• Home
  • Ciasta
  • Błyskawiczne Ciasto Francuskie z Wiśniami i Serem – film
0 0
Błyskawiczne Ciasto Francuskie z Wiśniami i Serem – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Błyskawiczne Ciasto Francuskie z Wiśniami i Serem – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczny, pyszny deser.
Ciasto Francuskie z dodatkiem serka waniliowego i wiśni.

Do do sera dodaję 2 łyżki proszku budyniowego, mieszam dokładnie i taki ser nakładam na ciasto. Budyń stabilizuje i zagęszcza ser i w czasie pieczenia nie rozlewa się po za ciasto. Stygnąc serek gęstnieje i jest delikatny i przypomina lekki budyń.

Ja do przygotowania ciasta użyłam świeżyć wiśni, ale można wykorzystać inne owoce, najlepiej miękkie, maliny, jagody, truskawki lub inne ulubione.

Można również wykorzystać owoce mrożone, przed pieczeniem nie trzeba ich rozmrażać.

 

Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.

Lukier robię łącząc ok. 0,5 szklanki cukru pudru z 2-3 łyżeczkami wody lub soku z cytryny, mieszam bardzo dokładnie.

Ciasto doskonale smakuje z lodami waniliowymi.

 

Polecam ten idealny, letni deser 😀

 

 

 

Przepisy na Ciasta z Owocami 

Ciasto Francuskie z Wiśniami

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie

  • 1 serek waniliowy typu danio (200 g)

  • 2 łyżki proszku budyniowego

  • ok. 200 g wiśni (wydrylowanych)

  • 3-4 łyżki cukru brązowego

 

 


 

(Visited 674 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Wiśnie myję i usuwam pestki.

Do miski wkładam serek waniliowy, dodaję proszek budyniowy, energicznie mieszam, aby składniki się połączyły, a budyń rozpuścił.

2
Done

Ciasto rozwijam, przycinam je na wielkość dużego talerza obiadowego.
Na środku krążka ciasta kładę ser, zostawiam po kilka centymetrów czystego ciasta.

Na ser wykładam wiśnie, bez soku.

Brzeg ciasta zwijam do środka.
Posypuję cukrem.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C z termoobiegiem

Ciasto przekładam na blachę razem z papierem w który było zawinięte.

Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 20-25 min.
Ciasto powinno się pięknie zrumienić.

4
Done

Upieczone ciasto wyjmuję, przekładam na kuchenną kratkę i pozostawiam do wystygnięcia.

Lekko ciepłe ciasto nadaje się już do jedzenia.
Można polać je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego 😀

5
Done

Dorota

previous
Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami
next
Placek Drożdżowy z Wiśniami – ciasto doskonałe
previous
Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami
next
Placek Drożdżowy z Wiśniami – ciasto doskonałe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »