0 0
Popovers lub yorkshire pudding

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Popovers lub yorkshire pudding

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Popovers w USA,  yorkshire pudding w Anglii, tak nazywają się te bułeczki/ciastka.
Trudno określić czym popovers są, trochę przypominają ptysie (bez nadzienia), ale są bardziej pieczywem niż ciastem.

Pyszna chrupiąca skórka i właściwie pusty środek. Ja piekę je na śniadanie i podaję z masłem i dżemem, ale jedna z czytelniczek napisała mi na Facebooku, że u Niej w domu je się yorkshire pudding z sosami mięsnymi jako dodatek do lunchu lub obiadu.

Popovers są bardzo proste do upieczenia, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach.

1. składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

2. jeśli mamy zimne jajka, włóżmy je na ok. 10 min do ciepłej wody, żeby nabrały wyższej temperatury. Woda musi być tylko ciepła, nie gorąca, żeby jajek nie ugotować.

3. mleko również musi być ciepłe.

4. popovers w czasie pieczenia bardzo rosną dlatego należy ciastem napełnić foremki tylko do połowy. Ponadto jeśli mamy standardowej wielkości foremki do muffinów ciasto wlejmy do co drugiej, żeby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie. Ja mam foremkę w rozmiarze XXL z 6 wgłębieniami.

5. nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia.

Popovers najsmaczniejsze są ciepłe, chrupiące, prosto z piekarnika 🙂

Polecam.

 

yorkshire pudding, yorkshire pudding przepis, popovers, popovers przepis, bułeczki, przepis na bułeczki, chleb domowy, bułki domowe, bułki domowe przepis, pieczywo, pieczywo domowe przepis

 

Popovers albo Yorkshire Pudding

Składniki na 6 dużych bułeczek

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka (3,2%)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła roztopionego + do posmarowania formy ok.1-2 łyżek

Sposób przygotowania:

Jajka łączymy z mlekiem i roztopionym masłem. Miksujemy dokładnie mikserem elektrycznym
lub kuchenną rózgą.

Wsypujemy mąkę i sól, ponownie bardzo dokładnie miksujemy ok. 2 min,  aby na masie pojawiły
się pęcherzyki powietrza (takie jak na zdjęciu 3). Odstawiamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 st.C. (termoobieg).

Formę do muffinów wstawiamy do piekarnika na 2-3 min, żeby dobrze się nagrzała.

Ostrożnie wyjmujemy, gorącą blachę smarujemy roztopionym masłem.
Każdą z foremek napełniamy ciastem do połowy wysokości.

Wstawiamy do gorącego piekarnika.

Pieczemy przez 15 min w temp 230 st. następnie zmniejszamy temp. do 170 st. C. i pieczemy kolejne 15 min. 

Nie otwieramy piekarnika, nie uchylamy, nie zaglądamy w trakcie pieczenia.

Upieczone popovers wyjmujemy, ostrym nożem nacinamy robiąc dziurę, żeby wypuścić nagromadzone w środku gorące powietrze.

Studzimy przez 1 min w foremce a następnie wyjmujemy i podajemy.

Smacznego

 

  • yorkshire pudding, yorkshire pudding przepis, popovers, popovers przepis, bułeczki, przepis na bułeczki, chleb domowy, bułki domowe, bułki domowe przepis, pieczywo, pieczywo domowe przepis
  • yorkshire pudding, yorkshire pudding przepis, popovers, popovers przepis, bułeczki, przepis na bułeczki, chleb domowy, bułki domowe, bułki domowe przepis, pieczywo, pieczywo domowe przepis
  • yorkshire pudding, yorkshire pudding przepis, popovers, popovers przepis, bułeczki, przepis na bułeczki, chleb domowy, bułki domowe, bułki domowe przepis, pieczywo, pieczywo domowe przepis
  • yorkshire pudding, yorkshire pudding przepis, popovers, popovers przepis, bułeczki, przepis na bułeczki, chleb domowy, bułki domowe, bułki domowe przepis, pieczywo, pieczywo domowe przepis
popovers-jak-zrobić

 

 

 

(Visited 2 542 times, 1 visits today)

Dorota

Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 17 – Złota Polska Jesień
Kluski Kładzione
next
Kluski Kładzione
Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 17 – Złota Polska Jesień
Kluski Kładzione
next
Kluski Kładzione

9 komentarzy Ukryj

Ja znam tylko pod nazwa Yorkshire pudding. Mieszkam w Anglii i jest to tutaj tradycyjny dodatek do niedzielnego obiadu, do pieczonego miesa…pycha:)

My jemy je na śniadanie z dżemem i masłem, ale w Anglii są podawane z sosem mięsnym i też podobno pycha 🙂 proszę spróbować obydwie propozycje 😀

W UK przede wszystkim do pieczeni z miesnym sosem sie podaj. Znam osoby ktore jedza z dżemem jeśli zostanie coś z obiadu. Zazwyczaj nie zostaje 🙂 preferuje luzniejsza konsystencje. Proporcje mleko / maka 2:1. Zamiast masla stosuje smalec, ma nieco wyzszy punkt dymienia. Ciekawe ze amerykanie zaadoptowali oryginalny przpis obiadowy do sniadania.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »