Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny, tradycyjnie polski mazurek wielkanocny. Nazywa się cygańskim, nie znam pochodzenia jego nazwy, ale gwarantuję, że będzie Wam smakował. Mazurek cygański to nasz ulubiony wielkanocny deser. Przepis przeznaczony jest na jedną kwadratową blaszkę, ale na Wielkanoc upieczcie przynajmniej dwa mazurki, żeby każdy dostał chociaż kawałek tego przysmaku.
Mazurek można tak jak ja przybrać marcepanowymi wycinakami lub polukrować, ale ciasto i bez lukru jest dość słodkie.
Do ciasta można dodać ulubione bakalie, ale należy je dość drobno posiekać, a jeśli chcecie można je również wcześniej namoczyć w rumie lub innym alkoholu, ale nie jest to konieczne,
ja nie moczę bakalii bo ciasto uwielbia mój synek.
Zyczę smacznego i gorąco polecam 🙂

Mazurek cygański
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 130 g zimnego masła
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- sok z 1/2 cytryny
Na wierzch:
- 2 jajka (L)
- 50 g cukru pudru + 1 łyżka
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 krople zapachu pomarańczowego lub waniliowego
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 220 g bakalii drobno posiekanych (rodzynek, moreli, daktyli, migdałów, orzechów laskowych, itp.)
- ok. 150 g marcepanu do przybrania ciasta
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Na stolnicy lub w malakserze posiekać masło, mąki, proszek do pieczenia, cukier i żółtko i sól.
Siekać do chwili kiedy składniki się połączą, wtedy wlać sok z cytryny i siekać do momentu kiedy powstanie mokra jednolita masę . Wyłożyć na blat oprószony mąką i krótko zagnieść, aby powstało gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć
do lodówki na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Formę do ciasta u mnie 25 cm x 22 cm, ale może być nieco większa posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na wielkość dna foremki, przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Piec w gorącym piekarniku 10 min, do zrumienienia.
Przygotowanie wierzchu:
Zółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować
do połączenia.
Białka ubić na sztywną lśniącą pianę, pod koniec ubijania dodać płaską łyżkę cukru pudru.
Do piany z białek wlać masę z żółtek, wymieszać można zmiksować krótko na najwolniejszych obrotach. Następnie wsypać mąkę i wymieszać, na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać dokładnie, ale niezbyt długo tylko do połączenia składników.
Masę przelać na podpieczony kruchy spód, wstawić do piekarnika (175 st.C.) i piec 20-22 min do zrumienienia, sprawdzić drewnianym patyczkiem czy masa jest upieczona, jeśli patyczek wyjdzie mokry zostawić ciasto jeszcze ok. 3 min.
Upieczony mazurek wyjąć z piekarnika i studzić w formie 10 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzi na kuchennej kratce.
Zimny mazurek ozdobić wyciętymi z marcepanu ozdobami.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Był pyszny!!! ale się skończył 🙁
Cieszę się 😀 w planach są kolejne do wypróbowania 😉
też taki robię, rodzinny przepis i pyszny smak 🙂
Wygląda niemal jak keks, tyle bakalii. Oj, musi być pyszny 🙂 Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta – Wielkanoc 2018 🙂
Wygląda wspaniale, iście wiosennie 🙂