cukier i jajka, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Wsypać 1 szklankę mąki i ponownie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Do ciasta dosypywać po szklance mąkę i za każdym razem dokładnie mieszać. Teraz możemy użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego i dokładnie wyrabiać ciasto. Powinno powstać gęste, gładkie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, nawet na 3 godz., bo ciasto z drożdżami suchymi rośnie wolniej niż to na zaczynie ze świeżych drożdży.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść, podzielić na 12 lub 14 części.

Śliwki podzielić na pół, usunąć pestki. 

Z cast uformować placuszek i zawinąć w niego śliwkę, układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia, zostawiać niewielkie odstępy. Kiedy wszystkie bułeczki są już na blasze przykryć
je ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 15 min.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C z termoobiegiem. 

Bułeczki piec 20-25 min, do zrumienienia. Wyjąć posmarować roztopionym masłem
i pozostawić do wystygnięcia. Zimne bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

  • buleczki-drozdzowe
  • Drożdżowe Bułeczki ze Śliwkami
  • Drożdżówki ze Śliwkami

 

W przygotowania tego ciasta pomogą:
szpatulka-silikonowa-lekue-czerwona

klarstein-allegra-argente-zamow-ten-produkt-do-211216-do-1200-godziny-i-skorzystaj-z-dostawa-do-24122016blacha-do-pieczenia-likoris-marki-florina

(Visited 1 960 times, 1 visits today)

Dorota

Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz.18 – Przyszła Jesień
Parówki Smażone
next
Parówki Smażone szybki pomysł na śniadanie
Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz.18 – Przyszła Jesień
Parówki Smażone
next
Parówki Smażone szybki pomysł na śniadanie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »