Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Po domu snuje się mój syn, a w krok za nim snuje się pies. Tadek pierwszy raz od 7 lat nie pojechał na zieloną szkołę. Trudno dyskutować z nastolatkiem kiedy nagle mówi NIE, a jako nastolatek mówi to nie, coraz częściej.
Teraz razem z psem zastanawiają się co zjeść na śniadanie. Pies jest trochę w kiepskiej sytuacji bo dostanie suchą karmę, a na deser truskawki, ale młodzież ma cały wachlarz możliwości i właśnie teraz stojąc w upał przy otwartej lodówce, Tadek te swoje możliwości sprawdza.
Tadek uwielbia gotować, więc mam święty spokój i nie muszę już zastanawiać się co mam mu przygotować. Dzisiaj stwierdził, że jest dokonały dzień na placki/pancaksy z owocami.
Pomysł jest doskonały, a przy okazji będzie też śniadanie dla kameleona, który chyba też nie jest jeszcze po śniadaniu, tylko snuś się po domu nie może 🙂
Pyszne i niezwykle delikatne placki – pancakes zrobione z użyciem jogurtu greckiego. Najsmaczniejsze z dodatkiem świeżych owoców i płynnego miodu, chociaż miłośnicy syropu klonowego z pewnością użyją do polania placków właśnie tego syropu. Polecam na śniadanie dla całej rodziny. Z podanych w przepisie składników zrobicie placki dla 4 osobowej rodziny.
Polecam 🙂
Pancake z Jogurtem Greckim
Składniki dla 4 osób:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka (L)
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- zapach waniliowy lub pomarańczowy
- olej do smażenia
Ponadto:
- świeże owoce do przybrania (banany, mango, papaja, truskawki, maliny, itp.)
- płynny miód lub syrop klonowy do polania
Sposób przygotowania:
W dużej misce połączyć suche składniki, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier wymieszać.
W drugiej miseczce połączyć składniki mokre, mleko, jogurt, zapach i jajka dokładanie wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i wymieszać łyżką lub kuchenną rózgą.
Nie mieszać zbyt długo tylko tyle, aby wszystkie składniki się połączyły i powstało gęste ciasto.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju lub posmarować patelnię pędzlem zanurzonym w oleju, tłuszczu powinno być niewiele, tylko aby placki ładnie odchodziły.
Na patelnie położyć łyżką porcję ciasta, pozostawiać odstępy bo placki trochę rosną.
Smażyć na małym ogniu do zrumienienia ok. 1/5 – 2 min na stronę.
Placki podawać ciepłe polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców.
Smacznego 🙂
2 komentarze Ukryj
Przepyszne placuszki! Idealne na leniwe śniadanie 🙂
Super temat. Dokonałem małych modyfikacji: zamiast proszku to soda, cukier trzcinowy, poza zapachem waniliowym dodaję także cukier z prawdziwą wanilią. Do smażenia nie używam oleju tylko smażę na patelni teflonowej do naleśników. Obracam gdy widzę bąbelki powietrza. Smak jak w Grecji lub lepszy 🙂 Są dobre nawet po 3 dniach (jeżeli tyle wytrzymają) 🙂