Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczny, pyszny deser.
Ciasto Francuskie z dodatkiem serka waniliowego i wiśni.
Do do sera dodaję 2 łyżki proszku budyniowego, mieszam dokładnie i taki ser nakładam na ciasto. Budyń stabilizuje i zagęszcza ser i w czasie pieczenia nie rozlewa się po za ciasto. Stygnąc serek gęstnieje i jest delikatny i przypomina lekki budyń.
Ja do przygotowania ciasta użyłam świeżyć wiśni, ale można wykorzystać inne owoce, najlepiej miękkie, maliny, jagody, truskawki lub inne ulubione.
Można również wykorzystać owoce mrożone, przed pieczeniem nie trzeba ich rozmrażać.
Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.
Lukier robię łącząc ok. 0,5 szklanki cukru pudru z 2-3 łyżeczkami wody lub soku z cytryny, mieszam bardzo dokładnie.
Ciasto doskonale smakuje z lodami waniliowymi.
Polecam ten idealny, letni deser 😀
Przepisy na Ciasta z Owocami
Ciasto Francuskie z Wiśniami
Składniki:
-
1 ciasto francuskie
-
1 serek waniliowy typu danio (200 g)
-
2 łyżki proszku budyniowego
-
ok. 200 g wiśni (wydrylowanych)
-
3-4 łyżki cukru brązowego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Wiśnie myję i usuwam pestki. Do miski wkładam serek waniliowy, dodaję proszek budyniowy, energicznie mieszam, aby składniki się połączyły, a budyń rozpuścił. |
2
Done
|
|
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C z termoobiegiem |
4
Done
|
|
5
Done
|