Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne, delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe ze śliwkami. Upiekłam je bo mieliśmy wielką ochotę na delikatne domowe ciasto z owcami. Ciasto rośnie długo i dlatego warto przygotować je rano i piec dopiero po południu.
Ciasto przygotowywane z suchych drożdży rośnie znacznie wolniej niż to z drożdży świeżych, po wyrośnięciu nie pachnie tak intensywnie drożdżami i moim zdaniem jest bardziej elastyczne.
Bułeczki długo zachowują świeżość. Po całkowitym wystudzeniu można przechowywać je pod przykryciem. Następnego dnia po upieczeniu kiedy nie są już idealnie świeże, można włożyć je na 10 sec do kuchenki mikrofalowej i delikatnie odświeżyć, będą równie smaczne jak w dniu pieczenia. Polecam 🙂
Bułeczki Drożdżowe ze Śliwkami
Składniki na ok. 12-14 średnich bułeczek:
-
10 g suchych drożdży (1 łyżka)
-
0,5 szklanki ciepłej wody
-
2 łyżki cukru
ponadto:
-
1 szklanka ciepłego mleka
-
0,5 szklanki oleju rzepakowego
-
1 szklanka cukru
-
2 jajka (L)
-
4–4,5 szklanki mąki pszennej
-
0,5 łyżeczki soli
-
zapach waniliowy
-
ok. 12 śliwek węgierek
-
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek po upieczeniu
Przepisy ze Śliwkami
Sposób przygotowania bułeczek ze śliwkami:
przygotować zaczyn drożdżowy:
W miseczce mieszamy wodę, drożdże i cukier, przykrywamy i odstawimy na ok. 10 min.
W tym czasie zaczyn urośnie i pojawią się na nim bąble.
przygotowanie ciasta:
W dużej misce lub misie miksera połączyć mleko, olej, cukier i jajka, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Wsypać 1 szklankę mąki i ponownie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Do ciasta dosypywać po szklance mąkę i za każdym razem dokładnie mieszać. Teraz możemy użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego i dokładnie wyrabiać ciasto. Powinno powstać gęste, gładkie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, nawet na 3 godz., bo ciasto z drożdżami suchymi rośnie wolniej niż to na zaczynie ze świeżych drożdży.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść, podzielić na 12 lub 14 części.
Śliwki podzielić na pół, usunąć pestki.
Z cast uformować placuszek i zawinąć w niego śliwkę, układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia, zostawiać niewielkie odstępy. Kiedy wszystkie bułeczki są już na blasze przykryć
je ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C z termoobiegiem.
Bułeczki piec 20-25 min, do zrumienienia. Wyjąć posmarować roztopionym masłem
i pozostawić do wystygnięcia. Zimne bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
W przygotowania tego ciasta pomogą: