0 0
Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Jogurtu greckiego używam bardzo często, zastąpiłam nim zupełnie śmietanę. Jest tłuściejszy od naturalnego bo ma ok. 10% tłuszczu, ale jednak to mniej, niż najchudsza nawet śmietana.
Ciasto ze śliwkami zrobiłam właśnie na nim i bardzo smaczne.
Śliwki można zastąpić malinami lub jagodami. Polecam:)

 

Ciasto ze Śliwkami

Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
  •  1,5 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (L)
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
  • Esencja waniliowa
  • Szczypta soli
  • 3 duże czerwone śliwki, pokrojone na 8 części każda (kilka malin).
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 175 oC.

Formę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól połączyć, przesiać.

Jogurt, cukier, esencję waniliową zmiksować. Po kolei dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.

Wsypać suche składniki i zmiksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia składników.

Wlać olej i dokładnie wymieszać (zmiksować na najwolniejszych obrotach).

Przelać do przygotowanej formy, na wierzchu poukładać owoce, wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 45-50 min., do suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie na kuchennej kratce, następnie wyjąć.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

 

Ciasto ze Śliwkami

(Visited 2 238 times, 5 visits today)

Dorota

previous
Tarta z Serem Roquefort i Dynią
Kotlety Jajeczne
next
Kotleciki Jajeczne – Pyszne i Łatwe
previous
Tarta z Serem Roquefort i Dynią
Kotlety Jajeczne
next
Kotleciki Jajeczne – Pyszne i Łatwe

13 komentarzy Ukryj

ciasto nie wyszło nie wiem czemu ale po tych 45 minutach ciasto bylo surowe nawet nie zarumienione ,efektem czego pieklam je 2,45 godziny a w środku była glina.nie wiem dlaczego tak wyszło,bo robiłam zgodnie z przepisem (a piekarnik mam dobry)

Kasiu nie mam pojęcia dlaczego ciasto się nie udało??? Czy miałaś odpowiednią temperaturę pieczenia? To bardzo prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis, więc trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Rozumiem, że jeśli ciasto siedziało w piekarniku tak długo to nie nadawało się już do niczego. Bardzo mi przykro;(

Pani Magdo, nie kupuję żadnej konkretnej firmy. Jeśli chodzi o tortownice z rozpinanym brzegiem to kupuję najczęściej te powlekane na czarno, są odrobinę droższe od zwykłych, ale wystarczają na znacznie dłużej. Szklane formy kupuję takie jak wpadną mi w ręce i bardziej zwracam uwagę na kształty i kolory niż firmę 🙂 Jedynie silikonowe formy kupuję naprawdę dobrej jakości bo wystarczają na znacznie dłużej niż te tanie. Wyrzucam opakowania i nie pamiętam już żadnej konkretnej marki 🙁 przykro mi, poprawię się na przyszłość i może zrobię spis moich ulubionych mare 🙂 Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię