Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka (L)
- 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
- Esencja waniliowa
- Szczypta soli
- 3 duże czerwone śliwki, pokrojone na 8 części każda (kilka malin).
Piekarnik nagrzać do 175 oC.
Formę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól połączyć, przesiać.
Jogurt, cukier, esencję waniliową zmiksować. Po kolei dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.
Wsypać suche składniki i zmiksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia składników.
Wlać olej i dokładnie wymieszać (zmiksować na najwolniejszych obrotach).
Przelać do przygotowanej formy, na wierzchu poukładać owoce, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 45-50 min., do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie na kuchennej kratce, następnie wyjąć.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
15 komentarzy Ukryj
aaale kusisz! *.*
uwielbiam ciasta ze sliwkami! a to wyglada tak pieknie i tak smacznie!
Staram się jak mogę:)))
Wygląda pysznie. Nie robiłam jeszcze ciasta z jogurtem greckim, ale czas najwyższy to zmienić. 🙂
Wygląda pięknie i przepysznie ! Do kawki znakomite 🙂
Ciasto ze śliwkami to moje ulubione jesienne ciasto, a Twoje wygląda cudnie, po prostu genialnie 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Pychotka!
Pi€kne i smaczne ciacho. Mniam,mniam w sam raz do kawenciunciuni. Dziękuję za przepis.
Ale cudowne ciacho 🙂 Jogurtu greckiego w wypiekach jeszcze nie próbowałam ale te zdjęcia to wystarczająca rekomendacja 🙂
Ciasto na jogurcie z owocami…pysznie 🙂
Do wypieków – tylko olej rzepakowy! 🙂 Dzięki temu że nie ma smaku, nie zmienia smaku ciasta. Twoje ciacho wygląda przepięknie i z pewnością równie dobrze smakuje 🙂
ciasto nie wyszło nie wiem czemu ale po tych 45 minutach ciasto bylo surowe nawet nie zarumienione ,efektem czego pieklam je 2,45 godziny a w środku była glina.nie wiem dlaczego tak wyszło,bo robiłam zgodnie z przepisem (a piekarnik mam dobry)
Kasiu nie mam pojęcia dlaczego ciasto się nie udało??? Czy miałaś odpowiednią temperaturę pieczenia? To bardzo prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis, więc trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Rozumiem, że jeśli ciasto siedziało w piekarniku tak długo to nie nadawało się już do niczego. Bardzo mi przykro;(
Dzień dobry, czy może Pani polecić jakąś konkretną formę okrągła do pieczenia? Pozdrawiam,
Pani Magdo, nie kupuję żadnej konkretnej firmy. Jeśli chodzi o tortownice z rozpinanym brzegiem to kupuję najczęściej te powlekane na czarno, są odrobinę droższe od zwykłych, ale wystarczają na znacznie dłużej. Szklane formy kupuję takie jak wpadną mi w ręce i bardziej zwracam uwagę na kształty i kolory niż firmę 🙂 Jedynie silikonowe formy kupuję naprawdę dobrej jakości bo wystarczają na znacznie dłużej niż te tanie. Wyrzucam opakowania i nie pamiętam już żadnej konkretnej marki 🙁 przykro mi, poprawię się na przyszłość i może zrobię spis moich ulubionych mare 🙂 Pozdrawiam
co prawda komentarz powyżej jest sprzed wielu lat, ale siostrze też wyszedł mega zakalec, ale powiedziała, ze zignorowała wskazanie na temat tego, żeby składniki były w pokojowej temperaturze:) i nie poleca omijać tego kroku 😉