Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jest tłuściejszy od naturalnego bo ma ok. 10% tłuszczu, ale jednak to mniej, niż najchudsza nawet śmietana.
Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami
-
1,5 szklanka mąki pszennej
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szklanka jogurtu greckiego
-
1 szklanka cukru
-
3 jajka (L)
-
1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
-
esencja waniliowa
-
szczypta soli
-
3 duże czerwone śliwki, pokrojone na 8 części każda (kilka malin).
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175 oC., z termoobiegiem.
Formę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól połączyć, przesiać.
Jogurt, cukier, esencję waniliową zmiksować. Po kolei dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.
Wsypać suche składniki, wymieszać łopatką, lub zmiksować na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
Wolniutko wlewać olej, miksując na wolnych obrotach. Kiedy składniki dokładnie się wymieszają, ciasto będzie lśniące.
Przelać je do przygotowanej formy, a na wierzchu poukładać owoce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 45-50 min., do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie na kuchennej kratce, następnie wyjąć.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
15 komentarzy Ukryj
aaale kusisz! *.*
uwielbiam ciasta ze sliwkami! a to wyglada tak pieknie i tak smacznie!
Staram się jak mogę:)))
Wygląda pysznie. Nie robiłam jeszcze ciasta z jogurtem greckim, ale czas najwyższy to zmienić. 🙂
Wygląda pięknie i przepysznie ! Do kawki znakomite 🙂
Ciasto ze śliwkami to moje ulubione jesienne ciasto, a Twoje wygląda cudnie, po prostu genialnie 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Pychotka!
Pi€kne i smaczne ciacho. Mniam,mniam w sam raz do kawenciunciuni. Dziękuję za przepis.
Ale cudowne ciacho 🙂 Jogurtu greckiego w wypiekach jeszcze nie próbowałam ale te zdjęcia to wystarczająca rekomendacja 🙂
Ciasto na jogurcie z owocami…pysznie 🙂
Do wypieków – tylko olej rzepakowy! 🙂 Dzięki temu że nie ma smaku, nie zmienia smaku ciasta. Twoje ciacho wygląda przepięknie i z pewnością równie dobrze smakuje 🙂
ciasto nie wyszło nie wiem czemu ale po tych 45 minutach ciasto bylo surowe nawet nie zarumienione ,efektem czego pieklam je 2,45 godziny a w środku była glina.nie wiem dlaczego tak wyszło,bo robiłam zgodnie z przepisem (a piekarnik mam dobry)
Kasiu nie mam pojęcia dlaczego ciasto się nie udało??? Czy miałaś odpowiednią temperaturę pieczenia? To bardzo prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis, więc trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Rozumiem, że jeśli ciasto siedziało w piekarniku tak długo to nie nadawało się już do niczego. Bardzo mi przykro;(
Dzień dobry, czy może Pani polecić jakąś konkretną formę okrągła do pieczenia? Pozdrawiam,
Pani Magdo, nie kupuję żadnej konkretnej firmy. Jeśli chodzi o tortownice z rozpinanym brzegiem to kupuję najczęściej te powlekane na czarno, są odrobinę droższe od zwykłych, ale wystarczają na znacznie dłużej. Szklane formy kupuję takie jak wpadną mi w ręce i bardziej zwracam uwagę na kształty i kolory niż firmę 🙂 Jedynie silikonowe formy kupuję naprawdę dobrej jakości bo wystarczają na znacznie dłużej niż te tanie. Wyrzucam opakowania i nie pamiętam już żadnej konkretnej marki 🙁 przykro mi, poprawię się na przyszłość i może zrobię spis moich ulubionych mare 🙂 Pozdrawiam
co prawda komentarz powyżej jest sprzed wielu lat, ale siostrze też wyszedł mega zakalec, ale powiedziała, ze zignorowała wskazanie na temat tego, żeby składniki były w pokojowej temperaturze:) i nie poleca omijać tego kroku 😉