Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowy krupnik z rodzinnego przepisu mojej babci. Taki jaki lubiliśmy najbardziej, ugotowany na żeberkach, dość gesty i aromatyczny. Krupnik gotuję zawsze z kaszą wiejską, ale wiem, że czasami zastępowana jest pęczakiem.
Gotując krupnik należy pamiętać o kolejności dodawania składników: najpierw do garnka wkładamy mięso, następnie warzywa pokrojone w kostkę, kaszę i na końcu ziemniaki. Ziemniaki gotują się najkrócej czyli ok. 10 min, a kasza ok. 20 min., łatwo to zapamiętać. Należy pamiętać również o tym, że kasza w trakcie gotowania rozkleja się i zagęszcza zupę, więc nie dawajmy jej zbyt dużo bo zupa będzie za gęsta i ciężka. Chyba że lubimy bardzo gęste zupy.
Co zrobić jeśli krupnik jest za gęsty?
Jeśli okaże się, że w trakcie gotowania krupnik jednak bardzo się zagęścił, należy rozcieńczyć go wywarem z warzyw. Można ugotować wywar i dodać go do zupy, a ponieważ domowy krupnik doskonale się mrozi, nadmiar zupy można zamrozić i mieć rezerwę na wypadek awarii.
Co zrobić żeby krupnik nie był mętny?
W trakcie gotowania mięsa na powierzchni wody pojawią się szare szumowiny, czyli białko z mięsa, należy je dokładnie zebrać i wyrzucić. Przy gotowaniu mięsa drobiowego nie ma szumowiny, ale już gotując wołowinę czy wieprzowinę wydzielą się szumowiny. Szumowiny zbieramy również przy gotowaniu np. rosołu z mieszanego mięsa. Dzięki usunięciu szumowin zupa będzie jasna i klarowna.
Polecam, krupnik świetnie się odgrzewa a jeden garnek, wystarczy z powodzeniem na dwa obiady dla 3 osobowej rodziny.
Krupnik
Składniki:
-
500 gr. żeberek wieprzowych
-
1 udko z kurczaka
-
1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
-
1 średnia cebula opalona nad ogniem na czarno
-
3 duże ziemniaki
-
2-3 l. wody
-
2-3 listki laurowe
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
10 ziaren czarnego pieprzu
-
2 łyżeczki soli
-
1/2 szklanki kaszy wiejskiej (średniej)
Sposób przygotowania krupniku:
Mięso umyć, żeberka pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą (można wrzątkiem), dodać wszystkie przyprawy, doprowadzić do gotowania, zmniejszyć płomień,
przykryć i gotować ok. 30 min.
Warzywa oczyścić, obrać i wszystkie pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę opalić nad ogniem, lub palnikiem do creme brulee, tak żeby miała czarną skórkę. Ziemniaki włożyć do osobnego naczynia, odstawić, dodaje się je na samym końcu.
Do gotującego się mięsa wrzucić pokrojoną włoszczyznę, doprowadzić do gotowania na dużym ogniu, następnie ponownie zmniejszyć płomień i gotować zupę przez ok. 20 min (sprawdzić marchewkę widelcem powinna być lekko miękka). Dodać kaszę, dokładnie zamieszać, kiedy zupa zacznie się gotować zmniejszyć płomień i gotować ok. 10 min, następnie wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze ok. 10 min, do chwili kiedy ziemniaki są miękkie.
Spróbować, jeśli to konieczne doprawić odrobiną soli.
Gotowy krupnik jest dość gęsty od kaszy i warzyw, intensywny w smaku i pyszny.
Podawać, posypany posiekaną natką pietruszki. Żeberka z krupniku są pyszne z odrobiną ostrej musztardy.
Smacznego 🙂
11 komentarzy Ukryj
Już, dziękuję 😉
zawsze się coś przemknie 🙁
Ten krupnik pychota zwłaszcza w zimne dni moja rodzinka a zwłaszcza wnusia uwielbia pozdrawiam:)
Krupnik to zdecydowanie zimowa zupa 🙂 pozdrawiam 😀
Ja dodaję grzybki suszone 4-5 oraz na końcu ząbek czosku. Jak zabielany to trochę śmietany, lepiej dolać na talerzu i zielonej pietruchy.
Tek krupnik wygląda PYCHA. Znaczy jestem głodny!!
Wszystko jak w Kuchnia Doroty !:)
Baardzo dziękuję 😀
Dzisiaj i ja pierwszy raz gotuję krupnik… skorzystałam z przepisu… dziękuję . będę tutaj zaglądać . Pozdrawiam
Bardzo się cieszę i życzę smacznego 😀
Zupkę ugotowałam, wyszła znakomita, dzięki za dobry przepis
Jak mam zrobic ten krupnik tylko na wywarze z warzyw? Nie moge miesa i wywaru miesnego ze wzgledu na kamice.
Monika, możesz tylko na wywarze z warzyw zrobić, też wyjdzie dobry 😉