Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

W śliwkowym sezonie, który bardzo lubię, często piekę ciasta ze śliwami. To jedne z najsmaczniejszych i najmniej wymagających owoców.
Mamy mnóstwo rodzajów śliwek, różnią się nie tylko wyglądem, wielkością czy kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Moje ulubione to Węgierki, małe fioletowe śliweczki, które są idealne do ciast.
Śliwki można łączyć z innymi owocami, mrozić lub robić  nich przetwory, to owoce idealne.
Jogurtu greckiego używam bardzo często, zastąpiłam nim zupełnie śmietanę.
Jest tłuściejszy od naturalnego bo ma ok. 10% tłuszczu, ale jednak to mniej, niż najchudsza nawet śmietana.
Ciasto ze śliwkami zrobiłam właśnie z jogurtem greckim. Jest pyszne i bardzo proste do upieczenia.
Nadaje się nie tylko na deser, ale i na drugie śniadanie, lub podwieczorek.
Śliwki można zastąpić malinami lub jagodami.
Polecam, spróbujcie, będziecie zachwyceni 😀

 

Ciasto ze Śliwkami

Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
  •  1,5 szklanka mąki pszennej

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka jogurtu greckiego

  • 1 szklanka cukru

  • 3 jajka (L)

  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)

  • esencja waniliowa

  • szczypta soli

  • 3 duże czerwone śliwki, pokrojone na 8 części każda (kilka malin).

Ciasto ze Śliwkami

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 175 oC., z termoobiegiem.

Formę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

 

Mąkę, proszek do pieczenia i sól połączyć, przesiać.

Jogurt, cukier, esencję waniliową zmiksować. Po kolei dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.

Wsypać suche składniki, wymieszać łopatką, lub zmiksować na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.

Wolniutko wlewać olej, miksując na wolnych obrotach. Kiedy składniki dokładnie się wymieszają, ciasto będzie lśniące.

Przelać je do przygotowanej formy, a na wierzchu poukładać owoce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 45-50 min., do suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie na kuchennej kratce, następnie wyjąć.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

 

Ciasto ze Śliwkami

(Visited 27 502 times, 15 visits today)

Dorota

Krupnik
previous
Krupnik Domowy – Zupa z Kaszą Wiejską
next
Błyskawiczne Ciasto Francuskie z Wiśniami i Serem – film
Krupnik
previous
Krupnik Domowy – Zupa z Kaszą Wiejską
next
Błyskawiczne Ciasto Francuskie z Wiśniami i Serem – film

15 komentarzy Ukryj

Do wypieków – tylko olej rzepakowy! 🙂 Dzięki temu że nie ma smaku, nie zmienia smaku ciasta. Twoje ciacho wygląda przepięknie i z pewnością równie dobrze smakuje 🙂

ciasto nie wyszło nie wiem czemu ale po tych 45 minutach ciasto bylo surowe nawet nie zarumienione ,efektem czego pieklam je 2,45 godziny a w środku była glina.nie wiem dlaczego tak wyszło,bo robiłam zgodnie z przepisem (a piekarnik mam dobry)

Kasiu nie mam pojęcia dlaczego ciasto się nie udało??? Czy miałaś odpowiednią temperaturę pieczenia? To bardzo prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis, więc trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Rozumiem, że jeśli ciasto siedziało w piekarniku tak długo to nie nadawało się już do niczego. Bardzo mi przykro;(

Pani Magdo, nie kupuję żadnej konkretnej firmy. Jeśli chodzi o tortownice z rozpinanym brzegiem to kupuję najczęściej te powlekane na czarno, są odrobinę droższe od zwykłych, ale wystarczają na znacznie dłużej. Szklane formy kupuję takie jak wpadną mi w ręce i bardziej zwracam uwagę na kształty i kolory niż firmę 🙂 Jedynie silikonowe formy kupuję naprawdę dobrej jakości bo wystarczają na znacznie dłużej niż te tanie. Wyrzucam opakowania i nie pamiętam już żadnej konkretnej marki 🙁 przykro mi, poprawię się na przyszłość i może zrobię spis moich ulubionych mare 🙂 Pozdrawiam

co prawda komentarz powyżej jest sprzed wielu lat, ale siostrze też wyszedł mega zakalec, ale powiedziała, ze zignorowała wskazanie na temat tego, żeby składniki były w pokojowej temperaturze:) i nie poleca omijać tego kroku 😉

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »