0 0
Pancakes z Jogurtem Greckim – placki śniadaniowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pancakes z Jogurtem Greckim – placki śniadaniowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Po domu snuje się mój syn, a w krok za nim snuje się pies. Tadek pierwszy raz od 7 lat nie pojechał na zieloną szkołę. Trudno dyskutować z nastolatkiem kiedy nagle mówi NIE, a jako nastolatek mówi to nie, coraz częściej.

Teraz razem z psem zastanawiają się co zjeść na śniadanie. Pies jest trochę w kiepskiej sytuacji bo dostanie suchą karmę, a na deser truskawki, ale młodzież ma cały wachlarz możliwości i właśnie teraz stojąc w upał przy otwartej lodówce, Tadek te swoje możliwości sprawdza.

Tadek uwielbia gotować, więc mam święty spokój i nie muszę już zastanawiać się co mam mu przygotować. Dzisiaj stwierdził, że jest dokonały dzień na placki/pancaksy z owocami.
Pomysł jest doskonały, a przy okazji będzie też śniadanie dla kameleona, który chyba też nie jest jeszcze po śniadaniu, tylko snuś się po domu nie może 🙂

Pyszne i niezwykle delikatne placki – pancakes  zrobione z użyciem jogurtu greckiego. Najsmaczniejsze z dodatkiem świeżych owoców i płynnego miodu, chociaż miłośnicy syropu klonowego z pewnością użyją do polania placków właśnie tego syropu. Polecam na śniadanie dla całej rodziny. Z podanych w przepisie składników zrobicie placki dla 4 osobowej rodziny.

Polecam 🙂

 

 

 

Pancake z Jogurtem Greckim

Składniki dla 4 osób:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka (L)
  • 1 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • zapach waniliowy lub pomarańczowy
  • olej do smażenia 

Ponadto:

  • świeże owoce do przybrania (banany, mango, papaja, truskawki, maliny, itp.
  • płynny miód lub syrop klonowy do polania 

Sposób przygotowania:

W dużej misce połączyć suche składniki, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier wymieszać.

W drugiej miseczce połączyć składniki mokre, mleko, jogurt, zapach  i jajka dokładanie wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i wymieszać łyżką lub kuchenną rózgą.
Nie mieszać zbyt długo tylko tyle, aby wszystkie składniki się połączyły i powstało gęste ciasto.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju lub posmarować patelnię pędzlem zanurzonym w oleju, tłuszczu powinno być niewiele, tylko aby placki ładnie odchodziły.

Na patelnie położyć łyżką porcję ciasta, pozostawiać odstępy bo placki trochę rosną.
Smażyć na małym ogniu do zrumienienia ok. 1/5 – 2 min na stronę.

Placki podawać ciepłe polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 9 610 times, 4 visits today)

Dorota

Pierogi z Truskawkami
previous
Pierogi z Truskawkami
Tarta ze Szpinakiem
next
Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić
Pierogi z Truskawkami
previous
Pierogi z Truskawkami
Tarta ze Szpinakiem
next
Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić

2 komentarze Ukryj

Super temat. Dokonałem małych modyfikacji: zamiast proszku to soda, cukier trzcinowy, poza zapachem waniliowym dodaję także cukier z prawdziwą wanilią. Do smażenia nie używam oleju tylko smażę na patelni teflonowej do naleśników. Obracam gdy widzę bąbelki powietrza. Smak jak w Grecji lub lepszy 🙂 Są dobre nawet po 3 dniach (jeżeli tyle wytrzymają) 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »