Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Popularny karnawałowy przepis na hiszpańskie ciastka karnawałowe. Usmażone z ciasta parzonego, dokładnie takiego z jakiego pieczemy ptysie
i eklerki. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, a smaży jedynie kilka minut na gorącym tłuszczu.
Ja uważam, że najlepszy do smażenia jest smalec, ale równie odpowiedni jest olej rzepakowy.
Polecam posypane cukrem pudrem i zanurzone w gęstym, czekoladowym sosie są przepyszne 🙂

Churros
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml. mleka (2%)
- 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru
- 3 jajka (M)
- 60 g masła
- 600 g smalcu lub 1 l. oleju rzepakowego
- 1 łyżka wódki
Na sos czekoladowy:
- 120 g czekolady
- ok. 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto parzone:
Garnek postawić na ogniu, rozpuścić w nim mleko, cukier i masło. W chwili kiedy mleko prawie zaczyna się gotować zdjąć je z ognia i wsypać od razu całą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszać, aby powstało jednolite, lśniące i gęste ciasto. Odstawić do przestudzenia.
Do chłodnego ciasta wbić jajka i wódkę, dokładnie zmiksować. Powstanie bardzo gęste ciasto.
Przełożyć je do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką (10-12 mm.)
W dużym płaskim garnku lub we frytownicy rozgrzać tłuszcz.
Kiedy tłuszcz osiągnie temperaturę 180 st.C. wyciskać do niego ok. 10 cm kawałki ciasta
(ciasto odcinać nożem zanurzonym w tłuszczu).
Smażyć ok. 2 – 2,3 min. ciastka powinny być złoto-brązowe. Wyjmować szczypcami i układać
na papierowych ręcznika do obcieknięcia.
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Sos czekoladowy:
w garnuszku umieścić połamaną na kawałki czekoladę, wlać połowę mleka i na małym ogniu rozpuścić czekoladę. Dokładnie wymieszać,
wlać pozostałe mleko i ponownie wymieszać.
Lekko ciepłe churros podawać z sosem czekoladowym.
Smacznego 🙂

